Valitun teoksen tietoja ei löytynyt! Etusivu » Lisäravinne vaarantaa kehonrakentajien hengen

Lisäravinne vaarantaa kehonrakentajien hengen

26.01.2001
Uutispalvelu Duodecim

Kehonrakentajat vaarantavat henkensä käyttämällä lisäravinteena keskushermostoon vaikuttavaa BDO-yhdistettä, amerikkalaistutkijat toteavat New England Journal of Medicine -lehdessä. BDO eli 1,4-butaanidioli muuttuu elimistössä huumeena tunnetuksi GHB:ksi eli gammaksi. Kehonrakentajat ovat käyttäneet GHB:tä 1970-luvulta lähtien, koska sen kuvitellaan lisäävän kasvuhormonin eritystä ja edistävän lihasten kasvua. Tätä ei ole kuitenkaan pystytty tieteellisesti osoittamaan. GHB:n myyntikiellon jälkeen BDO:ta on markkinoitu amerikkalaisille kehonrakentajille luonnollisena lisäravinteena, jolla ei ole myrkytysvaikutuksia. Sitä on käytetty myös masennukseen sekä unettomuuteen. Tutkimuksen mukaan tähän asti vähemmän tunnettu BDO on yhtä vaarallinen kuin GHB sekä sille sukua oleva GBL. Kaikki kolme ainetta ovat yleistyneet myös huumausainemarkkinoilla.

Tutkijat tarkastelivat kahdeksaa tapausta, joissa BDO:ta käyttäneet olivat saaneet vakavia myrkytysoireita. Kaksi potilaista kuoli. Potilaat kärsivät mm. oksentelusta, pidätysvaivoista, levottomuudesta sekä hengitysvaikeuksista. Myrkytykseen kuolleitten käyttämät BDO annokset olivat 5,4 - 20 grammaa, kun muut olivat ottaneet 1 - 14 gramman annoksia.

Uutispalvelu Duodecim
(New England Journal of Medicine 2001: 344: 87 - 94)

Luontaisesti ihmisen keskushermostossa esiintyvä gammahydroksivoihappo (gamma-hydroksibutyraatti, GHB) on gamma-aminovoihapon (GABA) metaboliitti, joka kehitettiin alun perin nukutusaineeksi. Suomessa GHB on lääkelain tarkoittama lääke, jota saa toimittaa apteekista erityisluvalla. Kaikki Suomessa myytävät gammahydroksivoihappoa sisältävät valmisteet ovat yleensä laittomasti valmistettuja tai hankittuja. Vaikka GHB eli gamma ei ole huumausainelaissa tarkoitettu huumausaine, se on alkanut levitä meillekin huumeena. Sen vaikutus on annoksesta riippuen joko piristävä tai rauhoittava. Markkinoilla on myös gammabutyrolaktonia (GBL) ja 1,4-butaanidiolia (BDO), jotka muuttuvat elimistössä GHB:ksi. GHB-annosten epämääräisyys aiheuttaa helposti myrkytyksiä, joille on tyypillistä tajuttomuuden nopea ilmaantuminen ja häviäminen.