Etusivu » Laihdutusvalmisteet - houkutteleva humpuuki

Laihdutusvalmisteet - houkutteleva humpuuki

Painonhallinta
18.4.2011
sisätautien erikoislääkäri Pertti Mustajoki
  • Erilaisten laihdutusvalmisteiden markkinointi on kiihtynyt sitä mukaa kuin lihavuus on lisääntynyt. Laihdutukseen myydään kymmeniä erilaisia tuotteita. Suurin osa niistä on suun kautta nautittavia valmisteita, mutta joukossa on myös muita tuotteita, kuten sähkövyö, laihdutushousut ja laihdutussaippua.
  • Kerron tässä luvussa lyhyesti niiden tehottomuudesta ja miten humpuukin voi tunnistaa.

Väitettyjä vaikutuksia ei ole testeillä todettu

Laihdutusvalmisteissa vallitsee täydellinen sekamelska. Kuka tahansa voi väittää mitä tahansa. Tuotteiden valmistajat ja myyjät eivät testaa tuotteitaan hyväksyttävillä tieteellisillä menetelmillä.

Sekavuutta lisää se, että valmisteita tulee ja menee nopeaan tahtiin. Jos yliopistojen tutkijat haluaisivat niitä tutkia, he eivät yksikertaisesti pysyisi perässä. Kun yksi valmiste on tutkittu, on jo kaksi uutta markkinoilla.

Jos markkinoilla olevat valmisteet olisivat oikeasti tehokkaita ja turvallisia, niitä käytettäisiin suomalaisessa julkisessa terveydenhuollossa. Painonhallinta ei ole helppoa, ja lääkärit ottaisivat kiitollisena vastaan hyvin toimivan menetelmän ja alkaisivat suositella sitä ylipainoisille potilaille.

Mutta niin kauan kun menetelmien tehosta ja turvallisuudesta ei ole mitään näyttöä, ne jäävät terveyskauppojen, postimyyntiyritysten ja muiden tahojen liiketoiminnaksi.

Joitakin aineita on tutkittu nollatuloksella

Muutamia laihdutusvalmisteissa yleisesti käytettyjä aineita on tieteellisesti tutkittu.

Rasvasieppareiksi kutsutaan aineita, joiden väitetään suolessa sitovan rasvaa ja kuljettavan sitä ulosteen mukana pois. Sieppareista löytyy useita tutkimuksia, joissa merkittävä laihtumista ei ole todettu.

Kromi on hivenaine, joka osallistuu joihinkin sokeriaineenvaihdunnan reaktioihin. Kromin väitetään alentavan painoa, minkä vuoksi se on aineosana monissa laihdutusvalmisteissa. Tutkimukset eivät ole todenneet kromivalmisteiden vaikuttavan mitään painoon eikä sokeriaineenvaihduntaan.

CLA on konjugoitu linolihappo (conjugated linoleic acid), joka on tietyn rakenteisten rasvahappojen seos. CLA:lla on todettu olevan joitakin vaikutuksia rasva-aineenvaihduntaan ja kehon koostumukseen, minkä perusteella sitä markkinoidaan laihdutusvalmisteena. Sen laihdutustehosta on tehty useita kunnollisia tutkimuksia, joissa merkittävää vaikutusta ei havaittu. CLA:ta on tutkittu myös lihavien koirien hoidossa ilman tulosta.

Vihreässä teessä on runsaasti kasvisfenoleihin kuuluvia antioksidantteja, joiden arvellaan edistävän terveyttä eri tavoin. Vihreää teetä markkinoidaan myös laihdutusvalmisteena. Tutkimuksissa se ei kuitenkaan vaikuta merkittävästi painoon.

Vuosisadan vaihteessa yhdysvaltalaiset tutkijat kävivät läpi kaikki laihdutusvalmisteita ja muita "vaihtoehtoisia" menetelmiä koskevat tutkimukset. Heidän julkaisemassaan artikkelissa he listaavat muita painon pudotukseen markkinoituja aineita tai menetelmiä, joilla laihdutustehoa ei ole todettu: aromaterapia, akupunktuuri, dehydroepiandrosteroni (DHEA), hypnoosi, hydroksibutyraatti (HMB) ja pyruvaatti.

Miten tunnistan humpuukin

Elintarvikevirasto on julkaissut mainion oppaan Onkohan tämä humpuukia? Sen tarkoituksena on auttaa ihmisiä selviytymään markkinoilla olevien luontaistuotteiden laajan valikoiman keskellä.

