Etusivu » Homokysteiini

Homokysteiini

100 kysymystä ravinnosta
15.10.2015
Antti Aro

Veren homokysteiiniarvoista ei terveen ihmisen kannata huolestua.

Homokysteiini on aminohappo, jota syntyy soluissa ravinnossa saadusta välttämättömästä rikkipitoisesta aminohaposta metioniinista. Homokysteiini voi muuttua takaisin metioniiniksi, jos käytettävissä on folaattia ja B12-vitamiinia. Homokysteiiniä ei käytetä proteiinien rakennusaineena, eikä sen tehtäviä elimistössä muutenkaan tunneta.

Jo kolmekymmentä vuotta sitten havaittiin, että potilailla, jotka olivat sairastaneet sydänveritulpan tai kärsivät muista valtimotaudeista, oli veressä runsaammin homokysteiiniä kuin terveillä. Homokysteiini oli siten sydän- ja verisuonitautien tilastollinen riskitekijä. Homokysteiinin ja verisuonitautien yhteys ei kuitenkaan ole osoittautunut yksinkertaiseksi. Nuorilla terveillä ihmisillä veren homokysteiinipitoisuus ei ennusta sairastumista verisuonitauteihin, mutta jo sairastuneilla potilailla arvot kuvastavat taudin vaikeutta ja myöhempää ennustetta.

Homokysteiinin merkityksen selvittämiseksi on käynnistetty useita tutkimuksia, joissa veren homokysteiinipitoisuutta on pienennetty syöttämällä sydän- ja verisuonitauteja sairastaville ihmisille foolihappoa sekä B6- ja B12-vitamiineja. Useita vuosia jatkuneissa tutkimuksissa, joihin on osallistunut tuhansia henkilöitä, ei homokysteiinipitoisuuden pienentäminen ole vähentänyt sydän- ja verisuonitapahtumien riskiä. Näiden löydösten perusteella voi päätellä, ettei homokysteiini aiheuta sydäntauteja mutta että sen määrä veressä lisääntyy syystä tai toisesta silloin, kun sairastuu sydän- ja verisuonitauteihin.

Terveiden ihmisten ei kannata huolestua homokysteiiniarvoistaan, eikä homokysteiinimäärityksiä kannata tehdä terveen väestön sydäntautiriskin arvioimiseksi. Sydän- ja verisuonitauteja sairastavien hoidossa muut asiat ovat tärkeämpiä kuin homokysteiini.

Myös niukka B12-vitamiinin saanti suurentaa veren homokysteiinipitoisuutta. Dementiapotilailla suuret homokysteiiniarvot ovat tavallisia, ja heillä B12-vitamiinin niukkuus saattaa olla folaatteja tärkeämpi ongelma.

Veren homokysteiinipitoisuuksia voidaan verraten helposti pienentää lisäämällä folaattipitoisten ruokien nauttimista. Markkinoille on tullut joitakin foolihapolla täydennettyjä elintarvikkeita ja foolihappoa sisältäviä pillereitä, joita käyttämällä päästään samaan tulokseen. On tutkittu myös sokerijuurikkaista saatavaa betaiinia, jota käyttämällä voidaan pienentää veren homokysteiinipitoisuuksia. Runsaasti folaatteja sisältävät vihannekset ja hedelmät sekä ruisleipä ovat monipuolisia ja hyviä elintarvikkeita, joita kannattaa nauttia homokysteiinistä riippumattakin. Foolihapolla täydennettyjen elintarvikkeiden hyödyistä ei ole näyttöä. Ikääntyvillä kannattaa kiinnittää huomiota folaattien ohella myös B12-vitamiinin riittävyyteen.