Etusivu » MBTTM- eli Masai-kengät

MBTTM- eli Masai-kengät

Terveet jalat
10.12.2012
Riitta Saarikoski, Minna Stolt ja Irmeli Liukkonen

MBT™ eli Masai-kengän (Masai Barefoot Technology) kehitti sveitsiläinen insinööri Karl Müller. Se perustuu Masai-heimolle tyypilliseen paljasjaloin liikkumiseen. Kenkä poikkeaa tavallisista jalkineista kaarevan pohjarakenteensa vuoksi ja se herättänyt paljon kiinnostusta myös Suomessa. Kengästä käytetään myös nimitystä epävakaa jalkine.

MBT™-kenkien mainostetaan soveltuvan arkikäyttöön, urheiluun sekä harjoitusvälineeksi selkävaivojen yms. hoidossa. Malleja on eri käyttötarkoituksiin. Kengät muistuttavat hoitokenkinä käytettäviä keinukenkiä (kuva «Päkiäkeinu helpottaa päkiäkipuja»1). Saksassa MBT™-kengät luokitellaan lääketieteellisten tuotteiden ryhmään.

Kengän vaikutukset kävelyyn ja pystyasentoon

Kaarevan pohjarakenteen vuoksi askel on rullaava. Paine jalkapohjan keskellä lisääntyy, mutta jalkaterän etuosan ja erityisesti kantapään alueella paine vähenee. Nilkka koukistuu askelen alussa enemmän kuin tavallisella kengällä käveltäessä.

Liikemekaniikan muutokset vähentävät nivelten kuormitusta. Paikallaan seisominen on kuin seisoisi tasapainolaudalla. Kenkien käyttö aktivoi kehon tasapainoaistia ja pystyasentoa ylläpitäviä lihaksia (taulukko «MBT™-kenkien käytön vaikutuksia kehoon ja liikkumiseen. Kenkien käyttö aktivoi koko kehon lihaksistoa, erityisesti käyttö vaikuttaa taulukossa mainittuihin lihasryhmiin.»1).

Hyödyt ja haitat

Masai-kenkiä käytettäessä pystyasento ja kävely paranevat, käyttämättömät lihakset aktivoituvat, polvi- ja lonkkaniveliin kohdistuva kuormitus vähenee. Kenkien käyttö voi auttaa selkä-, lonkka- ja jalkaterävaivoissa. Esimerkiksi isovarpaan vaivoissa (kivulias vaivaisenluu, jäykkä isovarvas) kenkien avulla voidaan vakauttaa varpaan niveltä ja poistaa siten kipua (taulukko «Jalkavaivat ja vammat, joissa MBT™-kengistä on hyötyä.»2). Lisäksi kenkien sanotaan voivan auttaa myös nivel-, lihas-, nivelside- ja jännevammojen hoidossa.

Nivelrikkopotilaille kengät soveltuvat hoidon tueksi poistamaan kipuja, tukemaan kehon kokonaisvaltaisia toimintoja ja siten parantamaan elämänlaatua.

Henkilöille, joilla on jalkaterän toimintapoikkeama (ylipronaatio), MBT™-kenkä ei välttämättä sovi, koska se saattaa lisätä taipumusta suurempaan nilkan sisäänpäin kallistumiseen. Toisaalta supinaatiolihasten toiminta tehostuu (takimmainen säärilihas ja varpaiden koukistajat, ks. «Alaraajan ja jalkaterän rakenne»1).

Kenkien hyödyn saamiseksi ja haittojen ehkäisemiseksi kävelykoulutus voi olla aiheellista. Kun kengät hankkii fysioterapeuteilta ja muilta asiantuntijoilta, saa käyttöopastuksen. (www.swissmasai.fi)

Taulukko 1. MBT™-kenkien käytön vaikutuksia kehoon ja liikkumiseen. Kenkien käyttö aktivoi koko kehon lihaksistoa, erityisesti käyttö vaikuttaa taulukossa mainittuihin lihasryhmiin.
Aktivoituvat lihaksetSelkä- ja vatsa
Pakarat
Reiden takaosa
Pohkeet
Vaikutus pystyasentoon ja kävelyynPystyasento ja kävely paranevat.
Lonkka- ja polviniveleen kohdistuva rasitus vähenee.
Taulukko 2. Jalkavaivat ja vammat, joissa MBT™-kengistä on hyötyä.
Nilkka- ja polvivammojen jatkohoito
Lonkan ja polven nivelrikko
Jalkapohjan ja päkiän kivut
Isovarpaan vaivat (kivulias vaivaisenluu, jäykkä isovarvas)
Jäykkä nilkka