Etusivu » B-vitamiinit

B-vitamiinit

100 kysymystä ravinnosta
15.10.2015
Antti Aro

B-ryhmän vitamiineilla ei ole erityisiä maksaa suojaavia ominaisuuksia.

Useimmat ns. B-ryhmään luetuista vitamiineista osallistuvat energiaravintoaineiden hiilihydraattien, proteiinien ja rasvojen aineenvaihduntaan. Vesiliukoisuuden lisäksi niillä ei kuitenkaan ole juurikaan kemiallisia yhtäläisyyksiä. Lääketeollisuus on pitkään markkinoinut valmisteita, joihin on kerätty B-ryhmän vitamiineja, tavallisesti tiamiinia, riboflaviinia, niasiinia, pyridoksiinia, pantoteenihappoa, usein myös foolihappoa ja B12-vitamiinia. Annokset ovat ravitsemussuosituksia suuremmat, usein tarpeeseen verrattuna noin kymmenkertaisia. Virallisesti ilmoitettava käyttötarkoitus on B-vitamiinien puutteen hoito ja ehkäisy. Mainonnassa on varsinkin aikaisemmin vihjailtu tällaisten valmisteiden käytön olevan aiheellista epäsäännöllisten elämäntapojen yhteydessä. Varsinkin Keski-Euroopassa on myös puhuttu maksansuojavalmisteista, joihin on B-ryhmän vitamiinien lisäksi kuulunut muitakin yhdisteitä kuin vitamiineja.

Alkoholismissa tiamiinin saanti voi erityisesti häiriintyä, ja vaikeassa tämän vitamiinin puutteessa voi kehittyä pysyvä aivovaurio, ns. Wernicke-Korsakoffin oireyhtymä. Tämä vaikea vaurio voitaisiin ehkäistä pitämällä huolta riittävästä tiamiinin saannista. Myös niasiinin ja folaattien puutosta tavataan alkoholisteilla. Vaikeiden ravitsemushäiriöiden taustalla on pitkään jatkunut runsas alkoholin käyttö ja puutteellinen ravitsemus. Runsas alkoholin käyttö aiheuttaa pitkään jatkuttuaan vaurioita maksasoluihin ja lopulta maksakirroosin «Maksakirroosi»1. On väitetty, että tähän voisi vaikuttaa ehkäisevästi huolehtimalla esimerkiksi runsaasta proteiinien tai vitamiinien saannista. Vaikuttava tekijä on kuitenkin alkoholi, jonka määrä ennen kaikkea selittää riskin.

B-ryhmän vitamiinit vesiliukoisina eivät muodosta suuria varastoja elimistössä. Tämän takia niitä on hyvä saada säännöllisesti ja jatkuvasti ravinnosta. Tämä ei kuitenkaan ole mikään ongelma, koska näitä vitamiineja saadaan yleisesti nautituista peruselintarvikkeista, kuten viljasta, kasviksista, lihasta ja maitovalmisteista. B-vitamiinien puute ei ole tavallinen eikä yleiseksi havaittu terveysongelma. B-vitamiinivalmisteiden nauttimiselle ei näin olekaan erityisiä aiheita, eikä niiden avulla mitenkään erityisesti suojata maksan toimintaa. Tämän tyyppiset valmisteet edustavat tavallaan vanhanaikaista ajattelua ja virheellisiksi osoittautuneita käsityksiä joidenkin vitamiinien terveysvaikutuksista. Tavallisesta vaihtelevasta ruokavaliosta saa riittävästi B-ryhmän vitamiineja. Katso lisää alkoholista «Alkoholi»2.