Etusivu » Lisäruoka imeväisiässä

Lisäruoka imeväisiässä

Kotineuvola
13.12.2019
Elina Hermanson

Lisäruoalla tarkoitetaan ravintoa, jota imeväiselle tarjotaan maidon lisäksi. Lisäruokien antaminen riippuu sekä imetyksestä että lapsen kasvusta ja kehityksestä. Jos rintamaitoa on niukasti, lisäruokaa voidaan ryhtyä antamaan jo neljän kuukauden ikäiselle lapselle. Nykyisin suositellaan mieluummin kiinteää soseruokaa kuin äidinmaidonkorviketta tai velliä pullosta. Alle nelikuiselle lisäruokaa ei pidä antaa, koska suolisto ei ole vielä kypsä sulattamaan sitä. Jos siinä iässä rintamaito ei riitä, paras ratkaisu on äidinmaidon korvike. Rintamaidon riittävyys: ks. artikkeli «Imetys»1.

Rintamaidon koostumus vaihtelee, ja osa lapsista saa turhan niukasti ravinteita ja kuituja, jos he saavat yksinomaan rintamaitoa puolen vuoden ikään asti. Puolen vuoden iästä lähtien kaikki lapset tarvitsevat kiinteää lisäruokaa. Lisäruoilla turvataan erityisesti riittävän energian, proteiinin ja muiden välttämättömien ravintoaineiden saanti. Puolivuotias lapsi on myös motoriselta kehitykseltään valmis syömään lisäruokaa. Jos täysimetystä jatketaan eikä lapsi saa muuta ruokaa, kasvuhäiriön ja raudanpuuteanemian riski lisääntyy.

Ruokavaliota kannattaa laajentaa vähitellen siten, että viikossa tulee pari uutta ruoka-ainetta. Silloin saadaan ainakin kaksi etua: Ensinnäkin lapsi tottuu uusiin makuihin. Toiseksi, kun ruoka-aineet annetaan yksitellen, on helpompi havaita, milloin uusi ruoka-aine aiheuttaa esimerkiksi allergista oireilua.

Parhaita ensimmäisiä lisäruokia ovat peruna, muut kasvikset, marjat ja hedelmät. Myöhemmin ryhdytään antamaan lihaa ja viljaa. Totuttelu tavallisiin maitovalmisteisiin kannattaa aloittaa hapanmaitotuotteilla lapsen ollessa yhden vuoden tuntumassa.

Ruokaa annetaan aluksi aivan pieniä määriä, maisteluannoksia. Imetystarve vähenee vasta puolen vuoden tienoilla, kun lisäruokaa on jo merkittävästi enemmän. Vieroittaminen rintaruokinnasta on perheen oma päätös: usein se on vähittäistä ja pitkäaikaista. Ateria kerrallaan luovutaan imettämisestä. Kahdeksan kuukauden iässä yösyötöt ovat ravitsemuksellisesti tarpeettomia, ja ne kannattaa lopettaa. Viimeiseksi luovutaan useimmiten nukahtamishetken imetyskerrasta.

Jos imetys lopetetaan ennen yhden vuoden ikää, maitona pitää antaa vieroitusvalmistetta (6–12 kuukauden ikäiselle tarkoitettua korviketta), ei lehmänmaitoa. Lehmänmaidossa on liian paljon proteiinia pienelle lapselle. Proteiini kuormittaa munuaisia kolminkertaisesti äidinmaitoon verrattuna. Toisaalta siinä on liian vähän lapsen tarvitsemia ravintoaineita. Homogenoimaton luomumaito on tämän ikäisille yhtä huonoa kuin tavallinen lehmänmaito. Äidinmaidon korvikkeiden ja vieroitusvalmisteiden valmistuksessa proteiinia vähennetään ja koostumusta muutetaan imeväiselle sopivammaksi. Rasvahappokoostumukseltaan rintamaito on yhä ylivoimaisen hyvää.

Apteekissa myydään soijapohjaisia äidinmaidonkorvikkeita. Ne muistuttavat koostumukseltaan äidinmaidonkorvikkeita ja on sovitettu ensisijaisesti maitoallergisille, 6 kuukautta täyttäneille lapsille. Tavallisissa ruokakaupoissa myytävät soija-, kaura-, seesam- tai muut maidon kaltaiset valmisteet ovat eri asia: ne eivät sovellu imeväisen ravintovalmisteiksi. Maitoallergiaepäilyistä kannattaa aina keskustella lääkärin kanssa. Alle 6 kuukauden ikäiselle ei käytetä vielä soijaa, ja mahdollinen korvike on hydrolysoitua maitoa. Hydrolysointi rikkoo proteiineja pienemmiksi, jolloin ne eivät allergisoi niin helposti. Erityistapauksissa käytetään aminohappopohjaista juomaa.

Lähes nestemäisistä ruoista siirrytään vähitellen yhä karheampiin. Se parantaa suun hienomotoriikkaa. Lapsi sekä oppii pureskelemaan ruokansa että saa valmiuksia puhumaan oppimista varten.

Sormiruoalla tarkoitetaan sormin syötäviä ruokia: tuoretta kurkkua, porkkanaa ja marjoja, keitettyjä maissinjyviä, hedelmän- ja leivänpaloja. Niitä syömällä lapsi harjaannuttaa käden käyttöään.

