Valitun teoksen tietoja ei löytynyt! Etusivu » Fusidiinihappo tehoaa märkärupeen

Fusidiinihappo tehoaa märkärupeen

28.01.2002
Uutispalvelu Duodecim

Fusidiinihappovoide parantaa märkäruven huomattavasti paremmin kuin pelkkä rupien desinfiointi, osoittaa hollantilaistutkimus. Tutkimuksessa märkärupi parani viikossa yli puolella antibioottisella fusidiinihapolla hoidetuista lapsista kun vain reilu kymmenesosa lumevoiteella hoidetuista lapsista parani. Hoidon jatkuessa erot lumevoiteella ja fusidiinihapolla hoidettujen lasten välillä pienenivät, mikä johtuu tutkijoiden mukaan siitä että lumevoidetta saaneita lapsia lääkittiin suun kautta otettavilla antibiooteilla enemmän kuin fusidiinivoiteella hoidettuja. Lumevoide aiheutti myös enemmän sivuvaikutuksia kuin fusiidinhappovoide. Märkäruven aiheuttanut stafylokokki ei tutkittavilla ollut vastustuskykyinen fusidiinihapolle. Kyseessä on ensimmäinen fusidiinihapon tehoa selvittänyt kontrolloitu tutkimus.

Tutkimuksessa oli mukana yli 180 märkäruven kiusaamaa 0 – 12-vuotiasta lasta. Lapset satunnaistettiin kahteen ryhmään, joista toisen hoidossa käytettiin fusidiinhappovoidetta ja toisen lumevoidetta. Lasten ruvet pestiin aamuin illoin desinfioivalla povidoniini-jodilla ja voidetta levitettiin ruville pesun jälkeen ja keskipäivällä. Hoitoa jatkettiin korkeintaan kahden viikon ajan. Sairaanhoitaja kävi lasten kotona tutkimuksen aluksi selvittämässä märkäruven keston, rupien laadun ja sijainnin sekä käytetyn lääkityksen. Hoidon tuloksia seurattiin viikon, kahden viikon ja kuukauden kuluttua sen alkamisesta.


Uutispalvelu Duodecim
(British Medical Journal 2002;324:203)


Märkärupi on lasten yleisin ihosairaus. Sairauden aiheuttaa bakteeri, strepto- tai stafylokokki. Tulehdus aiheuttaa paksuja rupia sierainten reunoihin, leukaan ja muualle kasvoihin. Sitä hoidetaan rupien liottamisella ja antibioottivoiteella. Jos ruvet peittävät laajan alueen, hoidossa käytetään myös suun kautta otettavia antibiootteja.