Etusivu » Suun hoito reumasairauksissa

Suun hoito reumasairauksissa

Terve suu
10.6.2015
Sisko Honkala

Omahoito

Suun ja hampaiden tulehdusten on epäilty vaikuttavan tulehduksellisten reumasairauksien pahenemiseen, ja näiden ehkäisy omahoidossa onkin erittäin tärkeää. Reuma aiheuttaa usein muutoksia sormi- ja käsinivelissä, mikä hankaloittaa suun hoitoa. Ientulehdusten ja hampaiden kiinnityskudossairauksien ehkäisemiseksi ja samalla hyvän suuhygienian ylläpitämiseksi tulee puhdistusvälineet valita yksilöllisten tarpeiden mukaisesti.

Sähköhammasharja (kuva «Hammasharjoja reumaattisille käsille»1) soveltuu hyvin reumaatikolle paksun vartensa ansiosta. Lisäksi sen pieni harjaspää mahtuu puhdistamaan hampaiston tarkasti, vaikka suun avausliike olisikin rajoittunut.

Tavallista harjaa käytettäessä tulee valita mahdollisimman tukevavartinen harja. Tarvittaessa sen varren voi tehdä paksummaksi pyörittämällä varren ympärille esimerkiksi sideharsoa tai pehmeää teippiä. Kuvassa «Hammasharjoja reumaattisille käsille»1 keskellä on Butlerin Shape-It-harja, jonka vartta voi muotoilla kuuman veden avulla käteen sopivaksi. Kuvassa «Hammasharjoja reumaattisille käsille»1 on lisäksi oikealla erikoisharjaksisia harjoja ja ylärivissä kielenpuhdistimia. Hampaiden harjaamisen helpottamiseksi on kehitetty myös ns. reumaharja (kuva «Reumalapsen hampaiden harjaus»2). Erikoisvälineitä saa hyvin varustelluista apteekeista.

Hampaiden kiinnityskudossairauksien ehkäisemiseksi (ks. «Ientulehdus (gingiviitti)»1«Hampaan kiinnityskudostulehdus (parodontiitti)»2) hammasvälit tulee puhdistaa päivittäin hampaiden harjauksen yhteydessä joko hammaslangalla, hammastikulla tai hammasväliharjoin (ks. «Hampaiden välipintojen puhdistus»3). Myös hammasvälien puhdistusväline tulee valita yksilöllisen tarpeen mukaisesti. Kuvassa «Hammasvälien puhdistus reumaattisilla käsillä»3 oikealla oleva hammasväliharja on kiinnitetty varteen tukevan otteen saamiseksi.

Hammasproteesin voi puhdistaa tavallisella hammasharjalla tai proteesiharjalla (ks. «Erilaisten hammasproteesien puhdistaminen»4). Erityisesti limakalvoja vasten asettuvat proteesin pinnat on puhdistettava tarkasti sieni-infektioiden ehkäisemiseksi.

Fluorihammastahnan (ks. «Hammastahnat»5) ja ksylitolituotteiden (ks. «Ksylitoli»6) säännöllinen käyttö on suositeltavaa hampaiden reikiintymisen ehkäisemiseksi (ks. «Karies (hampaan reikiintyminen)»7) ja kuivan suun hoidossa voidaan tarvittaessa käyttää artikkelissa «Kuiva suu»8 mainittuja tuotteita.

Asiantuntijahoito

Suun ja hampaiston hoitaminen kuntoon jo reumasairauden alkuvaiheessa on tärkeää ja kuuluu oleellisena osana reumasairauksien perushoitoon. Suun terveyttä ja omahoidon onnistumista tukee hampaiston puhdistaminen mahdollisesta plakista ja hammaskivestä suuhygienistin tai hammaslääkärin vastaanotolla (ks. «Ien- ja tukikudossairauksien hoito»9). Suun terveydenhoidon asiantuntijat auttavat tarvittaessa sopivien puhdistusvälineiden ja suunhoitotuotteiden valinnassa sekä käytön opastuksessa.

