Osteopaatti (taulukko Osteopaatin peruskoulutuksessa hankkima ammattiosaaminen, jo) on tuki- ja liikuntaelimistön toiminnallisten häiriö- ja kiputilojen tutkimisen ja hoidon asiantuntija ja Valviran rekisteröimä nimikesuojattu terveydenhuollon ammattihenkilö (ks. Jalkaterveysalan ammattilaisten koulutus ja ammattinimikkeet).

Osteopatia on tehokas ja turvallinen manuaalinen eli käsin suoritettava hoito kaikenikäisille asiakkaille. Pääasiassa niveliä, lihaksia ja sidekudoksia käsittelemällä osteopaatti pystyy vaikuttamaan laajasti kehon toimintoihin, kuten hermostoon ja nestekiertoon.

Osteopatiasta voi saada apua esimerkiksi tuki-ja liikuntaelimistön kipuihin, nivelten liikerajoituksiin, kehonhallintaan ja suorituskykyyn sekä moniin toiminnallisiin oireisiin esimerkiksi ruoansulatukseen tai hengitykseen liittyen (taulukko Osteopaatin peruskoulutuksessa hankkima ammattiosaaminen, jo).

Suomessa osteopaatteja koulutetaan kolmessa koulussa. Metropolia ammattikorkeakoulu tarjoaa Valviran edellyttämää kokopäiväistä neljän vuoden koulutusta. Yksityiset koulut Espoossa ja Helsingissä antavat monimuoto-opetusta, joka sisältää lähiopetuksen lisäksi etäopiskelua ja itsenäistä opiskelua. Erot koulujen koulutussisältöjen välillä ovat suuret.

Työskentely

Suurin osa osteopaateista toimii itsenäisenä ammatinharjoittajana omalla vastaanotolla tai yksityisessä lääkärikeskuksessa. Osteopaatti voi toimia myös erilaisissa yhdistyksissä ja järjestöissä alan asiantuntijana. 

Taulukko 1. Osteopaatin peruskoulutuksessa hankkima ammattiosaaminen, joka soveltuu jalkaterveyden edistämiseen.
Tuki- ja liikuntaelimistön terveen toiminnan ja toimintahäiriöiden tutkiminen, diagnosointi sekä niiden vaikutuksen arviointi kehon toimintaan
Hoitosuunnitelman laatiminen ja hoidon yksilöllinen toteuttaminen
Tuki- ja liikuntaelimistön vaivojen ja sairauksien hoito: esimerkiksi ryhtimuutosten aiheuttamat vaivat, selän ja lantion alueen kiputilat ja sairaudet, alaraajan nivelten kivut ja sairaudet, alaraajanivelten liikerajoitukset ja linjausmuutokset, erilaiset pehmytkudosvaivat
Urheilu- ja rasitusvammojen hoito
Leikkausten jälkihoito ja kuntoutus
Asiakkaan kotihoito-ohjeiden ja harjoitteiden ohjaus sekä elämäntapa ja liikuntaohjaus
Manuaalisten hoitotekniikoiden käyttö: lihasten ja lihaskalvojen käsittely, triggerpiste-tekniikat, nivelten mobilisaatio ja manipulaatio, pään alueen (kraniaalinen) käsittely ja sisäelinten (viskeraalinen) käsittely