Etusivu » Laskimoiden kuvaukset

Laskimoiden kuvaukset

Kuvantamistutkimukset
9.7.2008
Pertti Mustajoki ja Jarmo Kaukua

Laskimot kuljettavat verta kudoksista sydämeen. Niiden tehtävä ja rakenne on täysin erilainen kuin valtimoiden, minkä vuoksi laskimoihin liittyy kokonaan toisenlaisia sairauksia kuin valtimoihin.

Valtaosa laskimoihin liittyvistä ongelmista ilmenee alaraajoissa. Jaloista veri joutuu nousemaan pitkän matkaa kohti sydäntä. Ihmisen pystyasento lisää tehtävän vaativuutta, sillä painovoiman vuoksi veri joutuu liikkumaan ylämäkeen. Alaraajojen laskimoihin voi tulla suonikohjuja, joista oireina saattaa olla jalkojen turvottelua, väsymistä ja kipuja. Toinen ja kuvantamisen kannalta merkittävämpi ongelma ovat veritulpat. Laskimot saattavat mennä tukkoon veren hyytyessä paikoilleen. Seurauksena on kipua ja turvotusta etenkin pohkeen seudussa.

Laskimotukos sinällään ei ole erityisen vaarallinen, mutta tukoksesta saattaa joskus lähteä liikkeelle verihyytymä eli embolia, joka kulkeutuu laskimoita pitkin sydämen kautta keuhkoihin. Keuhkoissa verihyytymä saattaa tukkia keuhkovaltimon, jolloin elimistön normaali hapensaanti vaarantuu. Tätä tilaa kutsutaan keuhkoemboliaksi, muualta elimistöstä lähteneen verihyytymän aiheuttamaksi keuhkoveritulpaksi. Keuhkoembolia on hoitamattomana hengenvaarallinen. Jos epäillään keuhkoemboliaa, se diagnosoidaan erityisellä tietokonekerroskuvauksella.

Todettuja laskimoveritulppia hoidetaan verenohennuslääkkeellä eli antikoagulantilla muutaman kuukauden ajan. Hoitoon liittyy hyytymisarvon seurantaa (ks. «Tromboplastiiniaika (P-INR)»1).

Alaraajalaskimoiden kaikututkimus

Laskimotukoksen osoittamiseen voidaan käyttää kaikututkimusta. Laitteen anturia liikutellaan alaraajassa laskimoiden kulkureittiä pitkin. Verihyytymä aiheuttaa laskimossa tavallista runsaampia kaikuja, eikä laskimo normaaliin tapaan puristu kokoon, kun sitä painetaan ultraäänianturilla.

Kaikukuvauksella voidaan myös tarkistaa, selittääkö joku muu tauti alaraajaoireet. Polvitaipeessa voi olla polvinivelpussin pullistuma eli Bakerin kysta, jonka repeytyessä nestettä valuu säären alueelle. Kaikukuvauksella voidaan myös tarkistaa jalan lihaksisto ja lihasten väliin jäävät alueet. Esimerkiksi lihaksen sisäinen verenpurkauma voi aiheuttaa laskimotukosta muistuttavia oireita.