Valitun teoksen tietoja ei löytynyt! Etusivu » Ramipriili suojaa sydäntä myös paksuuntumalta

Ramipriili suojaa sydäntä myös paksuuntumalta

16.10.2001
Uutispalvelu Duodecim

Verenpainelääkkeenä tunnettu ramipriili on nyt osoittautunut tehokkaaksi suojaksi myös sydänlihaksen paksuuntumalta eli hypertrofialta. Jo vuosi sitten tämän ACE-estäjiin kuuluvan lääkkeen todettiin ehkäisevän tehokkaasti riskipotilaiden aivohalvauksia, sydäninfarkteja ja sydän- ja verisuonitautikuolleisuutta. Ramipriili alentaa verenpainetta, laajentaa verisuonia ja vähentää näin sydämen työtaakkaa.

Amerikkalaistutkijat seurasivat sydämen paksuuntuman kehittymistä niin sanotun HOPE-tutkimuksen potilasjoukossa. Tässä tutkimuksessa oli mukana lähes 10 000 yli 55-vuotiasta potilasta, jotka saivat joko lumelääkettä tai ramipriiliä yli neljän vuoden ajan. Tutkijat vertasivat potilaiden sydänsähkökäyriä sekä tutkimuksen alussa että lopussa. Ramipriili-lääkitystä saaneessa ryhmässä yhdeksän potilasta kymmenestä joko säästyi sydänlihaksen paksuuntumalta kokonaan tai se ainakin talttui. Tämä tapahtui riipumatta verenpaineen tasosta. Tutkijat totesivat, että riskiryhmän potilaat säästyivät ramipriili-lääkityksellä uusilta sydäntapahtumilta, aivohalvaukselta ja kuolemalta useammin kuin lumelääkettä saaneet.

Uutispalvelu Duodecim
(Circulation 2001:104:1615)


Hypertrofiassa sydänlihaksen solut kasvavat ja aiheuttavat paksuuntuman, joka johtaa sydämen laajentumaan. Ramipriiliä on pidetty käänteen tekevänä lääkityksenä sydän- ja verisuonitauteja sairastavilla potilailla. Lukuisia alatutkimuksia poikinut HOPE-tutkimus (Heart Outcomes Prevention Evaluation) on monissa maissa jo muuttanut hoitokäytäntöjä. Myös meillä on suositeltu ACE-estäjien käyttöä stabiilia valtimonkovettumistautia sairastavilla riskipotilailla.