Etusivu » Antioksidantit

Antioksidantit

100 kysymystä ravinnosta
15.10.2015
Antti Aro

Antioksidantit ovat hapettumiselta suojaavia aineita, joista osa saadaan ravinnosta.

Antioksidantit ovat yhdisteitä, jotka estävät ympäristössään vapaiden radikaalien aiheuttamaa hapettumista. Niitä muodostuu ihmisen elimistössä, ja niitä saadaan myös ravinnosta. Vapaat radikaalit ovat rakenteeltaan epävakaita kemiallisia yhdisteitä, jotka reagoivat positiivisesti varautuneiden yhdisteiden kanssa hapettaen niitä. Erityisen herkästi reagoivat monityydyttymättömät rasvahapot, joiden hapettumista eli härskiintymistä vapaat radikaalit edistävät ja antioksidantit estävät. Vapaiden radikaalien tiedetään voivan vaurioittaa tuman perintöainesta DNA:ta, solukalvojen rakenteita ja veren rasvoja kuljettavia lipoproteiineja. Näiden vaikutusten välityksellä niillä arvellaan olevan merkitystä monien kroonisten sairauksien, kuten sydän- ja verisuonitautien ja syövän, synnyssä ja mahdollisesti monissa vanhenemiseen liittyvissä tapahtumissa. Ympäristötekijät, kuten tupakansavu ja säteily, tuottavat vapaita radikaaleja, mutta niitä syntyy myös elimistön normaaleissa hapetusrektioissa.

Elimistössä, erityisesti verenkierrossa, on runsaasti aineita, jotka toimivat antioksidantteina. Tällaisia ovat esimerkiksi bilirubiini ja albumiini sekä virtsahapon suolat eli uraatit. Nämä muodostuvat enimmäkseen elimistössä, mutta osa antioksidanteista saadaan ruoan mukana. Imeytymisen jälkeen niistä tulee osa elimistön antioksidanttipuolustusta. Ravinnon rasvaliukoisista antioksidanteista tärkein lienee E-vitamiini, jota on yhdessä monityydyttymättömien rasvahappojen kanssa kasviöljyissä, täysjyväviljassa, pähkinöissä sekä rasvaisissa hedelmissä, kuten avokadossa. Myös A-vitamiinin esiasteella beetakaroteenilla ja monilla muilla karoteeneilla, kuten tomaatin lykopeenilla, on antioksidanttivaikutusta. Vesiliukoisista antioksidanteista tunnetuin on vihanneksissa ja hedelmissä yleinen askorbiinihappo eli C-vitamiini. Myös ravinnon monet fenoliyhdisteet, kuten flavonoidit, omaavat antioksidanttivaikutusta. Ruoan luontaiset antioksidantit estävät ravinnon pilaantumista, ja niitä tai kemiallisesti tuotettuja antioksidantteja lisätäänkin elintarvikkeisiin parantamaan rasvojen säilymistä tai säilyttämään ruoan luonnollisia värejä.

Antioksidanttien vaikutuksista terveyteen ja sairauksien syntyyn kiistellään. Monet havainnot puoltavat käsitystä, jonka mukaan antioksidanttien runsas saanti on tärkeä terveyttä ylläpitävä tekijä. Toisaalta antioksidantteja saadaan runsaimmin kasvisruoasta, jossa on runsaasti myös muita edullisiksi tiedettyjä ravintoaineita. Kokemukset antioksidanttivalmisteilla tehdyistä kokeista eivät ole antaneet myönteisiä tuloksia (ks. «Antioksidanttien terveysvaikutukset»1). Näyttääkin siltä, ettei terveydelle edullisia vaikutuksia saada aikaan lisäämällä keinotekoisesti yksittäisten antioksidanttien saantia suurina annoksina erityisvalmisteista. Antioksidanttien vaikutus voi osittain perustua siihen, että ne säilyttävät elintarvikkeet pilaantumattomina. Tällöin on tärkeää, että antioksidantit ovat kiinteässä yhteydessä muihin ravintoaineisiin ruoassa, jota nautimme. Esimerkiksi sydämen terveyden takia on tärkeää, että ravinnossa on runsaasti tyydyttymättömiä rasvahappoja, jotka hapettuvat tyydyttyneitä herkemmin. Niiden suojaamiseksi tarvitaan E-vitamiinia. Sitä onkin luonnostaan runsaasti tyydyttymättömiä rasvahappoja sisältävissä elintarvikkeissa, kuten kasviöljyissä. Luonto on siten huolehtinut siitä, että antioksidantteja on siellä, missä niitä tarvitaan. Suurista lisäannoksista ei näytä saatavan lisähyötyä terveydelle, eivätkä erikseen pillereinä nautitut antioksidantit paranna nautittavan ruoan ravitsemuksellista laatua.