Etusivu » Lasten urheilujalkineet

Lasten urheilujalkineet

Terveet jalat
10.12.2012
Riitta Saarikoski, Minna Stolt ja Irmeli Liukkonen

Urheilujalkineet, urheilulliset kävelykengät, lenkkarit ovat leikki-ikäisten ja koululaisten suosimia arki- ja koulukenkiä. Tällä hetkellä myynnissä olevat urheilujalkineet eivät kuitenkaan tue kasvavien jalkaterien kehitystä ja jalkaterveyttä. Urheilukenkien paksu, iskunvaimennukseen tarkoitettu pohja jarruttaa (ks. «Urheilujalkineet ja jalkaterveys»1), jopa estää jalkaterien kehitystä.

Jatkuvasti käytettyinä perinteiset urheilujalkineet voivat altistaa alaraajan virheasennoille ja -toiminnoille. Uuden sukupolven urheilujalkineet ovat ohut- ja joustavapohjaisia ja kevyitä ja ne mukailevat luonnonmukaista paljain jaloin kävelyä ja juoksua (ks. «Kevytjalkineet ja niiden käytön vaikutukset»2).

Jalkojen hikoilu

Jos samoja urheilukenkiä käytetään koko päivän ajan sekä sisällä että ulkona, hikoilu lisääntyy, jolloin sukat ja jalkojen iho ovat usein kosteat (ks. «Kenkien merkitys lapsen ja nuoren jalkaterveydelle»3 ja «Jalkojen hikoiluun vaikuttavat tekijät»4). Kengissä on usein myös epämiellyttävä hien haju. Voimakas hikoilu edistää urheilijan jalan (athlet's foot) kehittymistä. Urheilijan jalassa yhdistyvät voimakas hikoilu, varvasvälien ihon rikkoutuminen ja jalkainfektion eli jalkasilsan kehittyminen (ks. «Jalkasilsa»5).

Kaukoidässä valmistetuissa lenkkikengissä on useissa malleissa, hinnasta riippumatta, erilaisia myrkyllisiä aineita. Hikoilevassa jalkaterässä myrkylliset aineet voivat liueta kenkämateriaalista ihoon ja aiheuttaa erilaisia ihoallergioita ja ärsytysreaktioita (ks. «Kengän päällis- ja vuorimateriaalit»6 ja «Atopia ja talvijalat»7).

Urheillessa käytettävän kengän ominaisuudet

Kehon oma iskunvaimennusjärjestelmä vastaa riittävästi kehoon kohdistuvista iskuista ja kuormista (ks. «Paljasjalkakävelyn vaikutukset»8, taulukko «Jalkaterän tehtävät»9). Leikki-ikäisen lapsen jalkaterissä ei ole niin suuria voimia, että ne tarvitsisivat urheilujalkineita, joissa on iskunvaimennusrakenteita.

Kouluikään tultaessa jalkaterien liikkuvuus alenee ja pehmytkudosten vakaus lisääntyy. 6–10-vuotiaiden kehon vähäinen massa ei vielä tarjoa riittävää iskuvaimennusta. Tässä iässä joudutaan ensi kertaa miettimään urheilujalkineiden iskunvaimennuksen merkitystä ja tasoa.

Murrosikäisten (10–15 v) urheilujalkineiden iskunvaimennusominaisuudet määräytyvät urheilu- ja liikuntalajin vaativuuden ja kuormittavuuden mukaan. Nuoren kehon lihasten ja jänteiden elastisuuden säilyminen on keskeinen osa kehon omaa iskunvaimennusjärjestelmää (ks. «Jalkaterän tehtävät»9 ja «Jalkaterän toimivuus»10).

Erityisesti kasvupyrähdysten aikana lihasten jänteys (tonus) kohoaa ja jänteet kiristyvät normaalia enemmän, koska luiden pituuskasvu on lihasten kehitystä nopeampaa. Murrosiässä onkin huolehdittava lihasten ja jänteiden elastisuuden säilymisestä esimerkiksi tehokkaalla lihashuollolla, kuten venyttelyillä ja hierontasarjalla, jotta vältytään vammautumisilta. Vammoja ei voi ehkäistä jalkineilla (ks. «Urheilujalkineet ja jalkaterveys»1).