Etusivu » Rokotukset

Rokotukset

100 kysymystä lastenlääkärille
22.1.2009
Hannu Jalanko

Suomi on pitkään ollut rokotusten mallimaa, mikä on taannut sen, että monet vaikeat lastentaudit ovat maassamme historiaa. Suomalaista rokotusohjelmaa kehitetään jatkuvasti ja toiveena on, että rokotusten kattavuus pysyisi jatkossakin hyvänä.

Mihin rokotukset perustuvat?

Virus- ja bakteeri-infektiot saavat elimistön puolustusjärjestelmän toimimaan. Tämän seurauksena vereen syntyy valkosoluja, jotka muistavat kyseisen tulehduksen aiheuttajan. Kun virus tai sen lähisukulainen iskee uudestaan, puolustusjärjestelmä tuhoaa nopeasti ja tehokkaasti tunkeilijan. Tällöin oireet jäävät vähäisiksi tai lapsi on täysin oireeton.

Rokotukset perustuvat elimistön puolustusjärjestelmän muistiin ja ne ovat tehokas, turvallinen ja halpa keino ehkäistä vaikeita tulehdustauteja. Pistämällä lapseen taudinaiheuttamiskyvyltään tehottomiksi tehtyjä viruksia tai bakteereita tai niiden rakenneosia saadaan puolustusjärjestelmä aktivoiduksi samalla tavoin kuin jos lapsi olisi sairastanut varsinaisen taudin.

Mitä rokotuksia suomalaisille lapsille annetaan?

Synnytyssairaalan ja lastenneuvoloiden rokotusohjelma tähtää 9 taudin estoon antamalla 14 pistosta jo ennen kouluikää. Suojatehoa parannetaan vielä koulussa 11–13- sekä 16–18-vuotiaille annettavien tehosteiden avulla. Suomalaislasten rokotusohjelmaan kuuluvaty seuraavat rokotukset:

1. Kurkkumätä-jäykkäkouristus-hinkuyskä-polio-hemofilus: 3 kk, 5 kk, ja 12 kk iässä

2. Kurkkumätä-jäykkäkouristus-hinkuyskä-polio: 4 v

3. Kurkkumätä-jäykkäkouristus-hinkuyskä: 14-15 v

3. Tuhkarokko-vihurirokko-sikotauti: 14-18 kk ja 6 v iässä

4. Influenssa: 6-35 kk

Tehoavatko rokotukset?

Rokotukset ovat tehokkaita, joten sellaisia tauteja kuin polio, kurkkumätä ja jäykkäkouristus ei ole tavattu vuosikausiin suomalaislapsissa. Myös tuhka- ja vihurirokko sekä sikotauti ovat käytännöllisesti katsoen hävinneet; niihin sairastuu maassamme lähinnä rokottamattomia nuoria aikuisia. Hib-rokotus eli rokotus hemofilusbakteeria vastaan on tuorein tulokas suomalaislasten rokotusohjelmassa ja sen teho on kiistaton. Ennen rokotusten aloittamista 1980-luvun puolivälissä vaikeisiin hemofilustauteihin (aivokalvontulehdus, verenmyrkytys, niveltulehdus) sairastui vajaa 200 lasta vuosittain. Nyt näihin tauteihin sairastuu alle 5 lasta vuodessa eli rokotteiden teho on lähes täydellinen.

Hinkuyskärokotteen teho ei ole paras mahdollinen ja niinpä ns. epätyypillistä hinkuyskää eli pitkittynyttä yskimistä esiintyy jonkin verran lapsilla ja aikuisilla. Hengitysvaikeutta aiheuttavaa hinkuyskää esiintyy kuitenkin vain rokottamattomissa imeväisissä.

Mitä sivuvaikutuksia rokotukset aiheuttavat?

Rokotuksiin voi liittyä sivuvaikutuksia, joista suurin osa on lieviä rokotusreaktioita ja vain pieni osa todellisia sivuvaikutuksia.

Viitois-rokote aiheuttaa sivuvaikutuksenaan aristavan paikallisreaktion joka toiselle lapselle. Lisäksi kuumetta ja ärtyvyyttä ilmaantuu puolelle lapsista. Kuumereaktio alkaa rokotuspäivänä ja jatkuu 1–2 vuorokauden ajan. Jos lapsi saa-rokotteesta voimakkaan kuumereaktion, on asiasta hyvä neuvotella terveydenhoitajan kanssa ennen seuraavaa rokotuskertaa.

MPR-rokotuksesta tulee harvoin merkittäviä sivuvaikutuksia. Yleisin sivuvaikutus on ärtyvyys, jota esiintyy 4 %:lla rokotetuista. Kuumetta ilmaantuu noin 3 %:lle, mutta se on harvoin korkea. Nuhaa tai yskää tai korvatulehduksia MPR-rokotus ei juurikaan aiheuta.

Poliorokote aiheuttaa muutamalle prosentille rokotetuista lievän kuumereaktion. Hib-rokote samoin kuin pelkkä jäykkäkouristusrokote aiheuttavat äärimmäisen harvoin reaktioita.

Kannattaako lapsi rokottaa?

Viime aikoina on kyseenalaistettu rokotusten hyödyllisyys ja ajateltu niiden olevan lapselle jopa haitallisia. On selvää, että rokotuksiin liittyy vähäinen sivuvaikutusten riski, kuten edellä on esitetty. Yhtä selvää kuitenkin on, että rokotukset ovat äärimmäisen tehokas ja turvallinen tapa suojella lasta vaikeilta infektioilta.