Etusivu » Jalkaterän tehtävät

Jalkaterän tehtävät

Terveet jalat
10.12.2012
Riitta Saarikoski, Minna Stolt ja Irmeli Liukkonen

Monimutkaisen rakenteensa ja toimintojensa takia (ks. «Alaraajan ja jalkaterän rakenne»1) terveet jalkaterät kykenevät kolmeen täysin toisistaan poikkeavaan tehtävään: 1) mukautumaan epätasaisiin alustoihin, 2) vaimentamaan iskuja ja 3) toimimaan jäykkänä vipuvartena.

Alustoihin mukautuja

Jalkaterän etu- ja takaosan kiertyessä samanaikaisesti vastakkaisiin suuntiin (spiraaliperiaate) terve jalkaterä pystyy mukautumaan erilaisiin alustoihin siten, etteivät alaraajan muut toiminnot häiriinny (kuva «Meloja pitää varpaillaan kiinni kanootin reunasta ja pysyy näin tukevasti paikallaan»1). Ihminen pystyy liikkumaan silmät samalla tasolla riippumatta alustan kaltevuudesta.

Tehokas iskunvaimentaja

Jalkaterä ja nilkka ovat osa kehon monipuolista iskunvaimennusjärjestelmää, joka suojaa kehoa ja sen niveliä liialliselta kuormitukselta. Jalkaterän ja nilkan nivelet, lihakset ja jänteet joustavat tehokkaasti. Jalkaterän osuessa alustaan joustoliikkeet vähentävät polvi- ja lonkkaniveliin sekä lannerankaan välittyviä iskuja (kuva «Päkiäkävely paljain jaloin»2 ja taulukko «Jalkaterän tehtävät»2).

Jäykkänä vipuna toimija

Jalkaterä jäykistyy tiukaksi vipuvarreksi sekä jalkaterän osuessa alustaan että kantapään kohotessa alustalta varvastyönnön ajaksi. Jalkaterä löystyy, kun koko jalkapohja on alustalla (kuva «Päkiäkävely paljain jaloin»2).

Taulukko 1. Kehon iskunvaimennusmekanismit.
Jalkaterä, nilkkaJoustopronaatio
Jalkapohjan jännekalvo
Rasvapatjat: kantapää, päkiä
Jalustimen muotoinen kannatinsilmukka jalkapohjan keskellä, jonka muodostavat takimmainen säärilihas ja pitkä pohjeluulihas.
Sääri- ja reisiluuNivelrustot
PolviNivelkierukat
SelkärankaVälilevyt