Etusivu » Kengän pohjan pito-ominaisuudet

Kengän pohjan pito-ominaisuudet

Terveet jalat
10.12.2012
Riitta Saarikoski, Minna Stolt ja Irmeli Liukkonen

Pohjan materiaali

Suomalaisissa kengissä ulkopohjamateriaalina on usein mattamainen synteettinen transparentti tekokumi (taulukko «Kenkien pohjamateriaaleja ja niiden ominaisuuksia.»1), joka on kimmoisaa ja joustavaa. Materiaali säilyttää elastiset ominaisuutensa lämpötilasta ja kosketuspinnasta riippumatta. Tämä parantaa pitoa niin jäällä kuin märälläkin pinnalla. Pito paranee, kun kanta on leveä ja takareuna on viistottu tai pyöristetty, jolloin kosketuspinta-ala on suuri.

Polyuretaani (PU) on kengän ulkopohjamateriaalina kevyttä, pehmeää ja kimmoisaa. Se eristää hyvin kylmää, mutta kovettuu kylmässä ja muuttuu liukkaaksi. Vanhetessaan PU-pohja haurastuu ja murtuu.

Suomessa kehitetyllä Fenomex®-pohjalla on 3–8 astetta parempi lämmöneristys kuin muissa talvikengissä käytetyissä materiaaleissa. Jalkahien poistoon on kehitetty Geox®-pohjarakenne, jonka reikärakenne läpäisee hikeä. Näin hiki poistuu pohjan kautta eikä pelkästään kengän suuaukosta.

Pohjan kuviointi

Materiaalin lisäksi pitoon vaikuttaa pohjan kuviointi. Kävely- ja talvikenkien pohjan kuvioinnin syvyyden pitäisi olla 5–8 mm ja harva, jotta urat eivät tukkeudu. Kapeat urat keräävät kiviä ja lunta jopa lisäten liukastumisriskiä. Pitävä ulkopohja on jääkarhun tassun kaltainen: pehmeä, tasainen ja huokoinen. Painettaessa sormella pohja antaa periksi.

Liukkaat ulkopohjat muuttavat kävelyn varovaiseksi ja lisäävät kaatumisriskiä. Suutari voi liimata ohuen kumin päkiään ja vaihtaa korkolapun pehmeämmäksi. Liukastumistapaturmia ehkäisevät parhaiten kantapään alle kiinnitettävät liukuesteet. Liukuesteitä on kengän päälle puettavia ja kenkään kiinnitettäviä. Tanssikengät ovat ainoat kengät, joissa tarvitaan liukasta pohjaa.

On ehdotettu, että talvikengillä pitäisi olla liukkausluokitus. Ehdotusta voi perustella sillä, että vuosittain kymmeniä tuhansia ihmisiä loukkaantuu sairaalakuntoon liukastumisissa, joita voitaisiin välttää valitsemalla jalkineet oikein. Parhailla talvijalkineilla on kuivissa, lumisissa olosuhteissa kaksin-kolminkertainen pito verrattuna huonoimpiin. Vetisellä jäällä lähes kaikki kengät ovat liukkaita.

Taulukko 1. Kenkien pohjamateriaaleja ja niiden ominaisuuksia.
NahkaHengittävä, liukas
KumiKestävä
Hyvä pito
Raskas
Nokea lisäämällä pohjasta saadaan antistaattinen, haittana että pohjasta jää kävelessä lattioihin mustia viiruja.
Polyuretaani (PU)Kevyt
Muuttuu kylmässä liukkaaksi
Kestomuovit (TR-kumi)Kimmoisa, joustava
Kevyt
Hyvät kitkaominaisuudet
Fenomex® 3–8 astetta parempi lämmöneristys talvikengissä
kuin muissa materiaaleissa
Geox®Hikeä poistava pohjarakenne
PuuHyvä eriste, jäykkä, estää päkiän taipumisen, varpaiden koukistumisen ja jalkaterän pienten lihasten toiminnot (ks. «Kengän pohjan merkitys jalkaterveydelle»1).