Etusivu » Implanttihampaiden, -sillan ja -proteesin puhdistaminen

Implanttihampaiden, -sillan ja -proteesin puhdistaminen

Terve suu
10.6.2015
Helena Heikka

Implanttihampaiden ja -sillan puhdistaminen

Implanttikruunut ja sillat puhdistetaan päivittäin, kuten hammaskiinnitteisetkin kruunut ja sillat. Huolellisen kaksi kertaa päivässä tapahtuvan harjauksen lisäksi hammasvälitilan ja väliosan alueen puhdistukseen käytetään hammaslankaa tai hammasväliharjaa. Puhdistuksessa kiinnitetään huomiota erityisesti plakkia herkästi keräävän ienrajan puhdistamiseen. Implanttihampaiden puhdistukseen käyvät samat välineet kuin luonnon hampaiden puhdistukseenkin.

Hammastahna

Hampaattomaan suuhun tehdyn implanttisillan puhdistuksessa hammastahnan käyttö ei ole välttämätöntä. Mikäli puhdistustahnaa käytetään, sen tulee olla mielellään geelimäistä vailla hankaavia ainesosia. Mikäli henkilöllä ei ole omia hampaita lainkaan, hammastahnaksi soveltuu fluoriton hienojakoinen tahna. Fluoritahnaa ei suositella implanttihampaiden puhdistamiseen, koska se voi aiheuttaa korroosiota implantin pintaan.

Hammasharja ja muut välineet

Sähköhammasharjaa voidaan käyttää hammasharjan sijaan, sillä pienikokoinen pyörivä harjaspää puhdistaa hyvin implanttien ienraja-alueet. Hammasvälien ja välihampaan puhdistamiseen käytetään siltaneulaa ja lankaa. Hammasväliharjan tulee olla muovipinnoitettu, jotta implantin tai kruunun pintaa ei naarmuteta (kuvat «Muovivartinen hammasväliharja»1 ja «Superflosslanka»2).

Implanttikiinnitteisen proteesin puhdistus

Kokoproteesin pysymisessä voi olla vaikeuksia leukaluun kulumisen tai anatomisten olosuhteiden vuoksi. Proteesin pysyvyyttä voidaan parantaa kiinnittämällä se implanttikiskoon tai nepparikiinnityksellä pallopäisiin implanttikiinnikkeisiin. Implanttien ja niihin kiinnitettävän proteesin puhdistus tulee tehdä päivittäin huolellisesti, jotta vältetään limakalvojen ärtyminen ja implanttia ympäröivän pehmytkudoksen tulehdus. Implanttien puhdistamiseen sopivat soloharja ja hammasväliharja (kuva «Suussa olevien implanttien puhdistaminen»3).

Nepparikiinnitteisen proteesin kiinnityskohtien puhdistamiseen käy myös hyvin soloharja, joka on tarpeeksi pieni hyvän puhdistustuloksen aikaan saamiseen (kuva «Nepparikiinnitteisen proteesin kiinnityskohtien puhdistaminen»4).

Kiskoon kiinnittyy plakkia kuten luonnon hampaisiinkin, mutta se irtoaa helposti (kuva «Implanttikiskoon kertynyt plakki»5), kun kisko puhdistetaan huolellisesti päivittäin. Kiskon puhdistukseen käytetään muovitettua hammasväliharjaa (kuva «Implanttikiskon puhdistaminen»6), jossa ei ole metallia. Pienehkö hammasharja ja hammaslanka, jossa on vaahtomuovia langan keskiosassa (superfloss) sopivat myös kiskon puhdistamiseen.

Implanttikiinnitteinen proteesi (kuva «Kiskoon kiinnitettävä proteesi»7) puhdistetaan samalla tavalla kuin irrotettava kokoproteesi (kuvat «Hammasproteesien puhdistus»8 ja «Osaproteesien metallisten kiinnityspinteiden puhdistus»9).