Etusivu » Perus- ja iskunvaimennuspohjalliset

Perus- ja iskunvaimennuspohjalliset

Terveet jalat 2016
22.12.2016
Riitta Saarikoski

Peruspohjalliset lisäävät kenkien ikää ja hygieniaa imemällä kosteutta, helpottavat kenkien tuuletusta, lämmittävät sekä toimivat ulkoisena iskunvaimentimena tarvittaessa (taulukko « Perus- ja iskunvaimennuspohjallisten käytön hyödyt.»1). Peruspohjallisten ominaisuudet vaihtelevat käyttötarkoituksen mukaan (taulukko « Perus- ja iskunvaimennuspohjallisten käyttöaiheet.»2).

Aktiivihiilipohjallinen poistaa hajua. Lämpöpohjallisten (Thermo Plus®) kolmikerroksinen rakenne lämmittää, imee kosteutta, vaimentaa iskuja ja alumiini eristää maasta hohkaavaa kylmyyttä.

Kengissä ei tarvita sisäistä eikä ulkoista tukea ja erillisiä iskunvaimentimia, kun kehon iskunvaimennusmekanismit ovat terveet ja alaraajojen kuormitus rajoittuu arkiaskareisiin ja kävelyyn (ks. «Jalkaterän ja varpaiden toimivuuden ylläpito»1). Iskuja vaimentavat ja kuormitusta tasaavat peruspohjalliset riittävät usein lievien kanta- ja päkiäkipujen hoitoon. Iskuja vaimentavia peruspohjallisia esimerkiksi Poron®, Spenco®, Anti-Shox® myyvät jalkaterapeutit ja jalkojenhoitajat.

Taulukko 1. Perus- ja iskunvaimennuspohjallisten käytön hyödyt.
PeruspohjallisetLisäävät kenkä- ja jalkahygieniaa ja kenkien ikää.
Imevät kosteutta ja helpottavat kenkien tuuletusta.
Vähentävät plantaarista kuormitusta sekä kantapää- ja päkiäkipuja.
IskunvaimennuspohjallisetAntavat lisäpehmustusta.
Keventävät kuormitusta.
Vähentävät kipuja.
Taulukko 2. Perus- ja iskunvaimennuspohjallisten käyttöaiheet.
Ikääntymiseen liittyvät muutoksetKantapään ja päkiän rasvapatjojen rappeutuminen, oheneminen ja joustavuuden väheneminen noin 40-ikävuoden jälkeen
Rasvapatjan siirtyminen jalkapöytäluiden alta varvaspoimuunJalkaterän etuosan ja varpaiden asentopoikkeamien yhteydessä, esimerkiksi diabeetikoilla ja nivelreumaa sairastavilla
Alaraajojen nivelkipua ja ihomuutoksia aiheuttavat sairaudetPolven ja jalkaterän alueen nivelrikko
Nivelreuma, diabetes, neurologiset sairaudet, ihosairaudet jalkapohjassa