Etusivu » Kuvantamismenetelmät

Kuvantamismenetelmät

Kuvantamistutkimukset
9.7.2008
Pertti Mustajoki ja Jarmo Kaukua

Lääketieteelliset kuvaukset ovat kehittyneet huimasti viime vuosikymmeninä. Tavallisten röntgensäteiden käyttö on jo yli 100 vuotta vanha menetelmä, mutta aikojen kuluessa säteily ja etenkin sen riskit on opittu tuntemaan paremmin. Vielä 50–60 vuotta sitten keuhkoja kuvattiin läpivalaisulla, jossa lääkäri tarkasteli sisäelimiä ja keuhkoja suoraan varjostimelta. Keuhkojen läpivalaisusta on luovuttu kokonaan, koska siinä säteilyannos on suuri, eikä menetelmä ole erityisen tarkka. Nykyään kuva tallennetaan filmille tai tietokoneelle ja kuvausaika on lyhyt, joten säteilylle altistutaan vain hetkellisesti kuvauksen aikana. Kuvauslaitteet ja -olosuhteet on tehty mahdollisimman turvallisiksi, jotta sekä potilaan että henkilökunnan säteilyaltistus jää mahdollisimman pieneksi.

Tavallinen röntgenkuvaus oli kauan ainoa menetelmä nähdä ihmisen sisälle. 1970-luvulla otettiin käyttöön tietokonekerroskuvaus ja kaikukuvaus. Uusin tulokas on magneettikuvaus. Uudet kuvantamismenetelmät on saatu käyttöön tietotekniikan kehittymisen ansiosta. Tietokonekerroskuvauksissa, kaikukuvauksissa ja magneettikuvauksissa käytetään monimutkaisia tietokoneohjelmia kuvan muodostamiseen.

Yksinkertaisen kaikukuvauslaitteen saa noin 20 000 eurolla, kun halvinkin röntgentutkimuslaite on pari kertaa kalliimpi. Monimutkaisimmat ja laajakäyttöisimmät kaikukuvaus- ja röntgenlaitteet maksavat noin 100 000 euroa. Halvimmat tietokonekerroskuvauslaitteet maksavat noin 300 000 euroa ja kalleimmat lähes miljoonan. Näissä hintaluokissa liikkuvat myös magneettikuvauslaitteet, jotka edellyttävät myös erityistiloja sekä magneetti- ja radioaaltosuojauksia, jotka myös maksavat. Tekniikan kehittymisen vuoksi hinnakkaat laitteet on uusittava noin viiden vuoden välein. Tämän lisäksi tulevat huolto-, ylläpito- ja käyttöhenkilökunnan kustannukset. Ei siis ole ihme, että yksittäinen magneettikuvaus maksaa vähintään 500 euroa. Yksinkertaisimman röntgen- tai kaikukuvauksen kustannukset ovat noin 50 euroa.

Koska kuvauslaitteet ovat kalliita ja niitä käyttävällä henkilökunnalla on tehtävään erikoiskoulutus, kuvantamistutkimukset keskitetään järkevällä tavalla. Etenkään päivystyksenä otettavia kuvia ei saa joka paikassa ja kaikkina vuorokauden aikoina. Tavallisia röntgenkuvia saadaan päivystysaikana muita tutkimuksia helpommin, koska ne voidaan tehdä melko yksinkertaisilla laitteilla ja niitä voivat tulkita muutkin lääkärit kuin röntgenlääkärit.

Lisää aiheesta