Levinneessä päkiässä jalkaterän poikittainen kaari on madaltunut ja jalkaterän etuosan levinnyt. Vaivan taustalla on alaraajojen virheellinen linjaus ja jalkaterän kierteisten toimintojen (kuva Jalkaterän etu- ja takaosan välisen kierteiseen liikkeeseen (spiraali) vaikuttavia säären lihaksia) puuttuminen. Päkiän levenemiseen liittyy usein muita jalkaterän alueen asentomuutoksia kuten kantaluun virheasento, lattajalka, kaarijalka tai vasaravarpaat.

Päkiän liiallinen kuormittuminen esimerkiksi korkokenkien jatkuvan käytön, ylipainon tai raskauden vuoksi sekä ahtaiden sukkien ja kenkien käyttö altistavat vaivan syntymiselle.

Nivelreumaa sairastavilla vaiva on yleinen.

Tunnistaminen

Kivun lisäksi varhaisoireena päkiässä on havaittavissa viirumainen huutomerkkikovettuma tai känsä. Tämä on merkki päkiän ylikuormituksesta.

Hoito

Kenkien ja sukkien riittävä pituus on varmistettava, jotta varpaat voivat olla ja toimia suorina. Kun vaihtaa korkeakorkoiset kengät matalakorkoisiin, päkiäkuormitus ja mahdollinen aristus vähenevät.

Jos ensimmäisen ja viidennen jalkapöytäluun päät ärtyvät painuessaan kenkään, on hankittava leveämmät kengät. Kengissä ei saa olla kärkikäyntiä. Bunionsuojat suojaavat ihoa hankaukselta ja vähentävät kipuilua (taulukko Jalkaterän ja varpaiden suojat ja oikaisijat (kauppavalmisteet)).

Päkiäkipu voi helpottua ohuiden iskunvaimennuskykyisten kärkipohjallisten tai kokopitkien pohjallisten avulla (ks. Perus- ja iskunvaimennuspohjalliset). Toinen vaihtoehto on ohut silikonista tai vaahtomuovista valmistettu varpaaseen puettava päkiäpehmuste, mikä mahtuu pikkukenkiinkin.

Jos kipu on paikallinen, itseliimautuvasta huovasta voi leikata keventävän sidoksen, jonka pysyvyys varmistetaan joustavalla ihoteipillä.

Tehostettu päkiän rasvaushieronta pehmentää kovettumia ja tekee ihon joustavaksi ja helpottaa kovettumien ja känsien aiheuttamaa kipua (kuva Jalkojen ihon rasvaaminen).

Asiantuntijahoito

Jos omahoidosta huolimatta kipuja on vielä parin viikon kuluttua, on syytä hakeutua jalkaterapeutin tai fysioterapeutin vastaanotolle, jossa tutkitaan alaraajojen toiminnot, laaditaan yksilöllinen harjoitusohjelma. Tarvittaessa valmistetaan yksilölliset jalkaterän ja alaraajan toimintaa ohjaavat pohjalliset ja varvasortoosit.

Säännöllisten harjoitteiden tavoitteena on pysäyttää etuosan leveneminen ja tasapainottaa jalkaterän lihasten toimintoja. Erityisesti aktivoidaan jalkaterän etuosan poikittaista kaarta ja lisätään sen liikkuvuutta.