Ikääntyneiden tulee käyttää sekä sisätiloissa että ulkona kenkiä. Kenkien käyttäminen edistää kävelyn vakautta ja ehkäisee kaatumisia. Tämän lisäksi kengät suojaavat jalkaterää ja antavat paremman pidon alustaan kuin paljasjaloin tai sukkasilla kävely.

Sopiva koko ja istuvuus

Oikea kenkien koko on tärkeintä kenkävalinnassa. Jalan pituus muuttuu elämän aikana, eikä kengän koko näin ollen pysy samana (taulukko Kenkien osto ja sisäänajo, kuva Jalkaterän pituus kasvaa seisoma-asennossa sekä kävellessä). Siksi on tärkeää valita kengät niin, että pisimmän varpaan päässä on tyhjää tilaa vähintään senttimetri (ks. Kengän istuvuuden vaikutus jalkaterveyteen).

Kengän kärkiosassa tulee olla riittävästi korkeutta, jotta varpaat mahtuvat liikkumaan hankaamatta kengän kärkeen. Suoralestinen ja kärjestä tilava kenkä ehkäisee osaltaan varpaiden asentomuutoksia (ks. Kengän koron ja lestin vaikutus jalkaterveyteen).

Nauha- ja tarrakiinnitys ovat tehokkain tapa lisätä kengän istuvuutta. Myös venyke- tai vetoketjukiinnitys edistävät kengän jalassa pysymistä (ks. Kenkien nauhoitustekniikat).

Tasapainoa tukevat ominaisuudet

Kengissä on monia erilaisia ominaisuuksia, jotka ovat yhteydessä tasapainoon, kuten koron korkeus, kengän keskiosan iskunvaimennusominaisuudet, pohjan pito-ominaisuudet, kiinnitys, kengän kantakapin korkeus ja kengän keskiosan geometria (kuva ).

Kuva

Tasapainoa tukevan kengän ominaisuudet.

Matala korko, tukeva kantakappi

Koron tulisi olla matala. Korkeat korot heikentävät tasapainon ylläpitoa, pystyasentoa ja kävelyä lisäten kaatumisriskiä (ks. Kengän koron ja lestin vaikutus jalkaterveyteen).

Jämäkkä kantakappi tukee kantaluun asentoa optimaaliseen asentoon, lisäten vakautta kävelyssä.

Tukeva, ohut ja pitävä pohja

Paras vaihtoehto on ohut, jämäkkä pohja, joka mahdollistaa jalkaterän optimaalisen toiminnan. Kuvioitu pohja ja viistottu kantaosa antavat riittävän pidon käveltäessä kuivilla alustoilla. Pitävä kengän ulkopohja ja tarvittaessa viistottu kantaosa ehkäisevät liukastumisia märillä ja liukkailla alustoilla (ks. Kengän pohjan vaikutus jalkaterveyteen).

Käveltäessä jäällä tai liukkailla kävelyteillä liukuesteet tai nastakengät lisäävät pitoa ja vähentävät kaatumisriskiä.

Kevytjalkineet sisäkenkinä

Sisäkengiksi voi terveellä ikääntyneellä kokeilla kevytjalkineita, joissa on pitävä ohut pohja. Ohuen pohjan ansiosta jalkapohjan ihotunto aktivoituu ja tasapainon ylläpito on varmempaa kuin paksupohjaisilla kengillä. Pitävä pohja antaa pitoa askeleelle kävelyn ponnistusvaiheessa paremmin kuin sukka (ks. Kevytjalkineet työkenkinä).

Ikääntyneet, joilla on muutoksia jalkaterveydessään, suositellaan kengiksi kantaosastaan tukevia ja pohjastaan joustavia ja pitäviä kenkiä.