Etusivu » Suun asiantuntijahoidon merkitys

Suun asiantuntijahoidon merkitys

Terve suu
10.6.2015
Helinä Keskinen

Suun omahoitoon kuuluvat säännölliset suun terveystarkastukset (ks. «Suun terveystarkastus»1). Hammaslääkäri tai suuhygienisti arvioi samalla omahoidon riittävyyden ja laadun. Asiantuntija näkee myös alkavan sairauden merkit ja antaa sairauden pysäyttämiseen tarvittavat ohjeet.

Mikäli suun puhdistus on riittämätöntä, on tarpeen muuttaa puhdistusvälinettä (ks. «Hammasharjat»2, «Sähköhammasharjat»3, «Erikoisharjat»4, «Hampaiden välipintojen puhdistus»5, «Erilaisten hammasproteesien puhdistaminen»6 ja «Implanttihampaiden, -sillan ja -proteesin puhdistaminen»7) tai tehostaa kyseisen kohdan puhdistamista. Jos hampaassa ilmenee alkavan reikiintymisen tunnusmerkkejä (ks. kuva «Reikiintynyt hampaan pintaosa»1), voi hyvällä omahoidolla pysäyttää vaurion etenemisen. Hammaseroosion (ks. «Hampaiston kuluminen (attritio ja abraasio) ja kiilteen liukeneminen (eroosio)»8) ensimmäiset merkit voivat näkyä hampaiden pinnoilla ennen kuin hampaita on vihlonut tai särkenyt.

Suun limakalvojen polttelu ja kipu voivat johtua hoitoa vaativasta suun sienitulehduksesta (ks. «Suun sienitulehdukset»9). Suun limakalvomuutokset ovat kuitenkin usein kivuttomia ja vaikeasti itse havaittavia. Pahanhajuinen hengitys on oire (ks. «Pahanhajuinen hengitys (halitoosi)»10), jonka syy kannattaa selvittää. Pahalta tuntuva kirvely syödessä voi olla aftan (ks. «Aftat»11) aiheuttama eikä reikä hampaassa, kuten itse helposti luulee.

Tarkastuskäyntien tarve

Käyntien tiheys sovitaan yksilöllisesti tarkoituksenmukaisin välein. Toisille riittää käynti jopa usean vuoden välein, kun taas toiset tarvitsevat käyntejä puolivuosittain. Lapsen kehittyvä hampaisto (ks. «Alle kouluikäisen suun terveys»12 ja «Karies alle kouluikäisillä lapsilla»13) tarvitsee tiheämpää seurantaa kuin aikuisen pitkään terveenä säilynyt hampaisto. Aikuisen suussa on kuitenkin usein tarpeen seurata kiinnityskudosten tilaa, sillä niiden sairaudet voivat edetä pitkään huomaamattomasti.

Sovituista käynneistä kannattaa pitää huolta, sillä aika ajoin on parempi arvioituttaa suun terveystilanne ja saada ajan tasalla olevat omahoito-ohjeet kuin antaa sairauksien kehittyä niin pitkälle, että tarvitaan kiireellistä päivystyshoitoa säryn takia. Silloin tilanteen korjaaminen on usein vaikeampaa ja kalliimpaa. Pitkittyneen tilanteen hoito voi vaatia esimerkiksi hampaiden poistamista, mikä olisi voitu välttää hyvällä omahoidolla ja säännöllisellä asiantuntijahoidolla.

Hoitoon hakeutuminen

Vaikka säännölliset käyntivälit on sovittu suun terveydenhuollon ammattilaisen kanssa, joskus on tarpeen käydä jo aikaisemmin vastaanotolla. Suun oireita ei pidä sietää viikkokausia, sillä ne ovat yleensä merkki hoitoa vaativasta tilanteesta. Esimerkiksi jos ienverenvuoto (ks. «Ientulehdus (gingiviitti)»14 ja «Hampaan kiinnityskudostulehdus (parodontiitti)»15) ei parane huolellisella tehokkaalla puhdistuksella parissa viikossa, kannattaa hakeutua vastaanotolle, sillä hammaskivi voi ylläpitää verenvuotoa. Tilanne paranee vasta kun hammaskivi on poistettu. Suun ja hampaiden epämääräiset kivut ja limakalvojen alueen muutokset on hyvä käydä näyttämässä asiantuntijalle.

Suun terveyden asiantuntijahoitoa on myös kaikenikäisten terveyden edistämiseksi tehtävä yhteistyö. Yhteistyökumppaneita ovat päivähoito, terveyden- ja sairaanhoito, erilaiset laitokset, koulut ja oppilaitokset sekä urheilu- ja muut järjestöt. Perheen merkitys on tärkeä kaikkien sen jäsenten suun terveyden ylläpitämisessä.