Etusivu » Säären lihasaitio-oireyhtymä

Säären lihasaitio-oireyhtymä

Terveet jalat
10.12.2012
Riitta Saarikoski, Minna Stolt ja Irmeli Liukkonen

Säärikipujen yleinen aiheuttaja on lihasaitio-oireyhtymä. Se on tiettyyn lihasryhmään kohdistuvan paineen lisääntymisen aiheuttama kiputila. Lihasaitiokipuja voi esiintyä säären etu-, sisä-, taka- ja ulkosivuilla (kuvat «Alaraajan luut, sivulta ja edestä»1, «Säären lihakset etupuolelta»2 ja «Säären lihakset takapuolelta»3). Hoitamattomana lihasaitio-oireyhtymä voi muuttua krooniseksi.

Aiheuttajat

Rasituksessa säären lihakset kasvavat kookkaammiksi kuin niitä ympäröivät sidekudospeitinkalvot (fasciat) sallivat. Lihasten levätessä tila riittää, mutta lihastyön aikana lukuisat pienet hiussuonet pyrkivät parantamaan verenkiertoa, jolloin lihasryhmä turpoaa ja paine lihasaitiossa kasvaa, minkä seurauksena verenkierto häiriintyy.

Lihasaition paine aiheuttaa kipua, joka tuntuu aluksi vain liikuntasuorituksen jälkeen, myöhemmin jo suorituksen aikanakin. Pahentuessaan oireyhtymä aiheuttaa sääressä leposärkyä. Kipuilu voi kehittyä vähitellen liikuttaessa säännöllisesti tai äkillisesti pitkäkestoisessa rasituksessa.

Tunnistaminen

Lihasryhmä on kova ja tunnusteltaessa esiintyy arkuutta säären etu-sisäsivulla tai säären ulommalla reunalla. Kun nilkkaa ojennetaan, kipu pahenee. Varpaiden tunto saattaa heikentyä.

Hoito

Akuutissa vaiheessa raajaa pidetään levossa. Kylmäpakkaushoito ja kevyt hieronta helpottavat. Jatkossa lihaksia voi varovasti venytellä. Tarvittaessa otetaan tulehduskipulääkettä.

Ehkäisy on hoidon kulmakivi. Jalkaterveyttä edistävien kenkien käyttö ja niiden asianmukaisuuden tarkistaminen on tärkeä osa oireyhtymän ehkäisyä (ks. «Kenkien tehtävät ja ominaisuudet»1, «Kevytjalkineet ja niiden käytön vaikutukset»2 ja «Urheilujalkineet ja jalkaterveys»3). Kun oireita alkaa esiintyä, on maltettava pitää 2–3 viikon tauko liikunnassa. Liikunnan yhteydessä tulee huolehtia lihasten lämmittelystä ja venyttelystä.

Asiantuntijahoito

Alaraajojen hieronta laukaisee lihasjännityksiä. Vaivan pitkittyessä voi kokeilla sähkö-, kylmä- ja lämpöhoitoja. Kova kipu tai vaikea krooninen kipu voi olla aihe kirurgiseen hoitoon, jossa lihasaitio avataan.