Etusivu » Infektiotaudit

Infektiotaudit

100 kysymystä lastenlääkärille
22.1.2009
Hannu Jalanko

Mikä on infektiotauti?

Infektiotaudit ovat virusten, bakteerien tai sienten aiheuttamia tulehdustiloja. Aiheuttajia voidaan kutsua yhteisnimellä mikrobit ja ne ovat aina vastuussa infektiotaudin synnystä. Infektiotauti ei ole seurausta esimerkiksi kylmettymisestä, liiasta vedosta, stressistä, valvomisesta, vitamiininpuutteesta tai huonosta syömisestä. Kyseisillä tekijöillä voi olla osuutensa oireiden voimakkuudessa ja erityisesti siinä miten oireet koetaan. Aina tarvitaan kuitenkin aiheuttajamikrobi, joka yleisimmin tulee tartuntana ihmisestä toiseen. Mikrobeja asustelee normaalistikin ihmisen limakalvoilla, kuten iholla, suussa, nielussa ja suolistossa ja melko usein kyse on "oman" mikrobin aiheuttamasta tulehduksesta. Näin on tilanne erityisesti bakteeri-infektioiden kohdalla. Virusten osalta kyse on yleensä tuoreesta tartunnasta, tosin herpesryhmän virukset muodostavat tässä poikkeuksen (esim. yskänrokko ja vyöruusu).

Infektiotaudille ominaista on tulehdusreaktion syntyminen. Tämä voi ilmetä paikallisesti esimerkiksi hengitysteiden limakalvoilla tai yleisemmin verimuutoksina. Tulehdusreaktioon liittyy valkosolujen ilmaantuminen ja lisääntyminen infektiokohdassa ja verenkierrossa. Valkosolut erittävät tulehdushormoneja, sytokiineja, jotka aikaansaavat yleisoireina esimerkiksi kuumeen nousun, lihassärkyä ja huonon olon. Voidaankin sanoa, että useimmat infektiotautien oireet eivät johdu itse mikrobista, vaan sen aiheuttamasta elimistön reaktiosta.

Mitä virusinfektiot ovat?

Lapsen tulehdustaudin syynä on useimmiten virusinfektio. Virukset ovat millimetrin tuhannesosan läpimittaisia proteiineista ja geeneistä koostuvia pallomaisia rakenteita , jotka esimerkiksi hengitysteiden tai suoliston limakalvoon tunkeutuessaan aikaansaavat tulehdusreaktion. Kun virukset ovat tunkeutuneen hengitysteihin tai suolistoon , limakalvon solut alkavat erittää välittäjäaineita, josta on seurauksena nuhaa, yskää, ripulia tai oksentelua. Limakalvon soluissa virukset kykenevät monistumaan ja syntyvät uudet virukset tunkeutuvat viereisiin soluihin ja verenkiertoon. Näin alunperin esimerkiksi nenään paikallistunut tulehdus tuntien ja päivien kuluessa leviää laajemmalle elimistöön, aiheuttaa kuumetta ja muita yleisoireita. Lapselle infektioita aiheuttavia viruksia on useita kymmeniä. Eri nimisten virusten lisäksi tunnetaan runsaasti niiden alatyyppejä. Virukset kykenevät myös muuntautumaan ajan myötä niin, että erilaisia viruksia on milteipä loputtomasti.

Miten virusinfektioita hoidetaan?

Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta lääkkeitä virusinfektion parantamiseksi ei vielä ole. Parantumisessa olennaista onkin, että lapsen oma puolustusjärjestelmä tuhoaa viruksen. Virustautien hoito on siis pääosin "oireenmukaista" eli esimerkiksi hengitystieinfektioiden osalta yskänlääkkeiden, nuhalääkkeiden ja tulehduskipulääkkeiden käyttöä. Virusperäisen suolistotulehduksen hoidossa taas olennaista on ripulina ja oksenteluna menetetyn nesteen korvaaminen.

Kaikkien virusten osalta emme kuitenkaan ole aseettomia. Herpesvirukset ovat tärkeä virusryhmä, johon kuuluvat mm. vesirokko-, yskänrokko-, sytomegalo- ja Epstein-Barrin virus. Näiden hoitoon on kehitelty jo useampiakin lääkkeitä, joita kuitenkin toistaiseksi lapsilla käytetään rajoitetusti – usein vain sairaalassa. Myös influenssaviruksiin on kehitelty lääkettä, joita ei kuitenkaan normaalisti tarvita lasten influenssan hoidossa. Myös lasten tärkeään RS-virukseen on lääke, jota voidaan sairaalassa käyttää esimerkiksi leukemialasten RS-infektion hoidossa.

Miten bakteerit eroavat viruksista?

Bakteerit ovat useita satoja kertoja suurempia kuin virukset ja muistuttavat rakenteeltaan ihmisen soluja. Erona ihmissoluun bakteerilla on mm. vahva seinämä, joka suojaa sitä ulkoisia olosuhteita vastaan. Bakteeriseinän tuhoaminen on tehokas tapa eliminoida bakteeri, minkä useat antibiootit, kuten penisilliini, juuri tekevätkin. Toisin kuin viruksia bakteereita tunnetaan rajoitettu määrä. Itse asiassa lasten tavallisia infektioita aiheuttavia bakteereita on alle kymmenen eri lajia. Tärkeimmät näistä ovat "kolmen kopla" eli pneumokokki, hemofilus ja branhamella, jotka aiheuttavat erityisesti välikorvan- ja poskiontelontulehduksia. Myös nielutulehdusta ja tulirokkoa aiheuttava streptokokki ja märkätulehduksia aiheuttava stafylokokki ovat merkittäviä lasten infektioiden aiheuttajia.

Tärkeä ero bakteerien ja virusten välillä on se, että bakteeri-infektioita voidaan hoitaa antibiooteilla mutta virusinfektioita ei. Hoidon kannalta on siis tärkeää erottaa bakteeri- ja virusperäinen tauti toisistaan. Se on helppoa esimerkiksi silloin, kun välikorva on täynnä märkää, jolloin kyse on bakteeri-infektiosta ja antibioottilääkitys on paikallaan. Toisaalta esimerkiksi nielutulehdus voi olla yhtä hyvin viruksen kuin streptokokkibakteerin aiheuttama. Nieluun katsomalla ei usein voi erottaa kummasta on kyse ja silloin on tutkittava nielunäyte.

Bakteeri-infektiot seuraavat usein virusinfektiota, esimerkkeinä tästä ovat välikorvantulehdus, poskiontelontulehdus ja silmän sidekalvontulehdus. On myös havaittu, että virusten ja bakteerien aiheuttamat sekainfektiot ovat melko yleisiä. Näin on esimerkiksi keuhkokuumeen kohdalla. Vaikka keuhkokuume leikki-ikäisellä lapsella usein onkin alun perin viruksen aiheuttama, paraneminen varmistetaan antamalla lapselle antibioottilääkitys.

Ovatko sienet tärkeitä lasten infektioiden aiheuttajia?

Hiivaseinet ja rihmasienet ovat bakteereitakin isompia mikrobeja, joita tavataan luonnostaan ihmisen iholla ja limakalvoilla – kuten bakteereitakin. Lapsilla tärkein sieni-infektion aiheuttaja on kandida, joka aikaansaa erityisesti suun limakalvon tulehdusta (sammas) ja ihoinfektioita, esimerkiksi vaippaihottuman pahenemista. Emättimen hiivatulehdus on puolestaan hyvin harvinainen alle murrosikäisillä tytöillä. Sienitulehduksia voidaan hoitaa antibiooteilla kuten bakteeritulehduksiakin.