Etusivu » B12-vitamiini (S-B12-Vit)

B12-vitamiini (S-B12-Vit)

Laboratoriotutkimusten tulkinta
10.10.2016
Seija Eskelinen
  • Viiteväli 138–652 pmol/l

B12-vitamiinin kokonaispitoisuutta ei enää pääsääntöisesti käytetä vitamiininpuutteen selvittämiseen. Aktiivisen B12-vitamiinin (S-B12-TC2) «B12-vitamiini, transkobalamiini II:een sitoutunut (S-B12-TC2)»1 määritys on tarkempi ja siten ensisijainen tutkimus puutetta epäiltäessä.

Kokonaispitoisuuden määrittämistä tarvitaan vielä muun muassa ALPS-oireyhtymän diagnostiikassa (autoimmune lymphoproliferative syndrome) yhdessä muiden tutkimusten kanssa.

B12-vitamiinin (syanokobalamiinin) tärkeimpiä lähteitä ovat maksa sekä liha- ja maitotuotteet. Mahassa vitamiini sitoutuu mahalaukun solujen valmistamaan ns. sisäiseen tekijään, jonka mukana se imeytyy ohutsuolesta.

Vitamiinin puute on yleistä yli 65-vuotiailla johtuen imeytymisongelmista. Puutetta voi aiheuttaa myös tiukka kasvisdieetti.

B12-vitamiinia tarvitaan etenkin punasolujen kypsymiseen. Hoitamattomana tämän vitamiinin puute aiheuttaa anemian ja toisinaan myös neurologisia oireita.