Etusivu » Kevytjalkinemallit

Kevytjalkinemallit

Terveet jalat
10.12.2012
Riitta Saarikoski, Minna Stolt ja Irmeli Liukkonen

Feelmax®

Kotimaiset Feelmax® -kevytjalkineet tulivat markkinoille vuonna 2007. Niitä markkinoidaan kaikenikäisille sekä sisä- että ulkokäyttöön kesällä ja talvella, urheiluun, aktiiviliikuntaan sekä monipuolisiin vapaa-ajan toimintoihin. Kenkiä on aikuisille ja lapsille (alkaen koosta 22).

Tossumaisen kengän kärki mukailee terveen jalkaterän mallia (kuva «Lapsen ja aikuisen terve jalkaterä»1). Sukkamainen päällinen muotoutuu hyvin jalkaterään. Saatavana on myös varrellinen malli (kuva «Sisä- ja ulkokäyttöön soveltuvia kevytjalkineita»2) sekä juoksukenkä. Kiinnitysvaihtoehtoja on useita: tarrat, kuminauha ja nauhat. Kengät on helppo pukea, ne pysyvät hyvin jalassa ja säätövaran vuoksi kengät ovat mukavat, jos jalkaterissä on turvotusta. Käyttömukavuutta lisää se, että kengät voi pestä koneessa hienopesuohjelmalla 30 asteessa.

Pohja on ohutta, 1 millimetrin paksuista erityisen lujaa kumien ja erityiskuitujen seosta. Varrellisessa mallissa pohja on lämmön eristyksen takia paksumpi, jotta jalkineita voi käyttää pakkasella ja märissä oloissa. Kengissä on kärkiosasta pohjaan liimattu ohut umpisoluinen pohjallinen. Kun poistaa pohjallisen, paljain jaloin kävelemisen vaikutelma voimistuu.

Päällys on hengittävää keinokuitua. Joissakin malleissa päällyksen materiaalina on kuosin ja kosteuden pitävä neopreeni tai pehmeä nahka, mikä parantaa käyttömukavuutta. Varrellisen maastokengän materiaalina on keinonahka. Kenkää voi käyttää talvikenkänä lämpöpohjallisen kanssa (ks. «Pohjalliset»1), tällöin kengässä on oltava käyntivaraa. Yleensä Feelmax®-kengissä ei tarvita käyntivaraa.

Nike Free®

Nike Free® -kevytjalkineissa on muutaman millimetrin paksuinen pohja, joka on rakennettu palkkirakenteiksi, joka sallii jalkaterien täydellisen mukautumisen alustoihin. Jalkineet on luokiteltu numeroasteikolla tuen tason mukaan. Luokittelussa 0 vastaa paljasjalkakävelyä, täydellisesti tuettu malli on Nike Free® 10.0. Nike Free® 5.0 on puolivälissä asteikkoa, kevyimmät mallit ovat Nike Free® 4.0 ja 3.0. Jalkineiden päällinen on hengittävää mikrokuitukangasta. Kengissä on pitkä nauhoitus (ks. «Urheilujalkineiden hankkiminen»2).

Lisäksi Nikella® on Nike Air Cesium® -niminen kevytjalkine, joka on kehitetty erityisesti akillesjännevammojen hoitoon ja ehkäisyyn (www.nike.com/running).

Five Fingers®

Amerikkalainen kevytjalkine on Five Fingers®, jossa jokaiselle varpaalle on oma tila. Varpikkaan eli varvaskengän malli rajoittaa jonkin verran jalkineen käyttöä, esim. varpaiden ja jalkaterien pituuksien isot erot. Kenkien tulee olla sukkien tavoin juuri jalkaterän kokoiset. Kenkiä on eri malleja. Osa niistä on kehitetty vaativampiin tarkoituksiin, kuten surffaamiseen tai kiipeilyyn.

Pukeminen on verrattavissa varvassukkien pukemiseen, lyhyen opettelun jälkeen varpaat löytävät paikkansa. Avokasmalli pysyy jalassa reunuksen kuminauhan tai jalkapöydän päällä olevan remmin avulla. Umpikenkämallissa on säädettävä tarrakiinnitys.

Kengän päällinen on mikrokuitua. Vibram-pohja on joustava ja erittäin pitävä kaikilla alustoilla. Jalkineet on valmistettu TC1-kumipohjallisesta, joka on erittäin pitävää, eikä jätä jälkiä minkäänlaisille alustoille (www.fivefingers.fi).