Etusivu » Yrttivalmisteiden valvonta ongelmallista

Yrttivalmisteiden valvonta ongelmallista

20.12.2002
Uutispalvelu Duodecim

Erilaisiin luonnon yrtteihin perustuvien valmisteiden myynti on lisääntynyt länsimaissa viime vuosikymmenten aikana. Esimerkiksi Yhdysvalloissa yrttilääkkeiden käyttö lähes viisinkertaistui 1990-luvulla. Tästä huolimatta yrttivalmisteiden valvonta ja testaus on vielä puutteellista. New England Journal of Medicine –lehdessä ilmestyneen katsauksen mukaan tarkempaan sääntelyyn olisi syytä, sillä mitä kummallisempia aineita sisältävät rohdot saattavat aiheuttaa vakavia terveyshaittoja. Ne voivat esimerkiksi hidastaa, voimistaa tai estää lääkärin määräämien lääkkeiden vaikutuksia. Normaalisti täysin turvalliset yrtit voivat myös koitua kohtalokkaiksi erityistilanteissa tai joidenkin lääkkeiden kanssa yhdessä otettuina. Esimerkiksi Gingo bilobaa eli neidonhiuspuuta sisältävät valmisteet voivat asetyylisalisyylihappoon yhdistettynä aiheuttaa verenvuotoa, mikä on erityisen vaarallista, jos potilas on menossa leikkaukseen. Valmisteita olisi syytä tutkia tarkemmin, jotta vaarallisilta tapauksilta vältyttäisiin. Tämä ei kuitenkaan ole helppoa, sillä valmisteiden sisällöt vaihtelevat suuresti ja jopa saman valmistajan tuotteet voivat erästä riippuen sisältää eri määriä yrttejä. Lisäksi jo tehdyt vaikutustutkimukset ovat olleet harvoin tieteellisesti tyydyttäviä, tuskin koskaan satunnaistettuja ja kontrolloituja sekä tuloksiltaan usein ristiriitaisia.

Katsauksen kirjoittaja kehottaa lääkäreitä kysymään potilailtaan yrttivalmisteiden käyttöä. Lääkäreiden tulisi myös selvittää valmisteiden mahdollisia haittavaikutuksia, jotta he osaisivat tarvittaessa neuvoa potilasta.

Uutispalvelu Duodecim
(The New England Journal of Medicine 2002;347:2046-2056)
http://content.nejm.org/current.shtml

Luontaistuotteet ovat lainsäädännöllisesti joko rohdosvalmisteita tai erityisvalmisteita. Rohdosvalmisteiden myyntiä säätelee lääkelainsäädäntö, erityisvalmisteiden elintarvikelainsäädäntö. Esimerkiksi neidonhiuspuu on rohdosvalmiste, jonka käyttöaiheeksi on määritelty vähäinen raajojen verenkiertoa parantava vaikutus. Monien luontaistuotteiden teho ja turvallisuus tunnetaan huonosti.

Kaikkein vaarallisimpia ovat erilaiset veren hyytymiseen vaikuttavat yrtit, ja esimerkiksi leikkaukseen valmistautuvien tai veren hyytymistä estäviä lääkkeitä käyttävien pitäisi ehdottomasti välttää niitä. Näiden joukkoon kuuluvat neidonhiuspuun lisäksi, salvia ja papaija. Jopa tavallisella valkosipulilla runsaasti nautittuna voi olla verenvuototaipumusta lisäävä vaikutus. Muista aineista esimerkiksi Ginseng voi laskea verensokeria vaarallisesti. Efedra puolestaan voi nopeuttaa sydämen lyöntitiheyttä ja nostaa verenpainetta, ja kavapippuri ja virmajuuri voivat voimistaa nukutuksen tehoa. Mäkikuisma taas voi nopeuttaa lääkkeiden aineenvaihduntaa ja auringonhattu aiheuttaa allergiaa, estää immuunivastetta heikentävien lääkkeiden tehoa elinsiirtopotilailla sekä hidastaa haavojen paranemista ja lisätä tulehdusvaaraa.