Etusivu » Katkokävely

Katkokävely

Terveet jalat
10.12.2012
Riitta Saarikoski, Minna Stolt ja Irmeli Liukkonen

Valtimonkovettumistauti (ateroskleroosi) on keskeinen alaraajojen valtimosairauksien ilmenemismuoto. Valtimosairaudet lisääntyvät ihmisten ikääntyessä. Alle 60-vuotiaista niitä sairastaa 2 % ja ikäihmisistä 10 %. Miehet sairastavat jonkin verran naisia enemmän. Tyypin 2 diabeetikoista valtimosairaus on 40 %:lla. Muita riskitekijöitä ovat tupakointi ja liikunnan puute (taulukko « Valtimosairauden riskitekijöitä.»1).

Synty ja tunnistaminen

Valtimon seinämän sisäpinta vaurioituu, kun siihen kertyy kalkkia, kolesterolia sekä verihyytymää. Alaraajojen verenkierrosta vastaavat valtimot tukkeutuvat vähitellen ja veren virtaus raajoihin heikkenee, mikä aiheuttaa kipuja rasitustilanteissa, ns. katkokävelyoireita. Kävellessä hapentarve lisääntyy alaraajojen lihaksissa, mutta ahtaat suonet eivät pysty toimittamaan riittävästi verta. Kipu alkaa tuntua lihaksissa tietyn pituisen kävelymatkan jälkeen niin voimakkaana, että henkilön on pysähdyttävä. Hetken päästä kipu on ohi ja kävelyä voi jatkaa. Katkokävelyoireita potevilla on usein myös muita sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksia.

Alaraajojen valtimoverenkierron heikentymisen varhaisoireina voi esiintyä jalkojen palelua ja viileyttä (taulukko «Heikentyneen alaraajan valtimoverenkierron oireita.»2). Jos näitä oireita on ollut eliniän, ne ovat yksilöllinen ominaisuus. Säären alueen ihokarvojen häviäminen ja ihon muuttuminen kiiltäväksi ja silkkipaperimaiseksi on merkki heikentyneestä valtimoverenkierrosta. Pienen naarmun paranemisaika pitenee. Huonon hapetuksen merkkeinä varpaat ja jalkaterät ovat sinertävän kirjavat ja kylmät. Punaiset ja viileät jalkaterät ovat hidastuneen verenkierron merkki ja valkoisuus viittaa vakavaan verenkiertovajeeseen.

Kannattaa hakeutua verisuonikirurgin tutkimuksiin, jos särkyä on levossa ja se haittaa yöunta. Kipu on yleensä pahin varpaissa ja se saattaa hellittää, kun riiputtaa raajaa alaspäin. Äkillinen kipu ja raajan ihon muuttuminen kalpeaksi on merkki valtimotukoksesta, jolloin on kiireesti päästävä lääkäriin.

Hoito

Hoidon kulmakivet ovat tupakoinnin lopettaminen ja liikunnan lisääminen (taulukko « Valtimosairauksien hoitomahdolisuuksia.»3).

Oireet vähenevät 85 %:lla tupakoinnin lopettamisen jälkeen. Lisäksi liikunnalla on suuri merkitys alaraajojen valtimosairauden ehkäisyssä ja hoidossa. Kävelyä on hyvä jatkaa kivusta huolimatta, koska se kasvattaa uusia verisuonia ja näin parantaa vähitellen kuntoa. On hyvä yrittää kävellä joka päivä muutama askel edellistä kertaa kauemmaksi. Näin kävelymatka pitenee vähitellen. Liikunnan lisäksi lihaskuntoharjoittelu kannattaa sisällyttää ohjelmaan. Liikunnan täytyy olla säännöllistä: päivittäinen määrä on vähintään 30 min, ja viikossa liikuntakertoja pitäisi kertyä 5–6 (ks. «Yleisterveyden ja jalkaterveyden yhteydet»1 ja «Jalkaterveys ja elämäntavat»2).

Jos on kertynyt ylipainoa, painon pudotus on hyvä ottaa ohjelmaan, ja sen myötä on syytä tarkistaa ruokailutottumukset. Diabeetikoiden on tärkeää huolehtia hyvästä hoitotasapainosta.

Päivittäinen jalkojen omahoito estää infektioita ja suojelee ihoa (ks. «Jalkojen pesu ja kuivaus»3). Sukkien ja kenkien koon ja mallin (ks. «Kengän lestin ja kärkiosan vaikutus jalkaterän toimintoihin»4, «Kengän päällis- ja vuorimateriaalit»5 ja «Kengän koon määrittäminen»6) on oltava sellaiset, etteivät ne purista ihoa eikä suonia (ks. «Kengän pohjan merkitys jalkaterveydelle»7 ja «Hyvien sukkien merkitys jalkaterveydelle»8). Pienikin verenkierto pitää raajan elossa, jos mikään ulkoinen vaurio ei aiheuta infektioriskiä.

Verenkierron elvyttämisessä ja alaraajojen elinvoiman parantamisessa otsoniporeilukylpykuureista on saatu hyviä kokemuksia. Jotkut kylpylät ja jalkaterapeutit antavat otsoniporeilukylpyjä.

Lääkärin määräämä lääkehoito saattaa parantaa verenkiertoa. Leikkaushoito on aiheellinen, jos on lepokipuja tai merkkejä uhkaavasta kuoliosta. Tukosten ohitusleikkaukset ovat yleistyneet alaraajojen verisuonten hoitona.

Taulukko 1. Valtimosairauden riskitekijöitä.
Korkea ikä
Tupakointi
Liikunnan vähäisyys/puute
Ylipaino
Diabetes
Taulukko 2. Heikentyneen alaraajan valtimoverenkierron oireita.
Jalkojen palelu
Karvaton, kiiltävä säären iho
Jalkaterien sinerrys ja viileys tai punaiset ja viileät jalat
Katkokävely
Leposärky
Varpaiden mustuminen
Haavauma
Taulukko 3. Valtimosairauksien hoitomahdolisuuksia.
Tupakoinnin lopettaminen
Säännöllinen liikunta
Painon pudotus
Ruokailutottumusten tarkistaminen
Diabeteksen hyvä hoitotasapaino
Jalkojenhoito
Otsoniporeilukylpy
Lääkehoito
Leikkaushoito