Etusivu » Kasvisteroli

Kasvisteroli

100 kysymystä ravinnosta
15.10.2015
Antti Aro

Kasvisteroliestereitä (stanoleja tai steroleja) sisältävät levitteet pienentävät tehokkaasti suurentuneita veren LDL-kolesterolipitoisuuksia.

Eläinten soluissa kolesterolilla on tärkeitä tehtäviä. Kasveissa ei ole kolesterolia, mutta sen sijasta niissä on rakenteeltaan hyvin samanlaisia steroleja, kuten sitosterolia ja kampesterolia. Kasviöljyjen mukana ihmisenkin ravinnossa on pieniä määriä, joitakin kymmeniä tai satoja milligrammoja näitä kasvisteroleja. Kasvisterolien imeytyminen on hyvin niukkaa, ja tyydyttynyt sitostanoli on lähes imeytymätöntä. Kun kasvisterolien määrää ravinnossa lisätään noin 2 grammaan päivässä, ne vähentävät kolesterolin imeytymistä suolesta ja pienentävät veren LDL-kolesterolipitoisuutta. Suomessa on tutkittu paljon täällä kehitettyä sitostanolia, jonka etuna on se, ettei se imeydy mainittavasti ihmisen elimistöön. Sitosterolia ja kampesterolia sisältävät tuotteet imeytyvät vähäisessä määrin, mutta käytetyillä annoksilla tästä ei näytä olevan haitallisia seurauksia. Kasvisterolit, sekä sitostanoli että sitosteroli, vaikuttavat elintarvikkeissa luotettavimmin kasviöljyn kanssa vaihtoesteröityinä.

Sekä sitostanoli- että sitosteroliestereitä on lisätty pehmeisiin margariineihin ja levitteisiin, jotka on tarkoitettu käytettäviksi veren suurentuneen kolesterolipitoisuuden hoitoon. Tehokas päiväannos on 25 grammaa levitettä, joka sisältää noin 2 grammaa steroleja. Tämän ja levitteen edullisen rasvahappokoostumuksen yhteisvaikutuksesta veren LDL-kolesterolipitoisuus pienentyy noin 15–20 %. Tämä teho vastaa lähes nykyaikaisten tehokkaiden kolesterolilääkkeiden (statiinien) vaikutusta. Kasvisterolilevitteet sopivat käytettäviksi yhdessä statiinilääkkeiden kanssa, ja ne lisäävät lääkkeiden vaikutusta. Joskus lääkehoidon annostusta voidaan vähentää ryhdyttäessä käyttämään kasvisteroleja sisältäviä levitteitä.

Sitostanoliestereitä on ryhdytty lisäämään myös muihin elintarvikkeisiin, kuten rasvattomaan jogurttiin, maitoon, leipään, nakkimakkaroihin ja perunasalaattiin, sekä eineksiin, kuten lihapulliin. Kasvisterolin vaikutus säilyy tällöin samanlaisena, mutta elintarvikkeen muu rasvakoostumus vaikuttaa tuloksiin. Tällaisten valmisteiden kokonaisvaikutus veren LDL-kolesteroliin jää huonommaksi kuin sitostanolia tai sitosterolia sisältävän pehmeän levitteen. Stanolijogurtin käytön on todettu pienentävän veren kolesterolipitoisuutta noin 10 %. Muiden tuotteiden tehoa ei ole erikseen paljon tutkittu, mutta vaikutus lienee 0–10 %:n välillä.

Sitostanoli- ja sitosteroliesterien tehokas päiväannos on 1,5–2,5 grammaa. Annoksen nostaminen tätä suuremmaksi lisää tehoa jonkin verran, mutta suurten annosten turvallisuutta ei ole riittävästi tutkittu. Jos käyttää useita kasvistanolia sisältäviä tuotteita samanaikaisesti, onkin arvioitava päivittäinen saanti ja vältettävä turhan runsasta käyttöä. Tuotteet ovat kalliita, ja suurilla annoksilla saattaa olla haitallisia vaikutuksia. Suolessa imeytymättömät rasvaliukoiset yhdisteet, kuten kasvisterolit, voivat haitata muidenkin rasvaliukoisten aineiden kuin kolesterolin imeytymistä. Karoteenien, kuten beetakaroteenin, imeytymisen on havaittu vähentyvän, mutta tästä tuskin on haitallisia seurauksia. Koska kasvisteroleja sisältävien tuotteiden runsaasta käytöstä ei ole lisähyötyä, käyttöannokset on suositeltavaa pitää sellaisina, että valmisteiden annossuositus juuri täyttyy.