Hammasproteesien pitää istua hyvin suun limakalvojen haavaumien ehkäisemiseksi, ja proteesit onkin hyvä tarkistuttaa aika ajoin suun terveydenhoidossa.

Reumaatikkoja on tärkeää informoida sairauden ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden aiheuttamista suuvaikutuksista (ks. «Lääkkeiden vaikutukset suun terveyteen»10), niiden ehkäisystä ja haittojen lieventämisestä. Erityisesti tulee huomioida eri reumasairauksien ja -lääkkeiden aiheuttaman kuivan suun herkkyys sieni-infektioille. Hammaslääkäri seuraa suun tulehdustilannetta sieniviljelyin ja määrää tarvittaessa paikallisen tai suun kautta otettavan sienilääkityksen (ks. «Suun sienitulehdukset»11).

Leukaniveltulehduksen aiheuttamien nivel- ja puremalihasoireiden lievittämiseksi voidaan lääkityksen tukena käyttää fysioterapiaa (liikeharjoitukset, hieronta; taulukko «Purentaelimistön oireita ja sairauksia»12) ja rentouttavaa purentakiskoa (kuva «Purentakisko»4).

Reumaatikko tulisi ohjata asiantuntijan hoitoon sairauden varhaisvaiheessa. Kiinteä yhteistyö perusterveydenhuollon lääkärin, reumatologin, reumahoitajan, fysioterapeutin ja hammaslääkärin välillä on ensiarvoisen tärkeää. Vaikeimmista sairaustiloista kärsivät tulee ohjata keskussairaaloiden suu- ja leukasairauksien yksiköihin.

Jos reumaa sairastavalle suunnitellaan tekonivelleikkausta (esim. lonkka, polvi, sormi), ei suussa saa olla tulehduksia leikkaukseen mentäessä eikä tekonivelleikkauksen jälkeen (ks. «Tekonivelet ja suun tulehdukset»13).

Erityispiirteitä reumaa sairastavien lasten asiantuntijahoidossa

Reumaa sairastavalla lapsella hammaslääkäri tutkii ja seuraa leukojen toimintaa ja kasvua säännöllisesti suun terveydenhuollon käyntien yhteydessä leukanivelen mahdollisen tulehduksen takia. Hän tunnustelee leukanivelen ja puremalihasten painoarkuutta ja kuuntelee mahdolliset niveläänet suuta avattaessa ja suljettaessa. Lisäksi hän mittaa leuan liikkeet suuta avattaessa ja liikutettaessa alaleukaa sivuille ja eteenpäin. Leukanivelistä otetaan röntgenkuva. Jos tarvitaan tarkempaa tutkimusta, leukanivelet tutkitaan kaiku- tai magneettikuvauksella.

Tulehtuneen leukanivelen paikallishoitoon käytetään kortisoni- (glukokortikoidi-) injektioita. Leuan liikkeiden säilyttämiseksi ja purentalihasten vahvistamiseksi määrätään usein fysioterapiahoitoja niveltulehduksen rauhoituttua. Fysioterapeutti antaa myös ohjeita kotona tehtäviä liikeharjoituksia varten (taulukko «Purentaelimistön oireita ja sairauksia»12). Leukanivelten rauhoittamiseksi ja puremalihasten rentouttamiseksi hammaslääkäri saattaa määrätä purentakiskon (kuva «Purentakisko»4) käytettäväksi öisin.

Jos tulehdus leukanivelessä aiheuttaa muutoksia hampaiden purentasuhteissa (ks. «Purentavirheet»14), on oikomishoito tarpeen (ks. «Oikomishoito»15). Näin käy usein jo sairauden varhaisessa vaiheessa. Oikomishoidosta vastaava hammaslääkäri tekee hoitosuunnitelman joko terveyskeskuksessa tai keskussairaalassa. Suun perushoito, kuten tarkastukset, ehkäisevä suun terveydenhoito ja paikkaushoito järjestetään terveyskeskuksessa.