Etusivu » Sukupuolitaudit ja suun terveys

Sukupuolitaudit ja suun terveys

Terve suu
10.6.2015
Sisko Honkala

Tippuri on gonokokin aiheuttama sukupuolitauti, joka siirtyy suuseksin välityksellä suun limakalvoille. Myös spirokeetan aiheuttama kuppa eli syfilis ja papilloomavirus voivat tarttua suuseksin välityksellä. AIDS on HI-viruksen aiheuttama immuunipuutesairaus. HIV-infektio leviää suojaamattoman seksin välityksellä ja suonensisäisiä huumeita käyttävillä yhteisten ruiskujen ja neulojen välityksellä.

Paras keino välttyä sukupuolitautien leviämiseltä sekä suuhun että muutenkin on vakituinen terve seksipartneri. Jos kuitenkin on tarvetta vaihtaa partneria usein, on syytä välttää suojaamatonta seksiä sekä suuseksiä.

Tippuri ja kuppa

Tippuri-infektio suussa saattaa aiheuttaa limakalvoaftoja, ientulehdusta ja nielurisatulehduksen, joskin nämä ovat harvinaisia.

Kuppa ilmenee suun limakalvolla tyypillisenä ensihaavaumana. Myöhemmin suuhun saattaa ilmaantua pieniä, pyöreitä näppylöitä, jotka voivat muodostaa ns. etananjälkihaavauman. Myöhäissyfilikselle tyypillinen muutos on kovassa kitalaessa oleva pehmeä kumimainen kudoskasvauma, joka saattaa muuttua krooniseksi haavaumaksi. Lisäksi syfilikseen voi liittyä kielitulehdus.

Tippuri ja kuppa hoidetaan laajakirjoisilla antibiooteilla, jolloin myös suuoireet paranevat. Tautien leviämisen ehkäisemiseksi on tärkeää hoidattaa myös kumppani, jolta on saanut tartunnan.

Papilloomavirus

Papilloomavirus voi aiheuttaa suussa kukkakaalimaista liikakasvua eli visvasyylää. Tyypillisimmin sitä esiintyy kielessä, pehmeässä suulaessa, huulissa, suunpohjassa ja posken limakalvoilla.

Osa papilloomamuutoksista häviää itsestään. Helposti leviävät visvasyylät poistetaan kirurgisesti. Tärkeämpää olisi kuitenkin ehkäistä tulehduksen saaminen. Valistuksen lisäksi tulevaisuudessa myös papilloomavirusta vastaan kehitetyn HPV-rokotteen toivotaan suojaavan infektioilta.

Ihmisen papilloomavirusrokote ehkäisee erityisesti kohdunkaulan syöpää ja sen esiasteita estämällä papilloomavirustartuntoja. Paras teho saadaan, jos rokote annetaan ennen sukupuolielämän aloittamista. Rokote on tarkoitettu 9-vuotiaille ja sitä vanhemmille. Suomessa kansallisen rokoteohjelman mukaan rokotteen (3 pistosta) voivat saada ilmaiseksi 6.-luokkalaiset ja 7.–9.-luokkalaiset tytöt rokotusohjelman kahtena ensimmäisenä vuonna. Muut voivat ostaa rokotteen lääkemääräyksellä apteekista.

HIV-infektio

HIV-infektioon liittyviä suumuutoksia ovat suun sienitulehdukset (ks. «Suun sienitulehdukset»1), karvainen leukopatia (kielen selkä ja syrjät katteiset), suulaessa tai yläleuan ikenissä oleva pahanlaatuinen herpesviruksen (tyyppi 8) aiheuttama kasvain eli Kaposin sarkooma ja nekrotisoiva ulseratiivinen parodontiitti, NUP (paikallinen tai yleistynyt bakteerien aiheuttama kivulias ja nopeasti etenevä haavainen hampaiden kiinnityskudossairaus).

Kaposin sarkoomassa limakalvomuutokset ovat ensin punaisia tai sinipunervia läikkiä, jotka kehittyvät myöhemmin – toisinaan haavaisiksi – kyhmyiksi, jotka vaikeuttavat syömistä ja nielemistä. NUP:ssa ikenet voivat vuotaa spontaanisti ja hampaiden kiinnityskudossäikeet, parodontaaliligamentit ja alveoliluu (ks. «Hampaan kiinnityskudostulehdus (parodontiitti)»2 ja kuva «Poskihampaan kiinnityskudokset»1) tuhoutua nopeasti. Jopa 90 % luisesta hampaiden kiinnityksestä voidaan menettää 12 viikon sairastamisen jälkeen; seurauksena on hampaiden menetys. Osa alveoliluusta voi mennä kuolioon, jos ientulehdusta ei hoideta.

HIV-infektioon voi liittyä myös molemminpuolinen korvanalussylkirauhasten suureneminen, joka voi johtaa lievään suun kuivumiseen (kserostomiaan; ks. «Kuiva suu»3).

Omahoito

Hyvästä päivittäisestä suuhygieniasta (ks. «Hampaiden puhdistaminen»4 ja «Hampaiden välipintojen puhdistus»5) tulee huolehtia tulehdusoireiden lievittämiseksi. NUP:n kotihoidoksi suositellaan akuutissa vaiheessa lämminvesihuuhteluja tai huuhteluja 1,5-prosenttisella vetyperoksidilla noin tunnin välein. Lämminvesihuuhtelu lievittää myös Kaposin sarkooman oireita. Suun sieni-infektioiden ehkäisyyn ja hoitoon käytettäviä lääkkeita käsitellään artikkelissa «Suun sienitulehdukset»1.

Asiantuntijahoito

HIV-positiiviseksi todetut henkilöt hoidetaan vähintään kolmen lääkkeen yhdistelmähoidolla, joka toteutetaan sisätautien klinikoilla. Lääkkeiden avulla voidaan ehkäistä taudin etenemistä AIDS-vaiheeseen. Sairautta ei kuitenkaan voida parantaa eikä tehdä tartuntavaarattomaksi.

Osa HIV-yhdistelmälääkkeistä saattaa aiheuttaa haavaumia suun limakalvoilla. Kaposin sarkooman hoidossa käytetään antrasykliinia, joka kuuluu syöpälääkkeinä käytettäviin antibiootteihin. Jos se ei tehoa, käytetään solunsalpaajista paklitakselia. Sen haittavaikutuksena voi ilmetä kipua suussa ja ikenissä, limakalvojen turvotusta, suun kuivumista ja nielemisvaikeuksia.

Nekrotisoivan ulseratiivisen parodontiitin perushoito on plakin ja hammaskiven poisto ja juurenpintojen silotus (ks. «Ien- ja tukikudossairauksien hoito»6) suun terveydenhuollon vastaanotolla. Siellä ohjataan myös suun omahoito potilaan yksilöllisten tarpeiden mukaan. NUP:n akuutin vaiheen aikana pahoissa tapauksissa ja yleisoireiden ilmaantuessa määrätään antibioottilääkitys. Kiinnityskudosten tilannetta on seurattava noin 3 kuukauden välein ja toistettava tarvittaessa plakin ja hammaskiven poisto ja juurenpintojen silotus.