Etusivu » Purentavaivojen hoito

Purentavaivojen hoito

Terve suu
10.6.2015
Anne Hiiri

Purentavaivojen hoidon tavoitteena on kipujen vähentäminen, lihaksiin ja niveliin kohdistuvan kuormituksen pienentäminen ja normaalin toiminnan palauttaminen. Purentavaivojen hoitomenetelmä valitaan vaivojen ja niistä aiheutuvien haittojen vaikeusasteen mukaan (ks. «Purentaelimistön oireita ja sairauksia»1). Monesti hoitojen yhdistämisellä saadaan paremmat tulokset kuin yksittäisellä hoidolla. Lasten ja nuorten purentavaivojen hoito on samanlaista kuin aikuistenkin.

On tärkeää, että hoitava lääkäri selvittää potilaalle vaivojen yleisyyden, niiden taustat, purennan, hampaiden kiristelyn ja stressin osuuden vaivoihin. Akuutin tilanteen hoitoon potilas saa ohjeet kipulääkityksen käytöstä ja alaleuan rentoutuksesta (ks. «Purentaelimistön oireita ja sairauksia»1).

Hoitomenetelmät

Purentaelimistön toimintahäiriön hoito aloitetaan yleensä kiskohoidolla (kuva «Purentakisko»1), jossa akryylimuovista valmistettua kiskoa pidetään hampaiden välissä erityisesti yöaikaan. Fysioterapeuttisista hoidoista, kuten alaleuan liikeharjoituksista, venyttelyistä ja ultraäänen sekä pehmolaserin käytöstä, voi olla apua kiputilojen hoidossa. Potilaan itse tekemät harjoitukset ovat tärkeitä.

Akuutin vaiheen jälkeen voidaan tarvittaessa käyttää purennan tasapainottamishiontaa. Purennan kuntoutus hammasproteesi- tai oikomishoidolla saattaa joskus olla tarpeen.

Aiheeseen liittyvä ohje, ks. Purentakisko «Purentakisko»2.