Tyreotropiini tutkitaan tavallisimmin, jos halutaan selvittää, onko kyseessä kilpirauhasen toiminnan häiriö. Lisäksi sitä käytetään tyroksiinikorvaushoidon seurannassa. TSH:n tulkinta on tyroksiinikorvaushoidossa olevilla erilainen kuin kilpiruhassairauden toteamisessa. TSH-arvoa tulkitaan yleensä yhdessä muiden kilpirauhastutkimusten, tavallisimmin T4-V-tutkimuksen kanssa.

Tyreotropiini on aivolisäkkeen erittämä hormoni, joka säätelee kilpirauhasen toimintaa. Lyhenne TSH tulee sanoista tyreoideaa (= kilpirauhasta) stimuloiva hormoni. Tyreotropiini on välttämätön kilpirauhashormonin eli tyroksiinin tuotannolle.

Yleisimmässä kilpirauhasen vajaatoimintatyypissä, kilpirauhasperäisessä vajaatoiminnassa, TSH:n määrä veressä suurenee. Kun kilpirauhasen tuottaman tyroksiinin määrä alkaa vähetä, aivolisäke huomaa sen pian. Se lisää TSH:n tuotantoaan, jotta lisääntynyt hormonin määrä piiskaisi kilpirauhasta tuottamaan enemmän tyroksiinia. Vajaatoiminnan oireita ovat lisääntynyt paleleminen, painon nousu, ihon kuivuminen ja yleinen hidastuminen.

Kilpirauhasen vajaatoimintaa hoidetaan kilpirauhashormonilla eli tyroksiinilla. Sen avulla TSH-arvo ja potilaan vointi palaavat normaaliksi. Sopivaan tyroksiiniannokseen vaikuttavat potilaan ikä ja vointi. Kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavat nuoremmat potilaat voivat yleensä parhaiten, kun tyroksiinikorvaushoidon seurannassa TSH-arvo on tasolla 1–2. Iäkkäämmillä henkilöillä vointi voi olla parempi viitearvojen yläosassa.

Kilpirauhasen liikatoiminnassa TSH:n määrä pienenee. Muutoksen mekanismi on vastaava kuin vajaatoiminnassa, mutta käänteinen. Liika tyroksiini sammuttaa TSH:n tuotannon aivolisäkkeessä, jotta kilpirauhasen stimulaatio vähenisi – hormonia kun on jo muutenkin liikaa. Liikatoiminnan oireita ovat lisääntynyt hikoilu, sydämen tykytys, laihtuminen, löysä vatsa, hermostuneisuus ja olo kuin kävisi ylikierroksilla. Liikatoiminnassa TSH-arvo pienenee helposti alle mittausrajan, joka on noin 0,01 mU/l. Tällöin tulokseksi merkitään < 0,01 mU/l.

Kilpirauhassyövän sairastaneilla, joilla kilpirauhanen on poistettu, määritellään TSH:n tavoitetasot yksilöllisesti.

TSH reagoi kilpirauhasen toiminnan muutoksiin herkemmin kuin T4-V. Lievässä vajaatoiminnassa TSH:n määrä voi jo olla suurentunut, mutta T4-V on vielä viitearvojen sisällä (joskin lähellä alarajaa). Vastaavasti lievässä liikatoiminnassa TSH-arvo voi olla pienentynyt, vaikka T4-V ei vielä ylitä viitearvojen ylärajaa.

Vaikea yleistauti tai tietyt lääkkeet voivat aiheuttaa sekä kohonneita että alentuneita TSH-arvoja.

Tutkimukseen valmistautuminen

Verinäyte tulisi ottaa ennen klo 14:ää iltapäivällä (klo 7–14), koska seerumin TSH-arvo vaihtelee vuorokaudenajan mukaan. TSH on tavallista vuorokausirytmiä (unirytmiä) noudattavilla korkeimmillaan yön aikana ja aikaisin aamulla.

Säännöllisesti yötyötä tekevillä ja päivällä nukkuvilla rytmin vaihdos vaikuttaa siten, että TSH-pitoisuus voi olla aamunäytteenotossa matalahko, koska se vastaa hänen ilta-arvoaan. Poikkeava unirytmi tulisi mainita näytteenottajalle ja merkitä näytteenotossa tutkimuksen yhteyteen, jotta lääkäri osaa ottaa sen huomioon tulosta tulkitessaan.

Tutkimusta varten ei tarvitse olla ravinnotta.