Etusivu » Kihti

Kihti

Terveet jalat
10.12.2012
Riitta Saarikoski, Minna Stolt ja Irmeli Liukkonen

Kihti on tulehduksellinen nivelsairaus, joka on yleisin keski-ikäisillä miehillä.

Kihdin synty

Kihti syntyy, kun kehoon kertyy aineenvaihdunnan tuotteena liikaa virtsahappoa eli uraattia. Virtsahappo on huonosti liukeneva aine, joka pyrkii kiteytymään niveliin. Virtsassa uraattikiteet voivat saostua munuaiskiviksi. 10–20 %:lla kihtipotilaista on munuaiskiviä. Monet tekijät lisäävät veren virtsahappopitoisuutta ja lisäävät siten kihdin mahdollisuutta (taulukko « Kihdille altistavia tekijöitä.»1). Diureettihoito on yleisin syy sairastumiseen iäkkäillä ja naisilla, joilla kihti on muuten harvinainen. Nesteenpoistolääkkeet vähentävät virtsahapon erittymistä virtsaan ja lisäävät kihdin riskiä. Alkoholin käyttö suurentaa uraattipitoisuutta monella tavalla. Lihavilla uraattipitoisuus on normaalia suurempi.

Tunnistaminen

Oireet alkavat äkillisesti useimmiten isovarpaan tyvinivelestä, mutta joskus myös useampi nivel on yhtä aikaa tulehtunut. Isovarpaan tyvinivel on erittäin kivulias, punoittava, lämmin ja liikearka. Kylmä pahentaa oireita. Joskus kipu haittaa yöunta.

Diagnoosi varmistetaan verinäytteellä (uraattipitoisuus) ja nivelnesteestä otettavalla näytteellä. Jos kihti on jatkunut vuosia, se näkyy myös röntgentutkimuksessa.

Hoito

Hoidon tavoitteena on sairauden oireettomuus, munuaisvaurioiden ja pysyvien nivelmuutosten ehkäisy.

Lepo ja kylmähoito ovat alkuhoitoja. Tulehduskipulääkkeet lievittävät särkyä. Jos kihtikohtaus on erittäin voimakas ja kivulias, kortisonipistos niveleen on tarpeen. Tilanne rauhoittuu yleensä 1–2 viikossa.

Akuutin tulehduksen rauhoituttua ruokavalio on kihdin hoidossa keskeistä. Sen avulla saadaan laskettua elimistön virtsahappopitoisuutta. Usein pelkän ruokavalion avulla kihti saadaan oireettomaksi. Kihtiruokavaliossa vältetään puriiniaineita sisältäviä ruokia ja juomia. Puriinit muuttuvat elimistössä virtsahapoksi ja lisäävät kihtikohtausten vaaraa.

Taulukko 1. Kihdille altistavia tekijöitä.
Nesteenpoistolääkkeet (diureetit)
Runsas alkoholin nauttiminen (erityisesti olut)
Ylipaino
Tietty sairaus: diabetes, psoriaasi, munuaistauti
Puriinipitoinen ruoka (mm. sisäelimet, pikkukalat, äyriäiset)