Etusivu » Lapsen muu ravinto imeväisiässä

Lapsen muu ravinto imeväisiässä

Kotineuvola
1.7.2012
Elina Hermanson

Lisäruokien antaminen riippuu sekä imetyksestä että lapsen kasvusta ja kehityksestä. Jos rintamaitoa on niukasti, lisäruokaa voidaan ryhtyä antamaan jo neljän kuukauden ikäiselle lapselle. Nykyisin suositellaan mieluummin kiinteää soseruokaa kuin äidinmaidonkorviketta tai velliä pullosta.

Suomen lastenlääkäriyhdistys suosittelee, että lisäruokien aloittamisesta päätetään yksilöllisesti lapsen ollessa 4–6 kuukauden ikäinen. Rintamaidon koostumus vaihtelee, eivätkä kaikki lapset kasva hyvin, jos he saavat yksinomaan rintamaitoa puolen vuoden ikään asti. Puolen vuoden iästä lähtien kaikki lapset tarvitsevat kiinteää lisäruokaa. Lisäruoilla turvataan erityisesti riittävän energian, proteiinin ja muiden välttämättömien ravintoaineiden saanti. Puolivuotias lapsi on myös motoriselta kehitykseltään valmis syömään lisäruokaa. Jos täysimetystä jatketaan eikä lapsi saa muuta ruokaa, kasvuhäiriön ja raudanpuuteanemian riski lisääntyy.

Ruokavaliota kannattaa laajentaa vähitellen siten, että viikossa tulee pari uutta ruoka-ainetta. Silloin saadaan ainakin kaksi etua: Ensinnäkin lapsi tottuu uusiin makuihin. Toisekseen, kun ruoka-aineet annetaan yksitellen, on helpompi havaita, milloin uusi ruoka-aine aiheuttaa esimerkiksi allergista oireilua.

Parhaita ensimmäisiä lisäruokia ovat peruna, muut kasvikset, marjat ja hedelmät. Myöhemmin ryhdytään antamaan lihaa ja viljaa. Totuttelu tavallisiin maitovalmisteisiin kannattaa aloittaa hapanmaitotuotteilla lapsen ollessa yhden vuoden tuntumassa.

Kun lisäruokien määrä kasvaa, imetystarve vähenee. Vieroittaminen rintaruokinnasta on perheen oma päätös: usein se on vähittäistä ja pitkäaikaista. Ateria kerrallaan luovutaan imettämisestä. Kahdeksan kuukauden iässä yösyötöt ovat ravitsemuksellisesti tarpeettomia, ja ne kannattaa lopettaa. Viimeiseksi luovutaan useimmiten nukahtamishetken imetyskerrasta.

Jos imetys lopetetaan ennen yhden vuoden ikää, maitona pitää antaa äidinmaidon korviketta, ei lehmänmaitoa. Lehmänmaidossa on liian paljon proteiinia pienelle lapselle. Proteiini kuormittaa munuaisia kolminkertaisesti äidinmaitoon verrattuna. Toisaalta siinä on liian vähän lapsen tarvitsemia ravintoaineita. Homogenoimaton luomumaito on tämän ikäisille yhtä huonoa kuin tavallinen lehmänmaito. Äidinmaidon korvikkeiden valmistuksessa proteiinia vähennetään ja koostumusta muutetaan imeväiselle sopivammaksi. Rasvahappokoostumukseltaan rintamaito on yhä ylivoimaisen hyvää.

Apteekissa myydään soijapohjaisia imeväisen erityisravintovalmisteita. Ne muistuttavat koostumukseltaan äidinmaidonkorvikkeita ja on sovitettu ensisijaisesti maitoallergisille lapsille. Tavallisissa ruokakaupoissa myytävät soija-, kaura-, seesam- tai muut maidon kaltaiset valmisteet ovat eri asia: ne eivät sovellu imeväisen ravintovalmisteiksi.

Lähes nestemäisistä ruoista siirrytään vähitellen yhä karheampiin. Se parantaa suun hienomotoriikkaa. Lapsi sekä oppii pureskelemaan ruokansa että saa valmiuksia puhumaan oppimista varten.

Ravitsemussuositukset eivät nykyisin tue teollisten lastenvellien käyttöä. Sanotaan, ettei niiden käytölle ole ravitsemuksellisia perusteita. Viiden kuukauden iästä lähtien vellin sijasta kannattaa antaa puuroja, sillä kiinteärakenteisina ne soveltuvat paremmin syömisen opetteluun. Mehutkaan eivät ole erityisen hyödyllisiä: lapsi vain suotta tottuu makeaan ja alkaa vaatia mehupulloa aina ollessaan janoinen tai rauhaton. Leikki-iässä siitä koituu ongelmia. Ruokavaliosta tulee yksipuolinen, lapsi lihoo ja hampaat reikiintyvät. Kaakaota ei suositella, koska siinä on haitallisia parkkiaineita, virkistäviä aineita ja korkea oksaalihappopitoisuus. Teetä vältetään sen kofeiinin kaltaisten aineiden takia.

