Etusivu » Hampaan kiinnityskudokset

Hampaan kiinnityskudokset

Terve suu
10.6.2015
Sisko Honkala

Hampaan kiinnityskudokset

Hampaan kiinnityskudoksiin (parodontiumiin) kuuluvat ien, parodontaaliligamentti, juurisementti ja alveoliluu (kuva «Poskihampaan kiinnityskudokset»1). Ien eli gingiva on epiteelin päällystämää sidekudosta, joka peittää puhkeamattoman hampaan kruunuosan terää ja ympäröi puhjenneen hampaan kaulaosaa. Juurisementistä lähtevät yhdensuuntaiset sidekudossäikeet (parodontaaliligamentti) kiinnittävät hampaan leukaluun alveoli- eli hammaskuoppalisäkkeeseen.

Kun kiinnityskudokset ovat terveet, ien on kiinteä, ns. appelsiininkuorimainen, vaaleanpunainen ja kiinnittyy tiukasti hampaaseen (kuva «Terveet ikenet»2), ja hammas kiinnittyy tiukasti hammaskuoppaan.

Ien- ja kiinnityskudostulehdus

Jos hampaita ei mekaanisesti puhdisteta säännöllisesti ienraja mukaan lukien, ien tulehtuu hampaiden pinnalle kerääntyneiden bakteerien takia (ks. «Ientulehdus (gingiviitti)»1). Jos bakteeripeite on pitkään poistamatta, se kovettuu hammaskiveksi, mikä puolestaan lisää bakteerien kiinnittymispintaa.

Ientulehduksessa hampaan ja epiteelin väliin jäävä v-kirjaimen muotoinen ientasku (kuva «Poskihampaan kiinnityskudokset»1) avautuu lisää ja sinne kerääntyneet suussa kasvavat bakteerit pääsevät lisääntymään. Tämä altistaa hampaiden kiinnityskudostulehdukselle (parodontiitille; ks. «Hampaan kiinnityskudostulehdus (parodontiitti)»2), joka pahimmillaan voi johtaa hampaiden liikkuvuuden lisääntymiseen ja hampaiden menettämiseen.

Riski sairastua ientulehdukseen ja hampaiden kiinnityskudostulehdukseen on diabetesta sairastavalla suurempi kuin ei-diabeetikoilla. Pitkittynyt parodontiitti voi huonontaa diabeteksen hoitotasapainoa (ks. «Diabetes ja suun terveys»3). Parodontiitti on myös riskitekijä sydän- ja aivoinfarktille ja valtimonkovettumataudille (ks. «Parodontiitin yhteys sydän- ja verisuonisairauksiin»4).

Artikkeleissa «Hampaiden puhdistaminen»5, «Hampaiden välipintojen puhdistus»6, «Ientulehdus (gingiviitti)»1 ja «Hampaan kiinnityskudostulehdus (parodontiitti)»2 käsitellään hampaiden kiinnityskudossairauksien ehkäisyä, oireita ja hoitoa.