Valitun teoksen tietoja ei löytynyt! Etusivu » Leptiini- hormonilla lihavuutta vastaan?

Leptiini- hormonilla lihavuutta vastaan?

11.11.1999
Uutispalvelu Duodecim

Yhdysvaltalaistutkijat ovat julkaisseet lupaavia tutkimustuloksia leptiini-hormonin käytöstä painonhallinnassa. Suurilla leptiiniannoksilla kehon rasvan määrä saatiin vähenemään merkittävästi ja tutkijat arvelevat, että tiettyjen ryhmien lihavuuden hoidossa leptiinillä saattaa olla merkitystä.

Tutkimuksessa oli mukana 54 normaalipainoista henkilöä, joiden painoindeksi oli 20-27,5 sekä 73 lihavaa henkilöä, joiden painoindeksi oli 27,6-36,0, Koehenkilöiden ihon alle ruiskutettiin päivittäin lumelääkettä tai leptiiniä neljänä eri annoksena (0,01/ 0,03/ 0,10 / 0,30 milligrammaa painokiloa kohti) neljän viikon ajan. Hoitoa jatkettiin lihavilla seuraavat 20 viikkoa. Ylipainoiset olivat kokeen aikana vähäkalorisella ruokavaliolla, mutta normaalipainoiset jatkoivat vanhaa totuttua ruokavaliota painon säilyttämiseksi samalla tasolla. Suurin painon lasku tapahtui isoimmalla päivittäisellä leptiiniannoksella. Rasvan määrä väheni sekä neljän että 24 viikon hoidon jälkeen. 24 viikon hoitojaksolla lihavien ryhmässä rasvan vähenemisestä johtuva painonlasku saatiin aikaan kahdella suurimmalla hormoniannoksella.

Jama 1999; 282: 1568-75
________
Leptiiniä syntyy rasvakudoksessa. Leptiini-hormoni vaikuttaa muun muassa aivojen ruokahalukeskukseen. Leptiini löydettiin vasta vuonna 1994 ja siitä lähtien sen merkitystä ihmisen energia-aineenvaihdunnan säätelyssä ja ylipainon hoitamisessa on tutkittu vilkkaasti.