Etusivu » Puolitoistavuotiaana…

Puolitoistavuotiaana…

Kotineuvola
1.7.2012
Elina Hermanson

"…minä tahdon! Minä pistän hatun päähän itse, en tuota hattua, minä haluan tuon! Ei noita kenkiä. Heitän ne pois! Antakaa minulle tuo kulho, haluan leikkiä sillä. Se on iso, voiko siitä juoda? Minkälainen ääni siitä lähtee, kun kopautan sitä lattiaan?"

Lapsi on jo oppinut sanan ja esineen yhteyden, ja hänellä on yleensä merkityksellisiä sanoja, joita hän osaa käyttää oikeissa asiayhteyksissä. Lapsi osaa jo kävellä. Hän kurkistelee, kurottelee, kiipeilee ja tutkii, heittelee ja rikkoo esineitä. Hän alkaa osoittaa omaa tahtoa: haluaa syödä itse, pukea itse, viedä lautasensa itse jne. Vanhemmalla on nyt hyvin tärkeä rooli rohkaisijana ja kannustajana, mutta myös turvallisena ja johdonmukaisena rajojen asettajana.

Vanhempien tulisi sopia kasvatuslinjoista yhteisesti. Jos lapsi saa tahtomisellaan jatkuvasti siirtää vanhemman asettamia rajoja ja sääntöjä, sisäinen turvallisuuden tunne voi jäädä kehittymättä. Hän tietää vaistonvaraisesti, ettei ole kyvykäs päättämään asioista. Hän ei voi tietää, tarvitaanko ulkona hattua tai lapasia, pitääkö kaupassa käydä vai ei, tai kuuluuko hänen istua turvaistuimessa. On väärin panna lapsi päättämään tällaisista asioista. Terveessä perheessä on selvää, että vanhemmat päättävät ja kantavat myös vastuun päätöksistä.

Elämän ei silti pidä olla pelkkää kieltämistä ja käskemistä; lapsen täytyy saada kokea olevansa rakastettu, arvostettu ja ihailtu omana itsenään. Tämänikäinen lapsi lähtee yleensä hyvin mukaan uuteen toimintaan, mikäli hän kokee olonsa turvalliseksi. On hyvä, että lapsella on mahdollisuus myös päättää joistakin asioista – esimerkiksi siitä, puetaanko hänelle tänään raidalliset vai yksiväriset sukat. Potalla käymistä voidaan tässä iässä yksilöllisesti harkiten alkaa opetella. Siitä huolimatta ei pidä odottaa, että lapsi vielä oppisi kuivaksi.

Normaali lapsi sairastaa puolitoistavuotiaana viidestä kymmeneen hengitys- tai suolistoinfektiota vuodessa. Ruoka-aineallergiat alkavat väistyä. Jos ruoasta on jouduttu allergian vuoksi eliminoimaan jotain tärkeää, voi olla aika kokeilla, sietääkö lapsi jo ainetta. Jos lapsi on saanut ruoka-aineesta voimakkaita reaktioita, altistus tehdään valvotuissa oloissa lääkärin vastaanotolla.

Tutin käytöstä olisi hyvä luopua vähitellen. Joidenkin oppien mukaan yli puolitoistavuotias ei enää tarvitse tuttia. Tutin käyttöä kannattaa pyrkiä aluksi rajoittamaan esimerkiksi nukahtamishetkiin tai muihin sellaisiin tilanteisiin, joissa tutti rauhoittaa tai lohduttaa lasta. Vanhemmat joutuvat miettimään sitä, kuinka tutista vierottaminen on turvallinen tapahtuma lapsen kannalta. Se tapahtuu parhaiten silloin, kun myös vanhempi kokee olevansa siihen itse riittävän valmis ja turvallinen. Täytyy muistaa, että erilliseksi kasvamiseen kuuluu myös kipuilua luopumisen vuoksi, muutoin ei ole mahdollista päästä eteenpäin.

Ravinto
Juoma kannattaa tarjota lapselle mukista. Tuttipullon – niin kuin tutinkin – pitkittynyt käyttö voi ohjata leuka­luiden kasvua epäedulliseen suuntaan, ja riski purentavirheiden kuten avopurentojen ja ristipurentojen syntymiseen kasvaa.
Terveys
Kun poskihampaat ovat puhjenneet, hampaat saattavat hyötyä pienestä sipaisusta niitä vahvistavaa fluoritahnaa. Kysy asiasta kuitenkin hammashoitolastasi, sillä talousveden fluoripitoisuudet vaihtelevat.
Turvallisuus
Ovathan keittiön, siivouskomeron ja kylpyhuoneen kemikaalit turvassa? Astianpesuaineen paikka on ylä-, ei alahyllyllä! Pakkausmuovit pistetään välittömästi roskikseen, ne eivät lapsen leluiksi sovi.