Etusivu » Laktoosi-intoleranssi ja ruokavalio

Laktoosi-intoleranssi ja ruokavalio

100 kysymystä ravinnosta
15.10.2015
Antti Aro

Laktoosi-intoleranssissa «Laktoosi-intoleranssi»1 maitovalmisteita voi ja on hyvä käyttää niin paljon kuin sietää.

Maitosokeri eli laktoosi hajoaa ohutsuolessa laktaasi-entsyymin vaikutuksesta glukoosiksi ja galaktoosiksi ennen niiden imeytymistä. Jos laktoosi ei hajoa, se siirtyy suolen sisällössä paksusuoleen, jossa bakteerit hajottavat sitä. Ihmisen pitää imeväisiässä kyetä hajottamaan laktoosia äidinmaidon siedon takia. Iän karttuessa laktaasin aktiivisuus vähenee joissakin maissa suurimmalta osalta ihmisiä, toisaalta monissa maissa, kuten Suomessa, laktaasin aktiivisuus ja laktoosin sieto säilyvät hyvinä suurimmalla osalla (yli 80 %) ihmisistä.

Laktoosi-intoleranssissa ohutsuolen laktaasin määrä ei riitä hajottamaan kaikkea ruoan mukana nautittua laktoosia. Imeytymätön laktoosi aiheuttaa paksusuolessa käymistä, josta koituu ilmavaivoja ja vatsan nipistelyä. Laktoosi-intoleranssissa laktoosi käyttäytyy kuten kaikilla ihmisillä imeytymätön kuitu, joka hajoaa vasta paksusuolessa. Tehdyissä sokkotutkimuksissa on osoitettu, että suurin osa laktoosi-intoleranteista ihmisistä sietää haitatta noin maitolasillista vastaavan laktoosimäärän. Koska kyseessä ei ole mikään allergia eikä laktoosi siten ole intoleranssissakaan myrkyllistä, laktoosipitoisten elintarvikkeiden käyttöä ei pidäkään kokonaan lopettaa. Jos laktoosin imeytymisen todetaan häiriintyneen, kannattaa kokeilemalla tutkia oma laktoosin sietonsa ja käyttää niin suuria laktoosimääriä kuin vaikeuksitta sietää.

Laktoosi on maidon sekä sitä sisältävien ja siitä jalostettujen elintarvikkeiden ominaisuus. Hapanmaitovalmisteiden laktoosia toiset sietävät paremmin kuin maidon laktoosia. Kypsytetyistä juustoista laktoosi on hävinnyt jokseenkin täysin, joten niitä voi intoleranttikin käyttää. Markkinoilla on tuotteita, joiden laktoosi on hajotettu joko osittain (HYLA, Into) tai kokonaan (laktoosittomat maidot ja piimät) ja entsyymivalmisteita, joita voidaan lisätä laktoosipitoisiin juomiin laktoosin hajottamiseksi. Näitä vaihtoehtoja tarvittaessa käyttäen laktoosi-intolerantitkin voivat käyttää meijerituotteita siten, että kalsiumin tarve tulee tyydytetyksi.

Toiminnalliset vatsavaivat, kuten ärtyneen paksusuolen oireyhtymä, ovat aika tavallisia. Niillä ei ole erityistä yhteyttä laktoosi-intoleranssiin, mutta yhteensattumat ovat luonnollisesti mahdollisia. Kaikki vatsaoireet eivät johdu aina laktoosista. Yleinen virhe on, että kun on todettu laktoosirasituskokeessa poikkeava tulos, lopetetaan heti kaikkien maidosta peräisin olevien elintarvikkeiden käyttö. Näin yksipuolistetaan tarpeettomasti ruokavaliota ja rajoitetaan ainakin kalsiumin saantia. Parempi on vähentää maitovalmisteiden annoskokoja ja hakea sellaiset tuotteet ja sellaiset annokset, joiden nauttiminen on mahdollista ilman isompia oireita. Runsasta kuidun saantiakin suositellaan, vaikka imeytymättömän kuidun käytöstä seuraa jonkin verran kaasuvaivoja ja joskus vatsan turvottelua ja nipistelyäkin.

Viimeaikaiset geneettiset tutkimukset ovat osoittaneet, että aikuisiän laktoosi-intoleranssi on maailmassa normaali variantti, ja pysyvä laktoosin sieto on itse asiassa ollut aluksi poikkeava ominaisuus, joka on kuitenkin joissakin maitoa runsaasti käyttävissä väestöissä saavuttanut valta-aseman valikoitumisen kautta. Laktoosin sieto tai sietämättömyys eivät ole sairauksia vaan ominaisuuksia, kuten ihon tai silmien väri. Niihin oppii suhtautumaan.