Etusivu » Paasto

Paasto

100 kysymystä ravinnosta
15.10.2015
Antti Aro

Ruoka ei ole saastaista eikä paasto puhdista.

Paastolla tarkoitetaan syömättömyyttä, joka kestää tavallista pitempään, tavallisesti päiviä tai viikkoja. Ilman ruokaa ihminen tulee toimeen jopa useita viikkoja, etenkin jos mukana on entuudestaan vararavintoa rasvakudoksessa. Sen sijaan nestettä pitää nauttia päivittäin.

Ajoittaiset paastot kuuluvat moniin uskontoihin, kuten katolisuuteen ja islaminuskoon. Näissä pyritään elintapojen ja halujen hallintaan osoituksena uskon voimasta. Paastoja tarjotaan myös hoitona monenlaisiin vaivoihin. Nämä paastot eivät ole täyspaastoja, vaan ns. nestepaastoja, joiden aikana vältetään kiinteitä ruokia, mutta nautitaan hedelmämehuja tai vastaavia keveitä aterioita. Eivät uskonnolliset paastotkaan ole täydellisiä, vaan katoliset välttävät paaston aikana lihan nauttimista. Muslimit puolestaan välttävät Ramadan-kuukauden aikana ateriointia valoisaan aikaan, mutta voivat mässätä kaksin verroin auringon laskettua.

Täyspaastoa tutkittiin vaikean lihavuuden hoitona kymmeniä vuosia sitten. Paastoaja laihtui nopeasti, keskimäärin puolisen kiloa päivässä. Sairaalahoidossa paastoa voitiin jatkaa useita viikkoja, jolloin laihdutustulos oli lyhyenä aikana huomattava. Tästä hoitomuodosta kuitenkin luovuttiin, kun huomattiin, että pitkäaikaistulokset olivat huonoja eli paino nousi nopeasti uudelleen. Toinen haitta oli se, että laihtuminen kulutti yhtä paljon lihaksia kuin rasvakudosta. Lihakset säilyivät paremmin, kun ruoan saantia vähennettiin kohtuullisesti ja vältettiin suoranaista paastoamista. Nykyisin vaikeaa lihavuutta hoidetaan erittäin niukkaenergisellä (ENE) ruokavaliolla nauttimalla valmisteita, joissa on niukasti energiaa mutta riittävästi korkealaatuista proteiinia ja kaikkia välttämättömiä vitamiineja ja kivennäisaineita. Tällaisia muokattuja paastoja voidaan joskus tarvita lihavuuden hoitoon, mutta nämä hoidot on paras toteuttaa lääkärin tai hoitajan ohjauksessa. Erityisesti diabeteksesta tai kihdistä kärsivien sekä sydän- ja munuaissairauksia sairastavien on syytä neuvotella lääkärin kanssa ennen paastoon ryhtymistä.

Paastoamiseen liittyy joskus ajatus siitä, että syömistä välttämällä voisi jotenkin puhdistaa elimistönsä kuonasta. Ajatus on luonnoton ja virheellinen. Paastoaminen hidastaa kyllä suolen tyhjenemistä, mutta ei mitenkään puhdista suolistoa. Paksusuolen sisällöstä suuri osa on suolistobakteereja, jotka jatkavat elämäänsä paaston aikanakin eivätkä onneksi lopeta toimintaansa. Suolistossa asuvat bakteerit ovat nimittäin ihmiselle tärkeitä ja hyödyllisiä vuokralaisia. Niiden aineenvaihdunnan arvellaan edistävän paksusuolen hyvinvointia ja pienentävän syövän ja mahdollisesti sydäntautienkin vaaraa. Bakteereja ei siis kannata suolesta pyrkiä poistamaan, päinvastoin on hyvä tarjota niille riittävästi ravintoa nauttimalla säännöllisesti kuitupitoista ruokaa. Antibioottihoidot voivat vähentää suolistobakteerien määrää. Toistuvia hoitoja varsinkin laajavaikutteisilla antibiooteilla pyritäänkin mahdollisuuksien mukaan välttämään.