Oppaassa mainittuja humpuukin tunnusmerkkejä voidaan hyvin soveltaa laihdutusvalmisteisiin. Seuraavat tuotteiden markkinoinnissa käytetyt keinot ja väitteet viittaavat humpuukiin:

  • Tuote kuulosta liian hyvältä ollakseen totta. "Kahdeksan kiloa neljässä viikossa", "Voit syödä niin paljon kuin haluat ilman nälkää ja hikeä", "Rasva palaa ilman ikävää liikuntaa ja ruokavaliota."
  • Tuotetta markkinoidaan ylisanoilla. "Ainut­laatuinen", "täysin uusi", "toimii todella", "uusi ihmeaine", "huippurasvanpolttaja" jne.
  • Laihdutusvalmisteen esitteessä kerrotaan, kuinka monta kiloa viikossa voit laihtua.
  • Tehoa perustellaan tieteellisillä kokeilla ja kliinisillä tutkimuksilla, joita ei kuitenkaan löydy kansainvälisestä tutkimusten internet-tietokannasta (www.pubmed.gov).
  • Vedotaan yksittäisiin nimeltä mainittuihin tutkijoihin. "Professori Anthony Rose on muuttanut tuhansien naisten ja miesten elämän."
  • Tuotetta myytäessä käytetään vaikeita tieteelliseltä kuulostavia sanoja. "Tarhapapu (Phaseolus vulgaris) sisältää proteiinia, joka kiinnittyy alfa-amylaasi-molekyyliin ja estää sen aktiivisuutta." "Kromitrinikotinaatti lisää tutkitusti serotoniinin tuotantoa, mikä on oleellista painonhallinnassa."
  • Viitataan yksittäisten käyttäjien kokemuksiin. "Stacy Henderson: en olisi uskonut laihduttamisen olevan näin helppoa, laihduin nopeasti kaksikymmentä kiloa." Mukana on usein kuva henkilöstä lihavana ja laihana. Kuva-asiantuntijat ovat todenneet, että ennen-jälkeenlaihtumiskuvista suuri osa huijausta eli kuvamanipulaatiolla valmistettuja.

Elintarvikeviraston "Onkohan tämä humpuukia?" -opas löytyy internetistä: www.evira.fi, hakuikkunaan Onkohan tämä humpuukia.

Muita painonhallinnan artikkeleita

ks. «Laihdutus ja painonhallinta - rasvat, hiilihydraatit ja proteiinit»1

«Laihdutus ja painonhallinta - kylläiseksi kohtuullisilla kaloreilla»2

«Laihdutus ja painonhallinta - pikaruoka ja einekset»3

«Laihdutus ja painonhallinta - suuret annokset ja astiat lisäävät kaloreita»4

«Laihdutus ja p ainonhallinta - vesi ja muut juomat»5

«Laihdutus ja painonhallinta - syöminen ja kylläisyys»6

«Laihdutus ja painonhallinta - ruuan ostaminen ja säilyttäminen»7

«Laihdutus ja painonhallinta – mielihalun torjunta»8

«Laihduttaminen ja painonhallinta - liikunta»9

«Lasten lihavuus - lasten ruokatottumukset ja painonhallinta»10

«Lasten lihavuus ja painonhallinta – TV ja tietokone»11

«Lasten lihavuus ja painonhallinta – miten toimin eri ikäisten kanssa»12

«Laihdutusvalmisteet - houkutteleva humpuuki»13

Käytettyjä lähteitä

Uusiseelantilainen laihdutustutkimus rasvasieppari kitosaanilla. Mhurchu CN, Poppitt SD, McGill AT ym. The effect of the dietary supplement, Chitosan, on body weight: a randomised controlled trial in 250 overweight and obese adults. International Journal of Obesity 2004; volyymi 28: sivut 1149–1156.

Yhteenvetoartikkeli kromin vaikutuksista. Pittler MH, Stevinson C, Ernst E. Chromium picolinate for reducing body weight: Meta-analysis of randomized trials. International Journal of Obesity 2003; volyymi 27: sivut 522–529.

CLA ei estä laihduttamisen jälkeistä painon nousua. Larsen TM, Toubro S, Gudmunsen O, Astrup A. Conjugated linoleic acid supplementation for 1 y does not prevent weight or body fat regain. American Journal of Clinical Nutrition 2006; volyymi 83: sivut 606–612.

CLA tehoton lihavilla koirilla. Jewell DE, Toll PW, Azain MJ, Lewis RD, Edwards GL. Fiber but not conjugated linoleic acid influences adiposity in dogs. Veterinary Therapy 2006; volyymi 7: sivut 78–85.

Vihreä tee ei vaikuta painoon. Kovacs EM, Lejeune MP, Nijs I, Westerterp-Plantega MS. British Journal of Nutrition 2004; volyymi 91: sivut 431–437.

Laihdutusvalmisteiden vaikutuksista tehty yhteenveto. Allison DB, Fontaine KR, Heshka S, Mentore JL. Alternative treatments for weight loss: a critical review. Critical Reviews in Food Science and Nutrition 2001; volyymi 41: sivut 1–128.