Etusivu » Paljasjalkakävely

Paljasjalkakävely

Terveet jalat
10.12.2012
Riitta Saarikoski, Minna Stolt ja Irmeli Liukkonen

Ihminen on liikkunut paljain jaloin melkein 2 miljoonaa vuotta. Vielä 1900-luvun alkupuolella Suomen maaseudulla liikuttiin yleisesti paljain jaloin. 1950-luvullakin lapset kävelivät ainakin maaseudulla keväät, kesät ja syksyt paljain jaloin, jolloin jalkapohjien iho paksuuntui merkittävästi. Kehitysmaissa paljain jaloin kävely on edelleenkin arkipäivää. Suurin osa maapallon ihmisistä kävelee paljain jaloin (taulukko « Paljain jaloin liikkuvat.»1). Sadat miljoonat ihmiset liikkuvat ja tekevät raskasta nosto- ja kantotyötä paljain jaloin kovilla maa-alustoilla, päällystetyillä alustoilla, kaduilla ja mukulakivetyksillä. Heillä on kehittyneet jalkakaaret, vahvat jalkalihakset ja harvoin jalkavaivoja (kuva «Paljain jaloin työskentely on arkipäivää miljoonille ihmisille»1).

Keskieurooppalainen villitys

Saksassa paljasjalkakävely on kokenut uuden tulemisen. Ensimmäinen paljasjalkapolku tuli 1992 Bad Sobernheimiin. Nykyään Saksassa on noin 60 paljasjalkapuistoa, joissa vierailee vuosittain satojatuhansia ihmisiä. Paljasjalkapuistoja on mm. Tanskassa, Australiassa ja Etelä-Koreassa. Siellä on mahdollista liikkua turvallisesti paljain jaloin ja saada jalkapohjien välityksellä aistimuksia erilaista materiaaleista (ks. esimerkiksi www.barfusspark.info). Sveitsissä on mahdollista osallistua jopa paljain jaloin tehtävälle opastetulle patikkaretkelle.

Ihmiset, joille paljasjalkakävely on vierasta, kyselevät siihen liittyvää etikettiä. Keski-Euroopan väestön aikoja sitten vallannut paljasjalkavillitys antaa suuntaa siitä, että estettä paljain jaloin liikkumiselle ei juurikaan ole. Paljain jaloin mennään bussiin, diskoon, hampurilaiselle, harrastuksiin, kampaajalle, kauppaan, kaupungille, kirkkoon, kouluun, koiraa ulkoiluttamaan, lääkäriin, matkoille, metroon, museoon, päiväkotiin, ravintolaan, työpaikalle ja ajetaan autoa. Paljasjalkakävelijöiden tarinoita voi lukea erilaisilta nettisivuilta.

Urheilijoille apua harjoitteluun

Urheilijat ja valmentajat ovat myös kiinnostuneet paljain jaloin harjoittelun eduista. Osa valmentajista on ottanut paljain jaloin harjoittelun osaksi valmennusta. Myös monet suomalaiset aktiiviurheilijat ovat kokeneet paljain jaloin tehtävien harjoitteiden edut ja liittäneet ne osaksi harjoitusohjelmiaan. Osa urheiljoista käyttää harjoittelussa paljasjalkakävelyä simuloivia kevytjalkineita (ks. «Kevytjalkineet ja niiden käytön vaikutukset»1 ja «Kevytjalkinemallit»2). Urheilijat sanovat "Paljain jaloin juokseminen on hyödyllistä ruumiille ja sielulle."

Vastustavia näkökantoja

Ajatus paljain jaloin liikkumisesta herättää myös vastustusta. Paljain jaloin liikkumista pidetään epämiellyttävänä, epähygieenisenä ja turvattomana, esimerkiksi pelätään lasinsirujen mahdollisesti aiheuttamia haavoja. Lisäksi suuri osa ihmisistä on sitä mieltä, että kovilla alustoilla liikuttaessa kantapäät kipeytyvät ja jalat palelevat.

Mikään näistä väitteistä ei pidä paikkaansa. Hygieenisyyteen vetoaminen ei ole perusteltua, kun jalat pestään saippualla ja harjalla. Lika ja bakteerit kulkeutuvat sisätiloihin etenkin kengissä. Matolla voi olla miljoonia mikrobeja, joista 90 % on kulkeutunut kenkien mukana.

Kengät jalassa sattuu monin verroin enemmän nilkan nyrjähdyksiä, ihovaurioita ja erilaisia rasitusvammoja kuin paljain jaloin (ks. «Paljasjalkakävelyn vaikutukset»3). Teräviä esineitä, kuten lasinsiruja tai pullonkorkkeja, ei ole siinä määrin ympäristöön heitettynä kuin ihmiset luulevat. Maa-alusta on oletettua lämpimämpi, koska se kerää auringon lämpöä tehokkaammin kuin ilma. Keski-Euroopassa on ihmisiä, joille paljain jaloin käveleminen on elämäntapa ja jotka kävelevät myös talvella paljain jaloin.

Taulukko 1. Paljain jaloin liikkuvat.
Köyhät, orjat
Uskonnolliset yhteisöt
Paljasjalkakansat mm. Aasiassa ja Afrikassa
Sisätiloissa paljain jaloin: Japani, Kiina, Vietnam, Kanada
Hipit 1970–80-luvuilla
Näyttämö- ja tanssitaiteilijat
Liikunta-, urheilu- ja tanssilajit, mm. kamppailulajit, voimistelu, pitkän matkan juoksijat
Vapaa-ajan harrastus: paljasjalkapolut ja -puistot, opastetut retket, vaellukset, paljasjalkayhdistykset
Elämätapaliikkujat: "Selkäkivut loppuivat." "Ei flunssaa, ei kylmiä jalkoja." "Tuntuu hyvältä." "Polvileikkauksen jälkeen parasta terapiaa."