Etusivu » Silmän sidekalvontulehdus

Silmän sidekalvontulehdus

100 kysymystä lastenlääkärille
22.1.2009
Hannu Jalanko

Silmäluomien sisäpintaa ja silmän valkoista osaa peittää yhtenäinen ohut kalvo, silmän sidekalvo. Tämä voi ärtyä ja tulehtua useasta syystä, jolloin silmä alkaa punoittaa ja vuotaa. Todellisuudessa itse silmä ei ole tulehtunut, vain sen pintakalvo. Sidekalvontulehduksen (konjunktiviitti) tärkeimmät syyt ovat virus- ja bakteeritulehdukset. Silmän sidekalvontulehdus on myös yksi allergian muoto (ks. «Allerginen nuha ja silmän sidekalvontulehdus»1).

Miksi flunssaisen lapsen silmät punoittavat ja rähmivät?

Hengitystietulehdusten yhteydessä saattaa ilmetä nuhan ja yskän lisäksi silmien punoitustaSilmät voivat myös vuotaa kirkasta eritettä. Tällainen viruksen aiheuttama silmän sidekalvontulehdus onkin melko tavallinen eräiden virustyyppien aiheuttamissa infektioissa (esimerkiksi adenovirukset). Yleensä se rauhoittuu itsestään muutamassa päivässä eikä vaadi hoitoa.

Flunssaisen lapsen yhden tai molempien silmien rähmiminen on merkki silmän sidekalvon bakteeritulehduksesta. Tyypillisesti rähmiminen huomataan aamulla lapsen herätessä, jolloin silmäkulmassa on runsaasti kellertävää eritettä ja silmiä on vaikeata avata. Rähmimiseen liittyy usein myös toisen tai molempien silmien punoitus.

Miten rähmäistä silmää hoidetaan?

Flunssaan liittyvä silmän sidekalvontulehdus on bakteeriperäinen jälkitauti kuten korvatulehduskin. Se ei ole silmälle vaarallinen, mutta on syytä hoitaa antibioottia sisältävillä silmätipoilla tai –salvoilla. Rähmä on syytä poistaa puhtaaseen veteen kostutetulla vanulla tai pehmeällä paperilla aamuisin ja ennen silmätippojen laittoa. Silmätipat olisi hyvä tiputtaa luomirakoon, jota varten alaluomea voi vetää alaspäin. Silmätippojen laitto pienelle lapselle ei ole kuitenkaan helppoa ja silmätipat jäävät usein silmäluominen päälle lapsen puristaessa silmät kiinni. Tästäkin lääke kyllä valuu luomirakoon, jos päätä jaksetaan pitää jonkin aikaa paikoillaan. Ylimääräinen lääke valuu luomiraosta pois, joten yliannostelun vaaraa ei ole. Vaikka vain toinen silmä rähmii, kannattaa alkuvaiheessa myös toiseen silmään tiputtaa lääkettä. Yöllä ei silmätippoja tarvitse laittaa. Hoitoa on hyvä jatkaa vielä pari päivää rähmimisen loputtua, mikä yleensä merkitsee 5-7 päivän hoitoa. .

Miksi silmän rähmiminen ei lopu?

Silmän sidekalvotulehduksen aiheuttavat samat bakteerit kuin korvatulehduksen ja toisinaan nämä tulehdukset esiintyvät samanaikaisesti. Joskus käy niin, että korvatulehdus alkaa muutama päivä silmätulehduksen oireiden jälkeen. Jos lapsi siis muuttuu silmätulehduksen hoidon aikana levottomaksi tai silmien rähmiminen ei muutamassa päivässä lopu, on paras kääntyä lääkärin puoleen. Jos korvasta löytyy tulehdus, aloitetaan useimmiten antibioottikuuri, joka auttaa myös silmätulehdukseen.

Voivatko silmät ärsyyntyä ilman tulehdusta?

Kaikki silmän ärsytystilat eivät liity infektioihin. Myös ulkoiset mekaaniset tekijät kuten pöly saattavat aiheuttaa silmän punoitusta ja vetistämistä. Tällaisessa tilanteessa ei antibioottitippoja useinkaan tarvita. Jos lapsen silmissä on voimakasta ärsytystä ja kutinaa, voidaan tilapäisesti käyttää sidekalvon verisuonia supistavia ja kutinaa vähentäviä tippoja. Roskan joutuminen silmään aiheuttaa myös silmien punoitusta ja ärsytystä. Jos tällaisesta herää epäily, on syytä kääntyä lääärin puoleen. Roska löytyy usein yläluomen alta ja on helposti poistettavissa.

Mistä näärännäppy ja luomirakkula johtuvat?

Silloin tällöin silmäluomen reunaan ilmaantuu pieni paise, joka aiheutuu silmäluomen rauhasen tulehtumisesta. Usein silmäripsien sisäpuolella luomireunassa näkyy märkäistä eritettä. Tällainen näärännäppy (horeolum) rauhoittuu usein itsestään, mutta jos näin ei käy, on syytä hakeutua lääkäriin. Näärännäpyn hoidoksi käytetään antibioottivoiteita.

Toinen ongelma silmäluomessa on luomirakkula (chalazion), joka johtuu silmäluomen rauhasen tukkeutumisesta . Se ei ole varsinainen bakteeritulehdus, kuten näärännäppy. Silmäluomessa näkyy tällöin punoittava, kipeä patti silmäripsien yläpuolella. Närännäppyä ja luomirakkulaa ei alkuvaiheessa ole helppo erottaa toisistaan. Luomirakkulan hoidossa antibioottivoiteet eivät auta.Isompien lasten kohdalla molemmissa ongelmissa voidaan kotihoitona käyttää silmäluomien lämpöhaudetta viiden minuutin ajan ja tämän jälkeen pyrkiä tyhjentämään luomirauhasia hieromalla pumpulitikulla kohti luomireunaa muutaman minuutin ajan. Tämä kannattaa tehdä aamuin illoin 1-2 viikon ajan. Luomirakkula rauhoittuu yleensä parissa viikossa aristamattomaksi paukamaksi, joka vähitellen häviää. Mikäli patti ei muutamassa kuukaudessa katoa, on syytä hakeutua lääkäriin, joka voi ohjata potilaan kirurgiseen hoitoon.