Valitun teoksen tietoja ei löytynyt! Etusivu » Vuoristotauti uhkaa vasta yli 2500 metrin korkeudessa

Vuoristotauti uhkaa vasta yli 2500 metrin korkeudessa

30.04.2003
Uutispalvelu Duodecim

Nopea korkeuden muutos rasittaa kehoa joskus jopa kohtalokkain seurauksin, todetaan tuoreessa British Medical Journal-lehdessä julkaistussa vuoristotautia eli korkeustautia käsittelevässä katsauksesta. Alle 2500 metrin korkeudessa korkeustauti on vielä harvinainen mutta sen todennäköisyys kasvaa kun korkeus nousee 3500 metriin. Useimmissa tapauksissa korkeustaudin oireet ovat lieviä. Tyypillisiä oireita ovat päänsärky, sekavuus ja pahoinvointi. Oireet ilmenevät yleensä 6-12 tunnin kuluessa siitä, kun uusi korkeustaso on saavutettu. Vointi paranee parissa päivässä, jos eteneminen keskeytetään. Harvoissa tapauksissa korkeuden muutos voi aiheuttaa hengenvaarallisen aivo- tai keuhkoedeeman.

Artikkelin mukaan vuoristotaudin syntymekanismia ei varmuudella tunneta, mutta taudin puhkeamiseen vaikuttavat yksilöllinen alttius, etenemisnopeus, saavutettu korkeus sekä yöpymiskorkeus. Vuoristotaudin ilmetessä tulisi nouseminen keskeyttää. Jos oireet pahenevat tai eivät parane 24 tunnin aikana tulisi pyrkiä laskeutumaan pikaisesti. Mikäli oireet viittaavat
aivo- tai keuhkoedeemaan, laskeutuminen on aloitettava välittömästi. Tuolloin tauti vaatii sairaalahoitoa. Hyvä fyysinen kunto ei suojaa vuoristotaudilta. Paras keino ehkäistä sairastumista onkin riittävän hidas eteneminen, jotta keho saa aikaa mukautua ilmanalaan.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2003; 326: 915-919)
http://bmj.com/cgi/content/full/326/7395/915