Etusivu » Kolesteroli

Kolesteroli

100 kysymystä ravinnosta
15.10.2015
Antti Aro

Kolesterolin aiheuttama jäteongelma johtuu aineen runsaasta tuotannosta ja elimistön kyvyttömyydestä hajottaa kertynyttä liiallista kolesterolia.

Kolesteroli on eläinkudoksille ominainen rasvaliukoinen steroli, jota tarvitaan elimistössä solukalvojen liukoisuuden ylläpitoon. Se on myös lisämunuaisten ja sukurauhasten tuottamien steroidihormonien, kuten kortisolin, estrogeenien ja testosteronin, raaka-aine, ja siitä muodostuvat maksassa myös rasvojen imeytymiselle välttämättömät sappihapot. Kolesteroli rakennetaan soluissa kaksi hiiliatomia käsittävistä yksiköistä usean välivaiheen kautta. Sitä muodostuu erityisesti maksassa, mutta myös useissa muissa kudoksissa. Kolesterolia saadaan myös eläinperäisestä ravinnosta, jonka kolesterolista vajaa puolet imeytyy. Imeytynyt kolesteroli vähentää elimistön solujen omaa kolesterolinmuodostusta.

Kolesteroli on tärkeä yhdiste, jonka riittävä saanti kudoksille on taattu kuljetusjärjestelmällä. Rasvaliukoinen kolesteroli paketoidaan vesiliukoiseksi LDL-lipoproteiiniin, jossa suurin osa veren kolesterolista kulkee ja josta solut saavat tarvitsemansa kolesterolin. LDL pääsee verisuonten sisäkerrokseen, jonne sitä kertyy veressä kiertävän määrän ollessa suuri. Sydämen sepelvaltimoissa suonen seinämään takertunut LDL muuttuu kemiallisesti esimerkiksi hapettumalla, minkä jälkeen sen kolesterolia alkaa kertyä vaahtosoluihin, ja verisuonia ahtauttava kalkkiutuminen eli ateroskleroosi saa alkunsa. Kolesteroli poistuu kudoksista siirtymällä ensin HDL-lipoproteiiniin ja sen mukana maksaan.

Kolesterolin ongelma on siinä, ettei sen steroliydintä pystytä hajottamaan elimistössä. Pieni osa kolesterolista muuttuu sappihapoiksi, jotka erittyvät sapen mukana suoleen ja joista suuri osa imeytyy takaisin ohutsuolen loppuosasta. Kolesterolin ainoa poistumistie on joko kulkeutua sellaisenaan tai sappihappoina ulosteisiin. Korkean elintason maiden runsaasti kovaa rasvaa sisältävä ruokavalio ja yleinen lihavuus lisäävät kolesterolin muodostumista ja estävät sen poistumista verenkierrosta maksan kautta. Veressä kiertävän ja sepelvaltimoihin kertyvän LDL:n ("paha kolesteroli") määrä lisääntyy. Näin kolesterolin säästämiseksi suunniteltu säätelyjärjestelmä estää liikatuotannon vallitessa kolesterolin tehokkaan poistamisen, ja alun perin kallisarvoisesta aineesta on tullut monille vaarallista ongelmajätettä.

Kolesterolin aiheuttamaa vaarallista jäteongelmaa voidaan hoitaa monin keinoin. Kolesterolin muodostumista voidaan vähentää lääkehoidolla (statiinit), sen siirtymistä maksaan voidaan parantaa välttämällä kovien rasvojen nauttimista, ja imeytymistä suolesta voidaan vähentää kasvisteroleja sisältävillä tuotteilla. Erittymistä sappihappoina ulosteisiin voidaan lisätä nauttimalla runsaasti liukoista kuitua. Suomalaiset ovat oppineet hallitsemaan kolesteroliongelmaa aikaisempaa paremmin, ja väestön veren kolesterolipitoisuus on pienentynyt 1960-luvulta lähes viidenneksen. Valitettavasti tämä edullinen kehitys on viime vuosina pysähtynyt, kovan rasvan kulutus on alkanut taas lisääntyä, ja väestön keskimääräiset kolesteroliarvot näyttävät kääntyneen noususuuntaan.