Ravitsemussuositukset eivät nykyisin tue teollisten lastenvellien käyttöä. Sanotaan, ettei niiden käytölle ole ravitsemuksellisia perusteita. Viiden kuukauden iästä lähtien vellin sijasta kannattaa antaa puuroja, sillä kiinteärakenteisina ne soveltuvat paremmin syömisen opetteluun. Alle vuoden ikäiselle ei suositella minkäänlaisia mehuja, ei edes tuorepuristettuja tai täysmehuja. Lapsi vain suotta tottuu makeaan ja alkaa vaatia mehupulloa aina ollessaan janoinen tai rauhaton. Leikki-iässä siitä koituu ongelmia. Ruokavaliosta tulee yksipuolinen, lapsi lihoo ja hampaat reikiintyvät. Kaakaota ei suositella, koska siinä on haitallisia parkkiaineita, virkistäviä aineita ja korkea oksaalihappopitoisuus. Teetä vältetään sen kofeiinin kaltaisten aineiden takia.

Vanhempien omat ruokatavat kannattaa panna kuntoon, vaikka lapsi vielä söisi omia soseitaan. Syökää säännöllisesti, pöydän ääressä, ja mahdollisimman usein toistenne seurassa! Suolan käyttöä kannattaa kaikkien opetella vähentämään – lapsi voi siirtyä syömään perheen ruokia nopeammin, kun ne ovat vähäsuolaisia.

Imeväisikäisten teollisissa ruoissa ei käytetä lainkaan suolaa. Ne ovat ravinto-opillisesti oikein suunniteltuja, mutta tulevat kalliiksi ja pakkausmateriaalit lisäävät ympäristön jätekuormaa. Lapsen ruokaa on yksinkertaista valmistaa myös itse. Sitä voi kerralla tehdä isompia määriä ja pakastaa annoskokoisina. Lähellä ensimmäistä syntymäpäivää lapsi voi jo syödä perheen normaaleja ruokia edellyttäen että ne ovat vähäsuolaisia. Suolan vuoksi imeväisikäisille ei suositella myöskään makkaroita tai juustoja, joissa aina on melko runsaasti suolaa.

Ruoanvalmistus helpottuu, kun lapsen annos erotetaan ruoasta ennen sen suolaamista ja voimakasta maustamista. Keittäen, hauduttaen, uunissa tai mikroaaltouunissa kypsentäen valmistettu ruoka on ihanteellista. Rasvainen tai paistettu ruoka ei huonon sulavuutensa takia sovellu lapselle.

Taulukko 1. Imeväisen ruokavalio ja ruokailu. Lähde: Syödään yhdessä – ruokasuositukset lapsiperheille. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja Valtion ravitsemusneuvottelukunta. 2., uudistettu painos, 2019. «https://www.julkari.fi/handle/10024/137459»1
IkäNestemäinenSoseet = "kiinteät" ruoat
* Riisijuoma ei sovellu alle 6-vuotiaille yksinomaiseksi ruokajuomaksi. Rintamaito ei tarjoa erityistä terveydellistä etua mutta imetystä voi perheen niin halutessa jatkaa.
D-vitamiinilisää suositellaan 2 viikon iästä lähtien 12 kuukauteen saakka 2–10 μg riippuen äidinmaidonkorvikkeen/vieroitusvalmisteen määrästä.
0–4 kkÄidinmaito tai (kun äidinmaito ei mahdollinen) äidinmaidonkorvike lapsentahtisesti. Pisintä syöttöväliä voi tietoisesti rakentaa yöhön herättämällä lapsen syömään pitkiksi venyviltä päiväunilta. Ei mitään
4–5 kkÄidinmaito tai (kun äidinmaito ei mahdollinen) äidinmaidonkorvikeEi mitään tai maisteluannoksia 3–7 päivän välein lisäten uusia kasviksia, vihanneksia ja hedelmiä
5–6 kkÄidinmaito tai (kun äidinmaito ei mahdollinen) äidinmaidonkorvikeEi mitään tai maisteluannoksia kasviksia, vihanneksia, hedelmiä, viljatuotteita, kanaa, kalaa, lihaa ja kanamunaa
6–8 kkÄidinmaito tai (kun äidinmaito ei mahdollinen) vieroitusvalmisteViimeistään nyt kasvavina annoksina kasviksia, vihanneksia, hedelmiä, viljatuotteita, kanaa, kalaa, lihaa ja kanamunaa. Raakaraasteet, sormiruoka.
Ateriat yhdessä perheen kanssa
8–10 kkÄidinmaito tai (kun äidinmaito ei mahdollinen) vieroitusvalmiste; yösyötöistä kannattaa luopua. Kuten yllä + yhä karkeampaa ruokaa
10–12 kkÄidinmaito tai (kun äidinmaito ei mahdollinen) vieroitusvalmiste. Ei yösyöttöjä.Kuten yllä + maustamattomat hapanmaitovalmisteet. Ruoanvalmistuksessa voi käyttää tavallista maitoa ja tehdä lapselle oman, suolattoman annoksen.
> 12 kkRasvaton maito tai maidon tapaan käytettävä makeuttamaton, kasvispohjainen juoma*; vesiPerheen yhteisiä aterioita
Suositaan suolatonta tai vähäsuolaista, vähärasvaista ruokaa, kokojyväviljoja, vihanneksia, kasviksia, pehmeitä tai juoksevia rasvoja.