Etusivu » C-vitamiini ja flunssa

C-vitamiini ja flunssa

100 kysymystä ravinnosta
15.10.2015
Antti Aro

C-vitamiinia sisältävien valmisteiden syönti ei ehkäise flunssaan sairastumista, mutta flunssan aikana syöty C-vitamiini voi vähän lyhentää taudin kestoa.

Suuria, tarpeeseen verrattuna parikymmenkertaisia C-vitamiiniannoksia on vuosikausia käytetty flunssan ehkäisyyn ja hoitoon, ja monet flunssan hoitoon tarkoitetut lääkkeet sisältävät nykyisinkin C-vitamiinia. Hoitoajatus perustuu kymmeniä vuosia sitten vallinneeseen uskoon suurten C-vitamiiniannosten parantavista vaikutuksista monenlaisissa sairauksissa. Uskottiin vitamiinin syönnillä ehkäistävän sydäntauteja ja syöpää, väitettiinpä tehoa olleen jo todetuissa syöpätapauksissakin. Tällaiset uskomukset on myöhemmissä tutkimuksissa osoitettu perättömiksi. On myös epäilty virustulehduksen lisäävän C-vitamiinin tarvetta, mutta ei ole näyttöä siitä, että tähän pitäisi reagoida syömällä lisää C-vitamiinia. Terveellä ihmisellähän on elimistössään jo valmiiksi varastossa C-vitamiinia.

C-vitamiinin vaikutuksista aikanaan tehdyt tutkimukset olivat nykykäsityksen mukaan enimmäkseen puutteellisia. Lääkkeen tehoon uskoneet kokivat saaneensa siitä apua kenties todellisesta tehosta riippumatta. Tutkimuksissa ei aina ollut mukana vertailuryhmää, jolle olisi annettu lumelääkettä, eivätkä tulokset olleet siksi luotettavia. Nykyinen käsitys onkin, ettei C-vitamiinin syöminen suurinakaan annoksina ehkäise ennalta flunssaan sairastumista. Etukäteen vitamiinipillerien syönti on siis turhaa. Sen sijaan on mahdollista, että suuret C-vitamiiniannokset voivat vähän lyhentää flunssan oireiden kestoa. Tämä voisi johtua siitä, että joissakin tutkimuksissa C-vitamiinin on todettu lievittäneen flunssaan tai muunlaiseen ärsytykseen liittyviä hengitystieoireita.

Flunssa on virustauti, eikä C-vitamiinilla ole mitään todettuja vaikutuksia viruksiin. Tätä kautta ei hyödyllinen vaikutus siis voi välittyä. Toisaalta käytössä ei ole muitakaan flunssan aiheuttajaviruksiin vaikuttavia lääkkeitä, eli kaikki hoito on puhtaasti oireenmukaista. Jos yhden vitamiinin syönti vaikuttaisi yleiskuntoon ja sitä kautta vastustuskykyyn sairastumista vastaan, pienempi sairastumisen riski olisi ymmärrettävissä. Tällaista vaikutusta C-vitamiinilla ei kuitenkaan ole todettu, ei myöskään useiden vitamiinien yhdistelmillä. C-vitamiinin käyttö flunssalääkkeissä onkin tieteellisesti hataralla pohjalla. Kerran hyvin markkinoitu asia kuitenkin säilyy ihmisten mielissä ja myy vuodesta toiseen, vaikka perusteet olisivat jo vanhentuneitakin. Kannattaako flunssaan sairastuttuaan syödä C-vitamiinia sisältäviä pillereitä, jotta oireiden kesto mahdollisesti vähän lyhenisi, jääköön jokaisen omaan harkintaan.