Etusivu » Opiskelijan ja nuoren suun terveyden uhkatekijöitä

Opiskelijan ja nuoren suun terveyden uhkatekijöitä

Terve suu
10.6.2015
Helinä Keskinen

Yleiset suusairaudet

Nuorten yleisiä suun sairauksia ovat hampaiden reikiintyminen, kiinnityskudosten sairaudet sekä hammaseroosiot.

Pysyvien hampaiden puhjettua hampaat ovat hammaskaarella vieri vieressä. Tiukat hammasvälit ovat vaikeasti puhdistettavia, ja ne alkavat helposti reikiintyä (ks. «Karies (hampaan reikiintyminen)»1). Sitä voidaan ehkäistä käyttämällä säännöllisesti hammaslankaa välien puhdistamiseen.

Nuorena laiminlyöty suun puhdistus aiheuttaa ientulehdusta ja hammaskiven muodostusta, mikä voi vähitellen johtaa kroonisiin tulehduksiin ienalueella (ks. «Ientulehdus (gingiviitti)»2 ja «Hampaan kiinnityskudostulehdus (parodontiitti)»3). Hammaseroosion ehkäisemiseksi on tärkeää välttää usein tapahtuvaa makeiden tai happamien juomien nauttimista (ks. «Hampaiston kuluminen (attritio ja abraasio) ja kiilteen liukeneminen (eroosio)»4). Huolellinen ja säännöllinen omahoito sekä sovituin välein tehdyt suun terveystarkastukset varmistavat suun terveyden säilymisen.

Purentaelimen ja kasvojen kiputiloja (ks. «Purentavaivojen hoito»5) voivat aiheuttaa nuoren opiskeluun ja elämäntilanteisiin liittyvät psyykkiset jännitystilat ja hampaiden narskuttelu.

Viisaudenhammasongelmat

Viisaudenhampaat puhkeavat yleensä 20–21 vuoden iässä. Aina ne eivät pääse puhkeamaan vaivattomasti, vaan ne ovat ahtautuneet tai väärässä asennossa. Joskus ne "onneksi" puuttuvat kokonaan.

Viisaudenhammastulehdus (perikoroniitti) (ks. «Perikoroniitti (viisaudenhampaisiin liittyvä ientulehdus)»6) on yleinen vaiva 20–25-vuotiailla. Puhkeavan hampaan ympärille muodostuu syvä ientasku, joka tulehtuu helposti ja aiheuttaa turvotusta, punoitusta, suun avaamisrajoitusta ja jopa kuumetta. Tilanne vaatii aina hammaslääkärin hoitoa.

Yleisterveys ja suun terveys

Monet yleissairaudet vaikuttavat opiskelijoiden suun terveyteen. Psyyken- ja astmalääkkeet ja monet muut lääkkeet kuivattavat suuta (ks. «Lääkkeiden vaikutukset suun terveyteen»7). Syömishäiriöihin liittyy eroosiota, hampaiden reikiintymistä, ienvetäytymiä ja suun kuivuutta. Diabeetikon suussa esiintyy yleisesti hiivasientä ja kiinnityskudossairauksia (ks. «Diabetes ja suun terveys»8). Sukupuolitaudit ilmenevät suussa eri muodoissa (ks. «Sukupuolitaudit ja suun terveys»9).

Päihteiden käyttö

Tupakkaa ja alkoholia käyttävät alle 18-vuotiaat, vaikka niitä ei saa heille Suomessa myydä. Lukioiden, ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen opiskelijat tupakoivat ja juovat itsensä humalaan harvemmin kuin ammatillisten oppilaitosten oppilaat. Ammatillisessa oppilaitoksessa joka kolmas tyttö ja poika tupakoi päivittäin, kun lukioissa tupakoi alle 10 %. Alkoholia ainakin kerran viikossa lukiolaista käytti 10 % ja ammatillisissa oppilaitoksissa 18 %. Eri oppilaitosten välillä ei nuuskan käytössä ole suuria eroja. Sen käyttö on lisääntynyt viime vuosina. Tytöt eivät yleensä käytä nuuskaa. Laittomia huumeita on kokeillut viidennes ammatillisten oppilaitosten oppilaista ja lukiolaisista runsas 10 %. Viime vuosina raittius ja tupakoimattomuus näyttävät lisääntyneen.

Päihteiden käyttö on merkittävä tekijä terveyserojen lisääntymisessä. Varhain aloitettu tupakointi voi johtaa myöhemmin alkoholin ja huumeiden käyttöön. Humalajuominen on nuorten terveysuhka. Jos se alkaa jo 15-vuotiaana, se jatkuu helposti aikuisikään asti.

Päihteiden käytön varhainen tunnistaminen ja käytön aloittamisen ehkäiseminen on tärkeä osa koko opiskeluterveydenhuoltoa, myös suun terveydenhuoltoa.

Suun alueen tapaturmat

Hammastapaturmia sattuu yleisesti kaatumisten yhteydessä. Aktiivisesti erilaisia liikuntamuotoja harrastavat, lähinnä pojat, joutuvat usein hammastapaturman uhriksi. Kontaktilajeissa tapaturmia sattuu herkästi, ja niissä hammassuojat ovat tarpeellisia. Alkoholin ja huumeiden käyttöön liittyy tapaturmariski, joka voi kohdistua myös suun alueelle.

Suun alueen lävistykset

Tutkimuksen mukaan ensimmäisen vuoden yliopisto-opiskelijoista 4 %:lla oli suun alueen lävistyksiä. Kielitanko oli yleisin, myös huulirenkaita ja poskilävistyksiä todettiin. Lävistykset voivat aiheuttaa vaurioita hampaisiin ja ikeniin (ks. «Esteettinen hammashoito»10). Jos lävistysalueella ilmenee tulehdusta tai muita muutoksia, on koru otettava välittömästi pois, sillä yleisterveydelliset vaikutukset voivat olla vakavia.