Etusivu » Energiajuomat

Energiajuomat

100 kysymystä ravinnosta
15.10.2015
Antti Aro

Ns. energiajuomat ovat voimakkaasti markkinoituja, kofeiinia ja sokeria sisältäviä virvoitusjuomia, joiden nimitys on harhaanjohtava.

1900-luvun lopulla Euroopan markkinoille ilmaantui energiajuomien nimellä markkinoituja virvoitusjuomia. Koostumukseltaan ne muistuttavat tavallisia virvoitusjuomia siinä, että ne ovat sokeroitua ja värjättyä vettä. Lisäksi näihin juomiin on lisätty erilaisia aineita, kuten joitakin vitamiineja ja kivennäisaineita sekä piristävää kofeiinia ja aminohappo tauriinia. Tuotteiden on väitetty parantavan jaksamista ja suorituskykyä esim. tanssiessa ja urheilusuoritusten yhteydessä. Tunnetuin tuotemerkki on itävaltalainen Red Bull ja suosituin suomalainen vastine on Battery. Niiden markkinointi on aktiivista ja näkyvää, ja esim. Red Bull on näkynyt mainostajana moottori- ja hiihtourheilun tapahtumissa.

Kofeiini on kahvissa ja kolajuomissa yleisesti nautittu lievä piriste, joka voi runsaasti käytettynä aiheuttaa mm. unihäiriöitä ja levottomuutta. Se aiheuttaa lievää riippuvuutta, ja säännöllisen käytön lopettamisesta seuraa yleensä parin päivän päänsärky. Urheilussa suuret annokset on joskus luokiteltu dopingiksi. Energiajuomista saatavat kofeiinimäärät vastaavat säännöllisen kahvinjuojan saamia annoksia (ks. «Kahvi»1).

Tauriini on aminohappo, joka ei ole ihmiselle välttämätön. Eläinkokeiden perusteella sen on epäilty vaikuttavan keskushermoston ja sydämen toimintaan. Ihmisessä sen vaikutukset tunnetaan puutteellisesti. Kofeiinin ja tauriinin yhteisvaikutuksia ei ole tutkittu, minkä takia energiajuomien käyttöön on suhtauduttu varovaisen kielteisesti monissa maissa. Suomessa ne olivat kiellettyjä muutaman vuoden ajan, mutta sitten markkinointi sallittiin EU:n painostuksesta.

Kun energiajuomia markkinoitiin laskettelukeskuksissa, kerrottiin joidenkin nuorten saaneen sydämentykytystä ja muita sairaalatutkimuksia vaatineita oireita. Kesällä 2001 Ruotsissa epäiltiin energiajuomien yhdessä alkoholin runsaan käytön kanssa aiheuttaneen joidenkin nuorten äkkikuoleman. Asiasta ei ole saatu lisätodisteita. Yhdysvalloissa on epäilty alkoholin ja energiajuomien sekakäytön mahdollisesti johdattelevan kovempien piristeiden käyttöön.

Kohtuullisesti käytettyinä energiajuomien ei uskoisi aiheuttavan vakavia haittoja. Koska kofeiinin, tauriinin ja alkoholin yhteisvaikutuksia ei ole ihmisillä tutkittu, on kuitenkin syytä välttää energiajuomien runsasta nauttimista (useita annoksia) varsinkaan yhdessä alkoholin kanssa ja runsasta nestehukkaa aiheuttavien urheilusuoritusten yhteydessä. Alaikäisille energiajuomia ei pidä antaa eikä myydä. Energianlähteenä näiden juomien sisältämällä sokerilla ei ole erityisiä etuja ja tuotteet ovatkin tässä suhteessa tavallisten virvoitusjuomien veroisia.