Vanhempien omat ruokatavat kannattaa panna kuntoon, vaikka lapsi vielä söisi omia soseitaan. Syökää säännöllisesti, pöydän ääressä, ja mahdollisimman usein toistenne seurassa! Suolan käyttöä kannattaa kaikkien opetella vähentämään – lapsi voi siirtyä syömään perheen ruokia nopeammin, kun ne ovat vähäsuolaisia.

Imeväisikäisten teollisissa ruoissa ei käytetä lainkaan suolaa. Ne ovat ravinto-opillisesti oikein suunniteltuja, mutta tulevat kalliiksi ja pakkausmateriaalit lisäävät ympäristön jätekuormaa. Lapsen ruokaa on yksinkertaista valmistaa myös itse. Sitä voi kerralla tehdä isompia määriä ja pakastaa annoskokoisina. Lähellä ensimmäistä syntymäpäivää lapsi voi jo syödä perheen normaaleja ruokia edellyttäen että ne ovat vähäsuolaisia. Suolan vuoksi imeväisille ei suositella myöskään makkaroita tai juustoja, joissa aina on melko runsaasti suolaa.

Ruoanvalmistus helpottuu, kun lapsen annos erotetaan ruoasta ennen sen suolaamista ja voimakasta maustamista. Keittäen, hauduttaen, uunissa tai mikroaaltouunissa kypsentäen valmistettu ruoka on ihanteellista. Rasvainen tai paistettu ruoka ei huonon sulavuutensa takia sovellu lapselle.

