Etusivu » Implanttihampaiden, -sillan ja -proteesin puhdistaminen

Implanttihampaiden, -sillan ja -proteesin puhdistaminen

Terve suu
19.12.2019
Helena Heikka

Implanttihampaiden ja -sillan puhdistaminen

Implanttikruunut ja sillat puhdistetaan päivittäin, kuten hammaskiinnitteisetkin kruunut ja sillat. Huolellisen kaksi kertaa päivässä tapahtuvan harjauksen lisäksi hammasvälitilan ja väliosan alueen puhdistukseen käytetään hammaslankaa tai hammasväliharjaa. Puhdistuksessa kiinnitetään huomiota erityisesti plakkia herkästi keräävän ienrajan puhdistamiseen. Implanttihampaiden puhdistukseen käyvät samat välineet kuin luonnon hampaiden puhdistukseenkin.

Hammastahna

Hampaattomaan suuhun tehdyn implanttisillan puhdistuksessa hammastahnan käyttö ei ole välttämätöntä. Mikäli puhdistustahnaa käytetään, sen tulee olla mielellään geelimäistä vailla hankaavia ainesosia. Mikäli henkilöllä ei ole omia hampaita lainkaan, hammastahnaksi soveltuu fluoriton hienojakoinen tahna. Fluoritahnaa ei suositella implanttihampaiden puhdistamiseen, koska se voi aiheuttaa korroosiota implantin pintaan.

Hammasharja ja muut välineet

Sähköhammasharjaa voidaan käyttää hammasharjan sijaan, sillä pienikokoinen pyörivä harjaspää puhdistaa hyvin implanttien ienraja-alueet. Hammasvälien ja välihampaan puhdistamiseen käytetään hammasväliharjaa ja hammaslankaa (kuvat « Muovivartinen hammasväliharja»1 ja « Superflosslanka»2). Hammasväliharjan tulee olla muovipinnoitettu, jotta implantin tai kruunun pintaa ei naarmuteta.

Kuva 1.

Muovivartinen hammasväliharja. Välipintojen puhdistukseen sopii myös muovipinnoitettu hammasväliharja. Kuva: Eino Ignatius.

Kuva 2.

Superflosslanka. Implanttihampaiden välipintojen puhdistamiseen sopii superflosslanka, jonka pää on muovitettu. Superflosslanka viedään hammasväliin muovitetun pään avulla. Langan superlon-osalla puhdistetaan hampaan välipinta liikuttaen lankaa edestakaisin hampaanpinnalla siten, että ienrajakin puhdistuu. Kuva: Eino Ignatius.

Implanttikiinnitteisen proteesin puhdistus

Kokoproteesin pysymisessä voi olla vaikeuksia leukaluun kulumisen tai anatomisten olosuhteiden vuoksi. Proteesin pysyvyyttä voidaan parantaa kiinnittämällä se implanttikiskoon tai nepparikiinnityksellä pallopäisiin implanttikiinnikkeisiin. Implanttien ja niihin kiinnitettävän proteesin puhdistus tulee tehdä päivittäin huolellisesti, jotta vältetään limakalvojen ärtyminen ja implanttia ympäröivän pehmytkudoksen tulehdus. Implanttien puhdistamiseen sopivat soloharja (kuva « Suussa olevien implanttien puhdistaminen»3) ja hammasväliharja (kuva « Muovivartinen hammasväliharja»1). Implanttikiinnitteisien siltaproteesien pinnat voidaan puhdistaa siltaneulan ja hammaslangan avulla (kuvat « Siltaneula ja hammaslanka»5 ja « Hammaslangan kuljettaminen siltaneulan avulla»6).

Myös nepparikiinnitteisen proteesin kiinnityskohtien puhdistamiseen käy hyvin soloharja, joka on tarpeeksi pieni hyvän puhdistustuloksen aikaan saamiseen (kuva « Nepparikiinnitteisen proteesin kiinnityskohtien puhdistaminen»4).

Kuva 3.

Suussa olevien implanttien puhdistaminen. Suussa olevien implanttien puhdistamiseen sopivat soloharja ja hammasväliharja. Kuva: Ritva Näpänkangas.

Kuva 4.

Nepparikiinnitteisen proteesin kiinnityskohtien puhdistaminen. Nepparikiinnittteisen proteesin kiinnityskohtien puhdistamiseen käy hyvin soloharja. Kuva: Ritva Näpänkangas.

Kuva 5.

Siltaneula ja hammaslanka. Kuva: Jukka Pääkkönen.

Kuva 6.

Hammaslangan kuljettaminen siltaneulan avulla. Kuva: Tiina Ripatti.

Kiskoon kiinnittyy plakkia kuten luonnon hampaisiinkin, mutta se irtoaa helposti (kuva « Implanttikiskoon kertynyt plakki»7), kun kisko puhdistetaan huolellisesti päivittäin. Kiskon puhdistukseen käytetään muovitettua hammasväliharjaa (kuva « Implanttikiskon puhdistaminen»8), jossa ei ole metallia. Pienehkö hammasharja ja hammaslanka, jossa on vaahtomuovia langan keskiosassa (superfloss, kuva «Erilaisia hammaslankoja»1) sopivat myös kiskon puhdistamiseen. Nepparikiinnitteisen proteesin implanttikiinnikkeet voidaan puhdistaa myös siltaneulan ja hammaslangan avulla poistamatta proteesia suusta (kuvat « Siltaneula ja hammaslanka»5 ja « Hammaslangan kuljettaminen siltaneulan avulla»6).

Implanttikiinnitteinen proteesi (kuva « Kiskoon kiinnitettävä proteesi»9) puhdistetaan samalla tavalla kuin irrotettava kokoproteesi (kuvat «Osaproteesien metallisten kiinnityspinteiden puhdistus»2 ja «Osaproteesin irrotus»3).

Kuva 7.

Implanttikiskoon kertynyt plakki. Kisko tulee puhdistaa päivittäin. Kuva: Ritva Kuoppala.

Kuva 8.

Implanttikiskon puhdistaminen. Kiskon puhdistamiseen voidaan käyttää sekä pientä hammasharjaa että hammasväliharjaa. Kuva: Ritva Kuoppala.

Kuva 9.

Kiskoon kiinnitettävä proteesi. Kuva: Ritva Kuoppala