Etusivu » Laihdutus ja painonhallinta - pikaruoka ja einekset

Laihdutus ja painonhallinta - pikaruoka ja einekset

Painonhallinta
18.4.2011
sisätautien erikoislääkäri Pertti Mustajoki

Pikaruoka

Pikaruoka tarkoittaa hampurilaisravintoloiden, grillikioskien ja muiden vastaavien ruokapaikkojen annoksia. Pikaruuat ylittävät reilusti painoneutraalin energiapitoisuuden 120–140 kilokaloria sadassa grammassa. Taulukossa «Pikaruuan sisältämät kalorit.»1 esitetään muutama esimerkki.

Jos pikaruokaa syö joka päivä, kaloreita tulee auttamatta liikaa. Siten ei ole yllätys, että hampurilaisravintolassa päivittäin käyvillä nuorilla on enemmän ylipainoa kuin muilla.

Mihinkään niuhotteluun ei pikaruuan kanssa tarvitse ryhtyä. Jos sellaista syö kerran viikossa, se tuskin tuhoaa kenenkään painonhallintaa. Pikaruokaan voi suhtautua sen nimen mukaisesti. Silloin kun tarvitaan pikaisesti jotain purtavaa, hampurilainen on luonteva vaihtoehto. Itse käyn hampurilaisravintolassa pari kertaa kuussa.

Pikaruokaakin voi laimentaa. Kun syö juustohampurilaisen ja normaalit ranskalaiset perunat, yhdistelmässä on sataa grammaa kohti 270 kilokaloria ja koko annosta kohden muhkeat 640 kilokaloria. Jos syö pelkän juustohampurilaisen ja sen kanssa omenan, koko annoksen grammamäärä on sama. Nyt siinä on sataa gramma kohti 150 kilokaloria ja koko annoksessa 340 kilokaloria.

Taulukko 1. Pikaruuan sisältämät kalorit.
Pikaruokakcal / 100 g
Lihapiirakka340
Lihariisipasteija340
Kalahampurilainen310
Ranskalaiset perunat290
Kanahampurilainen280
Grillimakkara260
Pizza, salami240
Pizza, kinkkuananas210

Einekset

Einekset ovat ruokakaupassa myytäviä valmiita aterioita. Niissä on valtavasti valinnan varaa. Vierailuni keskikokoisen ruokakaupan kylmähyllyllä tuotti seuraavia "kaloriväkevyyksiä" eli energiapitoisuuksia (kilokaloria sadassa grammassa):

Kirjolohikeitto60
Janssonin kiusaus80
Broilerikiusaus valmistaja 180
Jauhelihaperunapata80
Lihakaalilaatikko95
Lihapyörykät ja perunamuusi120
Broilerikiusaus valmistaja 2125
Kana-vuohenjuustopasta130
Lihamakaronilaatikko150
Lihapullapannu195
Lindströmin pihvi225

Paljon siis löytyy eineksiä, jotka asettuvat turvalliseen haarukkaan 120–150 kilokaloria sadassa grammassa. Saman ruokalajin kalorit vaihtelevat suuresti eri valmistajilla, listassa esimerkkinä broilerikiusaus. Siksi pelkän aterian nimen perusteella ei voi tietää energiapitoisuutta. Onneksi sen näkee helposti pakkauksesta.