Taulukko 1. Sosiaali- ja terveysministeriön suositus imeväisen ruokavaliosta
Ikä / Ravinto
Lähde: Lastenneuvola lapsiperheiden tukena. Opas työntekijöille. Sosiaali- ja terveysministeriö. Oppaita 2004:14.
0–4 kk> 4 kk> 6 kk> 8 kk> 10 kk
Täysimetys 6 kkOsittainen imetys 12 kuukauden ikään asti
Yksilöllisesti tarvittaessa tutustumis­ruokia soseina:
 • peruna
 • kasvikset
 • marjat
 • hedelmät
> 5 kk lihaa tai puuroa
Kaikille kiinteitä lisäruokia, sose­aterioita:
 • peruna, kasvikset
 • marjat, hedelmät
 • liha tai kala
 • puuro
Karkeita soseita ja uusia tutustumisruokia:
 • peruna, kasvikset ja liha tai kala
 • puuro
 • marjat ja hedelmät
 • hienojakoisia tuoreraasteita
Perheen ruokia tai karkeita soseita:
 • puuro
 • peruna, kasvikset
 • tuore­raasteet
 • marjat ja hedelmät
 • liha- tai kalaruoat
 • maitovalmisteet ja maito ruoissa
Taulukko 2. Vältettäviä ruoka-aineita lapsuusiässä
Ruoka-aine/ elintarvikeErityissuositus käytöstäSuosituksen perusteet
1) Raskauden aikana on erityisesti huomioitava listeriariski, joka piilee myös kuumentamattomissa pakastevihanneksissa ja valmisruoissa. Raskauden aikana olisi myös tärkeää pestä tuoreet vihannekset huolellisesti. Raa'at ja kypsennetyt ruoka-aineet tulee pitää erillään.
2) Pavut, herneet ja kaali sulavat huonosti ja voivat aiheuttaa ilmavaivoja.
3) Imeväisiässä ei suositella mitään sieniä. Sekä luonnon että viljellyissä sienissä voi olla haitallisia aineita tai raskasmetalleja, joiden turvallisuudesta pikkulapsille ei ole tietoa. Sienet ovat myös vaikeasti sulavia.
4) Säilöntäaineita tulee imeväisiässä välttää kaikissa muodoissaan. Hedelmäsäilykkeet ja säilöntäaineita sisältävät mehut kuuluvat siksi kiellettyjen listalle. Raparperimehua vältetään sen sisältämän oksaalihappon vuoksi.
Lähteet:
Hasunen Kaija, Kalavainen Marja, Keinonen Hilkka, Lagström Hanna, Lyytikäinen Arja, Nurttila Annika, Peltola Terttu, Talvia Sanna. Lapsi, perhe ja ruoka. Imeväis- ja leikki-ikäisten lasten, odottavien ja imettävien äitien ravitsemussuositus. Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisuja 2004:11.
Liukkonen Kirsi-Helena, Lyytikäinen Tapani, Hirvonen Tero, Bäckman Christina, Kronberg-Kippilä Carina, Virtanen Suvi. Intake of vitamin A from liver foods among Finnish 1-, 3- and 6-year old children - quantative risk assessment. Evira Research Reports 2008:7.
Maksa, maksaruoat, maksamakkaraEi suositella lainkaan raskauden aikana eikä imeväis­iässä. Leikki-iässä enintään 300 g (3/4 maksa­laatikollista) kuukaudessa. Maksamakkaraa ja -pasteijaa yh­teensä enintään 70 g viikossa (noin 4–5 viipaletta/viikko)Suuri A-vitamiini- ja raskasmetalli­pitoisuus
Itämerestä pyydetty suuri (>17 cm) silakka tai lohi, hauki
Sisävesien iso­kokoinen ahven, kuha ja made
Vaikka kaikkien tulisi syödä ainakin kaksi kala-ateriaa viikossa, seuraavia rajoituksia suositellaan:
Odottaville tai imettäville äideille ei suositella haukea.
Lapsien ja hedelmällisessä iässä olevien tulisi rajoittaa Itämeren suuren silakan, lohen ja hauen käyttö 1–2 kertaan/kk. Sisävesien ahventa, kuhaa ja madetta voi syödä satunnaisesti.
Itämeren silakan ja lohen suuri dioksiinipitoisuus sekä hauen ja sisävesien iso­kokoisen ahvenen, kuhan ja mateen suuri elohopea­pitoisuus
Tyhjiöpakatut graavisuolatut ja kylmäsavukala­valmisteet ja mäti. Pateet, pastöroimaton maito ja siitä valmistetut juustot, pehmeät juustot (esim. home- ja tuorejuustot)Ei suositella vastustuskyvyltään heikentyneille eikä raskaana oleville.Listeria monocytogenes -vaara.1) Listeriabakteeri ei tuhoudu pakastuksessa.
PellavansiemenetEi suositella lapsilleSuuri kadmium- ja syaanivety­pitoisuus
IdutEi suositella lapsille eikä vanhuksille. Jos käytetään, keitettävä.Salmonellavaara
HunajaEi tule antaa lainkaan imeväis­ikäisille.Botulismivaara
Ulkomaiset pakastevadelmatKoko väestöä kehotetaan kuumentamaan ennen käyttöä (90 astetta, 2 min)Norovirus
Nitraatinkerääjäkasvikset (lanttu, nauris, punajuuri, pinaatti, nokkonen, kiinankaali, juures­mehut) tai talousvesi, jossa nitraattipitoisuus yli 50 mg/lEi suositella imeväisikäisten ruokaanMethemoglobinemian vaara
Syöpävaarallisten nitrosamiinien syntyminen mahdollista ruoansulatuskanavassa
Sormenpään kokoiset varhaisperunatEi käytetä imeväis­ikäisten ruokaanSuuri solaniini- ja nitraattipitoisuus
Vihertävät, ruhjoutuneet tai itäneet perunatKoko väestöä kehotetaan välttämäänSuuri solaniini­pitoisuus
Pavut2)Käyttöä ei suositella imeväisiässä. Tuoreita pal­ko­kas­ve­ja voidaan kokeilla kypsennettynä pieninä määrinä 7–8 kk:n iästä alkaen. Koko väestöä koskee suositus, että keittoaika on riittävän pitkä.Pavuissa luontaisesti haitallisia aineita (lektiinit, proteaasi-inhibiittorit, glykosidit)
Korvasienet3)Ei suositella imeväisille, raskaana oleville eikä imettäville.Gyromitriini­jäämiä käsittelystä huolimatta
Raaka liha, jauheliha, raakalihavalmisteetKäsiteltävä ja kypsennettävä asianmukaisestiEHEC-vaara
Siipikarjan lihaKypsennettävä sisäkypsäksi (vähintään +70 astetta)Salmonellavaara
Kampylobakteeri­vaara
Makkarat/nakitImeväisikäisille ei suositella lainkaan, leikki-ikäisille 1–2 aterialla viikossaNitriitti ja suola
Bentsoehappoa (E210) sisäl­tävät elintarvikkeet (mehujuomat, hillot)4)Ei suositella lapsille tai enintään 3dl/vrk.
Kotimehut terveellisintä säilöä pakastamalla.
Bentsoehapon runsas saanti mahdollista "suurkuluttajalapsilla"
Merilevä­valmisteetEi suositella lapsille eikä odottaville tai imettäville äideilleJodin liikasaanti haitallista kilpirauhasen toiminnalle ja sikiön kasvulle
Vehnänoras­mehut, maito­happokäytetyt juuresmehut, raakapuurotEi suositella lapsilleTuotteiden hygieeninen laatu voi olla huono. Mehut ovat lisäksi happamia ja raakapuurot huonosti sulavia.
Yrttiteet, ravinto­lisinä myytävät yrttivalmisteetEi suositella lapsille eikä odottaville/ imettäville äideilleVoivat sisältää luontaisesti haitallisia aineita. Turvallisuudesta ei ole tietoa.
LakritsiRaskaana olevia kehoitetaan välttämäänSuuri glykyrritsiinipitoisuus