Etusivu » Sokeripitoisten ruokien käyttö

Sokeripitoisten ruokien käyttö

Lääkärikirja Duodecim -kuvat
29.9.2020
Anne Antikainen
Kuva 1. Sokeripitoisten ruokien käyttö. Sokeripitoiset ruuat otetaan huomioon diabetesta sairastavan ruokavaliossa vähentämällä vastaava määrä muuta hiilihydraattipitoista ruokaa, kuten hedelmää tai leipää. Kuvasarjan vertailukohtana ovat kuvassa vasemmalla näkyvät näkkileipäviipale (15 g) ja hedelmä (100 g) yhdessä, joissa ei ole lisättyä sokeria. Yhteensä niistä, kuten muistakin kuvan vaihtoehdoista, saadaan saman verran (noin 20 g) sokeristuvaa ravintoainetta eli hiilihydraatteja. Lisättyä sokeria sisältävissä vaihtoehdoissa osa hiilihydraateista saadaan sokereina. Leivän ja hedelmän voi (yhdessä) vaihtaa johonkin seuraavista annoksista: tavallinen pikkupulla (noin 50 g), pieni purkki sokeroitua jogurttia (noin 130 g), viipale kakkua ja vohveli, 1½ dl vähäsokerista marjakiisseliä ja siinä 1 dl maitoa tai viipale (noin 60 g) täytekakkua, 6–8 karamellia (20 g). Kuvan lähde: Diabetes-kirja, Kustannus Oy Duodecim 2019.