Etusivu » Laihdutus ja painonhallinta - ruuan ostaminen ja säilyttäminen

Laihdutus ja painonhallinta - ruuan ostaminen ja säilyttäminen

Painonhallinta
18.4.2011
sisätautien erikoislääkäri Pertti Mustajoki

Kaloreiden vähentäminen alkaa ruokakaupassa

Ruokaostosten ensimmäinen ohje on, että ostopäätöksiä ei tehdä kaupassa vaan ennen kauppaan menoa. Laaditaan kotona ostoslista, jonka mukaan ruoka kaupassa valitaan. Jos lista on vain ajateltu ja omassa päässä, siitä on helpompi poiketa. Kirjoitettu ostoslista on varmempi

Toinen ostossääntö on, että kauppaan ei mennä nälkäisenä. Ohje perustuu siihen, että nälän vaivatessa tehdään harkitsemattomia heräteostoksia, jotka kohdistuvat energiapitoisiin ruokiin, naposteltaviin ja makeisiin.

Vaikka syödessä ei pidä ajatella kaloreita, ruokakaupassa sitä tarvitaan. Kun valitsee eri vaihtoehtoja, pakkausmerkinnöistä näkee, minkä valmisteen "kaloriväkevyys" eli energiapitoisuus on kohtuullinen (ks. «Laihdutus ja painonhallinta - kylläiseksi kohtuullisilla kaloreilla»1).

Ruuan näkeminen houkuttelee syömään

Ruuan näkeminen on voimakas kiihoke syömiselle. Siitä lienee jokaisella omia kokemuksia. Se on todettu myös lukuisissa kokeissa, tässä niistä yksi:

Toimistotyöntekijöiden työpöydille tuotiin avonainen makeisrasia, josta sai vapaasti syödä. Seuraavalla viikolla tuotiin samoja makeisia, mutta rasian päällä oli kansi. Avonaisesta rasiasta syötiin kaksi kertaa enemmän kuin kannellisesta. Kun makeiset olivat jatkuvasti näkyvissä, se houkutteli syömään enemmän.

Ruuan näkemisen ongelma kannattaa ottaa vakavasti ja "ruokasisustaa" kotia sen mukaisesti. Hyvin energiapitoisia ruokia, kuten makeisia, pähkinöitä tai perunalastuja, ei missään tapauksessa kannata pitää näkyvillä. Kaapissakin niitä on varminta säilyttää viattomampien ruokien takana, etteivät ne ovea avatessa heti satu silmiin.

Ruuan näkemisen houkuttelevaa vaikutusta voidaan käyttää hyödyksi. Hedelmien syönnin lisääminen auttaa painonhallinnassa. Niinpä niitä ei kannata säilyttää kaapissa vaan avonaisessa kulhossa pöydällä.

Käytettyjä lähteitä

Makeiset toimistotyöntekijöiden pöydällä. Wansink B, Painter JE, Lee Y-K. The office candy dish: proximity´s influence on estimated and actual consumption. International Journal of Obesity 2006; volyymi 30: sivut 871–875.