Etusivu » Muut päihteet ja suun terveys

Muut päihteet ja suun terveys

Terve suu
10.6.2015
Helinä Keskinen ja Johanna Uittamo

Päihdyttävässä tarkoituksessa käytetyistä aineista Suomessa tavallisimmat ovat alkoholin ohella keskushermostoon vaikuttavat lääkeaineet, liuotinaineet, marihuana, kuten kannabis, amfetamiini, opioidit sekä uudet muuntohuumeet, kuten MDPV ja mefedroni. Päihdekäyttö aiheuttaa riippuvuutta sekä runsaasti sairauksia ja ennenaikaisia kuolemia.

Huumeiden käyttö on lisääntynyt 1990-luvulla ja sen jälkeen. Pääasiallisia käyttäjiä ovat alle 30-vuotiaat nuoret. Kouluterveyskyselyn mukaan vuonna 2013 ainakin kerran huumeita oli kokeillut peruskoululaisista noin 9 % ja lukiolaisista noin 13 %, ammattikoululaisista jopa 21 %. Vuonna 2010 tehdyn kyselytutkimuksen mukaan suomalaisista 15–69-vuotiaista 17 % oli kokeillut jotakin laitonta huumetta ainakin kerran. Yleisimmin käytetty aine on kannabis.

Huumeiden vaikutukset suun terveyteen

Huumeiden vaikutuksista suun terveyteen on vain vähän tietoa saatavilla. Kannabis, amfetamiini ja opioidit kuivattavat suuta, mikä osaltaan heikentää suun terveyttä. Amfetamiiniin on myös liitetty taipumus hampaiden narskutteluun eli bruksismiin. Opioidien, kuten morfiinin, heroiinin ja metadonin, käyttö voi lisätä kariesta ja kiinnityskudossairauksia.

Huumeongelmaisen hoito

Päihdyttävien aineiden käyttö ja niihin liittyvä riippuvuus aiheuttavat merkittävän ja vakavan terveysuhan. Ongelmaan liittyy runsaasti sosiaalisia vaikeuksia. Hoito ja päihdyttävien aineiden vieroitus ovat moniammatillista yhteistyötä, joka vaatii laajan tukiverkon. Tärkeää on myös huomioida riippuvuudesta kärsivien lähihenkilöiden hyvinvointi.

Suun terveydenhoidossa tulee huomioida, että huumeiden käyttäjät voivat kokea enemmän pelkoa ja jännitystä hammaslääkäriä kohtaan. Heillä on usein myös sietokykyä puudutusaineita kohtaan ja hampaiden tunto saattaa olla yliherkkää. Lisäksi motivaatio suun hoitoon on usein valtaväestöä kehnompaa.

Tavallisimpia suuvaikutuksia huumeilla ovat suun kuivuminen, hampaiden narskuttelu, karies, parodontiitti, gingiviitti ja hampaiden hypersensitiivisyys. Huumeiden käyttö voi aiheuttaa myös muutoksia immuunisysteemiin, jolloin infektioiden määrä lisääntyy ja ne voivat levitä herkemmin.

Kannabis, yleisin huume, aiheuttaa verensokerin laskun, mikä johtaa ruokahalun kasvamiseen ja samalla makean nälkään. Makean nälkä voi olla hyvinkin voimakas, ja se voi lyhyessä ajassa romahduttaa täysin hampaiden terveyden (reikiintyminen lisääntyy). Lisäksi on todettu kannabiksen käytön voivan aiheuttaa ikenien liikakasvua sekä kiinnityskudossairauksia, kuten gingiviittia ja parodontiittia.