Etusivu » Yksilölliset varpaan suojat ja oikaisijat, varvasortoosit

Yksilölliset varpaan suojat ja oikaisijat, varvasortoosit

Terveet jalat 2016
22.12.2016
Riitta Saarikoski

Varvasortoositerapia on osa ortoositerapiaa. Yksilöllisesti valmistetut varpaiden oikaisijat ja suojat ovat suoraan varpaisiin ja jalkaterään muotoiltavia varpaiden asennon korjaajia, tukia, suojia tai varvastäytteitä (proteeseja). Ne ovat lääkinnälliseen kuntoutukseen kuuluvia hoito- ja terapiavälineitä. Hoitotavoitteeseen pääseminen edellyttää sitoutumista varvasortoosin jatkuvaan käyttöön.

Ortoositerapia perustuu Davisin ja Wolfen lakien sovellukseen: kun varpaat laitetaan oikeaan asentoon ja pidetään asennossa riittävän kauan, ne oikenevat. Vasta-aiheita varvasortoosin käytölle ei ole (ks. ohje «Ohje 18.50 Varvasortoosien käyttö»1).

Koska varpaat laajentavat merkittävästi jalkaterän etuosan kuormitusaluetta käveltäessä, on varvasortoosien käyttö suositeltavaa varpaiden asentopoikkeamien ja niihin liittyvän paineen kohoamisen ja haavariskin syntymisen ehkäisyssä. Kakkosvarpaan koukkuasennon tiedetään lisäävän huippupainetta 25 %. Yksilöllinen oikaisija on miellyttävämpi käytössä verrattuna tehdasvalmisteisiin oikaisijoihin. Erityisesti kevennettäessä 2. varpaaseen kohdistuvaa painetta, kannatta suosia yksilöllistä oikaisijaa (ks. «Jalkaterän ja varpaiden toimivuuden ylläpito»2, «Spiraalidynamiikka jalkavoimistelun lähtökohtana»3, ohje «Ohje 18.50 Varvasortoosien käyttö»1).

Erilaiset suojat ja oikaisijat

Niveltä suojaavat tai asentoa korjaavat

Yksilöllinen varvasortoosi voi olla ihoa tai niveltä suojaava tai asentoa korjaava (kuva « Yksilöllinen yhden varpaan oikaisija»1, « Yksilöllinen nauhasilikoni»2, taulukko «Varvasortoosien käytön aiheet ja mallit.»1). Käytön tavoitteena on estää varpaiden asentopoikkeamien synty, korjata ja oikaista varpaiden asentoja ja vähentää kuormituskipuja. Varpaiden toimintojen palautuminen tasaa kuormitusta sekä estää ja vähentää päkiäkipuja (ks. «Jalkaterän ja varpaiden toimivuuden ylläpito»2).

Kuva 1.

Yksilöllinen yhden varpaan oikaisija.

Kuva 2.

Yksilöllinen nauhasilikoni. Nauhasilikoni on tehokas varpaiden oikaisija.

Amputoidun varpaan tai varpaiden tilalle voidaan valmistaa varvastäyte (kuva « Silikonista valmistettu varvastäyte»3). Se estää naapurivarpaiden kääntymisen tyhjään tilaan ja edistää varpaiden oikealinjaista toimintaa. Varvasortoosi voi korvata leikkaushoidon. Käyttö varvassuojina vähentää ihomuutoksia ja kipuja. Silikoni on materiaalina hygieeninen, kudosystävällinen ja pestävä. Se tarvitsee vain sukan pysyäkseen paikallaan.

Kuva 3.

Silikonista valmistettu varvastäyte.

Päkiä- ja kantapääpehmusteet

Silikonista voidaan tehdä myös päkiä- ja kantapääpehmusteita. Diabeetikoiden hoidossa varvasortoosien vaikutukset plantaarisen paineen kohoamisen ehkäisemisessä ovat pitkäaikaisempia kuin kovettumien poistaminen toistuvasti vuolemalla.

Käyttöön vaikuttavia seikkoja

Varvasortoosi vie kengässä vähemmän tilaa kuin jalkaterän ja alaraajan toimintaa ohjaava pohjallinen. Käytön edellytyksenä ovat riittävä tila kengissä: pituus, leveys, laajuus. Kärkimallin täytyy olla sellainen, että varpaat mahtuvat oikeaan asentoon (ks. «Kengän istuvuuden vaikutus jalkaterveyteen»4). Varvasortoosin käyttö ahtaassa kengässä estää varpaiden ja jalkaterän etuosan toiminnot.

Kun varvasortoosi on oikean kokoinen ja istuva, se on miellyttävä käytössä. Liian iso varvasortoosi estää varpaiden toiminnot ja voi lisätä dorsaalista hankausta ja haitata kävelyä.

Oikaisevan varvasortoosin käytön tueksi sopivat kireiden jänteiden hieronta, venyttely, varvasnivelten mobilisaatio tai varpaan teippaus (ks. «Jalkaterän ja varpaiden toimivuuden ylläpito»2, «Alaraajojen liikkuvuuden harjoittaminen»5).

Taulukko 1. Varvasortoosien käytön aiheet ja mallit.
Isovarpaan vaivaisenluuMoniharjanteinen malli: asennon korjaus
Tasaa kaikkien varpaitten ja jalkapöytäluitten asentoa.
Jalkapöytäluun suojaus, kivun poisto
Pikkuvarpaan vaivaisenluuMoniharjanteinen malli: jalkapöytäluun suojaus, kivun poisto
VasaravarpaatSormusmalli: jäykistyneen varpaan suojaus tai varpaan oikaisu
Nauhaortoosi: voimakkaampi oikaiseva vaikutus (kuva « Yksilöllinen nauhasilikoni»2)
Alle ja päälle kääntyneet ja kiertyneet varpaatVarvasvälikiila: varpaat samaan riviin
Känsät: varvasväli, varpaan pää, varpaan dorsaalipintaVarvasvälikiila: varpaan pohjukassa olevan varvasvälikänsän hoito
Varvasvuode: varpaan pään suojaus
Jäykistyneet varpaatSormusmalli tai varvasvuode: varpaiden suojaus
Eripituiset varpaatVarvasvuode: varpaiden tasaus
Murtunut varvasVarvasvuode: varpaan immobilisointi
Leikkauksen jälkeinen hoitoYksi- tai moniharjanteinen malli: esim. varpaan asennon tueksi ja turvotuksen vähentämiseen (kuva « Yksilöllinen yhden varpaan oikaisija»1)
Amputoitu varvas tai varpaitaTyhjän tilan täyte (kuva « Silikonista valmistettu varvastäyte»3): estää naapurivarpaiden kääntymisen tyhjään tilaan ja edistää varpaiden oikealinjaista toimintaa.